Miles & Meals

Vége a téli álomnak

„A liliomfélék családjából származó, vadon termő növény, amely április-májusban hajt ki az aljnövényzetben. Két nagy levelét könnyű összetéveszteni a gyöngyvirágéval. Intenzív illatú növény, és az avantgárd konyhaművészek körében manapság nagy tiszteletnek örvend.”

Tudod már, miről szól ez a bejegyzés? A Larousse gasztronómiai lexikonban a fenti sorok találhatók a medvehagyma címszó alatt.

Forrás: www.flickr.com

Néhány éve kezdődött a rajongásom a medvehagyma iránt. Ismerőseim furcsán néztek rám, nem értették, mi vonz ebben az újra felfedezett fűszernövényben.

A név eredete

Egy népszerű magyarázat szerint a téli álmából ébredő medve elsőként ebből a növényből lakomázik, és innen kap új erőre.

Forrás: www.ohmydollz.com

Mire jó?

A medvehagymának (népies nevén sásihagyma) számos gyógyhatása ismert. Többek között erősíti az immunrendszert, vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik, gyomorbántalmakra, vértisztításra is kiváló.

Felhasználás

Ehetjük nyersen is, de sok ételt megbolondíthatunk vele. Saláta, túrókrém, pesto, mártás, főzelék, pogácsa, pite,… csak a kreativitásodon múlik, miben tudod még elképzelni. Én legutóbb egy frissítő krémlevest készítettem belőle.

Forrás: www.nami-nami.blogspot.com, www.flickr.com, www.milk-and-pumpkin.blogspot.com

Jubileumi gasztroünnep

Idén már tizedik alkalommal rendezik meg a Medvehagyma Fesztivált a Pécshez közeli Orfűn. A rendezvény kétnapos, a szervezők április 13-án és 14-én színes kínálattal várják az érdeklődőket. Ízelítő a legizgalmasabbnak ígérkező programokból: megnyitó a Medvehagyma szobornál, diákszakács párbaj, kisvonatozás a „Medvehagyma erdőbe” medvehagyma szedési lehetőséggel, medvehagyma cukorágyú.  A kétkedő, de bevállalós barátaimnak idén hozok medvehagymás mézet, sajtot és csokit (!) is. Szerintem jövőre már együtt megyünk.

További információk a rendezvényről:

http://orfumuskatli.hu/hu/cikkek/2013/02/21/medvehagyma-fesztival

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!