A rekkenő hőségben mi más lehetne hűsítőbb, mint egy jó hideg citromos sör fagyi, amit még családi programként is el lehet sütni: első szóra összegyűlnek a lelkes szakértőim, és indulunk is bevetésre. Kemény meló ez, kérem, bejárni Budapest legjobb fagyizóit, végignyalni a választék színe-javát, közben leküzdeni a „szaranya” érzést, mert aznap reggeli, ebéd és vacsora helyett is fagyit toltak magukba a kiskorúak.
Pici, de erős
Indulás előtt alapos piackutatást végeztem: megkérdeztem az FB ismerőseimet, hogy hol ették életük legjobb fagyiját Budapesten és környékén. A legtöbben a Fragolát említették a Nagymező utcában, így elsőre oda vezetett az utunk. Az üzlet annyira kicsi, hogy simán elsétáltunk mellette, amikor megakadt a szemem egy édes barackszínű toy uszkáron, majd feljebb kúszott a tekintetem, hogy lássam, ki van a póráz másik végén; Terry Blacket láttam a kisfiával fagyizni. No, így találtam meg az üzlethelyiséget.
- A Fragola cégtáblája
- A tesztalanyok szemléznek, ízlelnek, és tapintanak
- Sajt ízű fagyi
- a vevők szeretik
- igazi olasz érzés
- gyümölcsözön
A kicsi, de nagyon takaros üzletben huszonkét ízben árulják az igazi olasz, kenős fagylaltokat. A gyömölcsfagyik, valamint az étcsoki és chilis csoki tejmentesek. A ház specialitása a fondente, ami leginkább egy csokoládétorta vajas csokikrémjére emlékeztetett. Az olasz ligát erősíti a mascarponés gesztenye, a karamellizált füge és a pisztácia, amit nem szabad kihagyni, ha arra jártok. Mostanában nagy divat a sajt ízű fagylalt, ebből a Fragolában van fenyőmagos gorgonzolás és camembert-es is.
Az eladónő mosolygós, gyerekszerető (a szeme sem rebbent, amikor a gyerekeim végigtapizták maszatos kezükkel az üveget, sőt még ostyát is kunyeráltak tőle), a fagylaltokat pedig készségesen kínálja. Ő árulta el, hogy a tulajdonos Olaszországban tanulta a fagylaltkészítés alapjait, és az alapanyagokat is onnan hozza. A gyümölcs, a sajt és a joghurt hazai.
A Nagymező utcai üzlet hátránya, hogy a kiülési lehetőség pár padra korlátozódik, az is a parkoló autók és a járda közötti sávban. A Fragolának több üzlete is van: az Astoriánál, a Kígyó utca 4-6 szám alatt, a műhely pedig a Pasaréti tér fölött, a Csévi utca 7-ben található.
Külcsín és belbecs egyben
A fragolás reggeli után elsétáltam szakértői gárdámmal a Bazilika elé, ahol újabb teszt következett: már nagyon vártuk a rózsa alakúra kent fagyikat a Gelarto Rosában, főleg a nagylányom, aki mindig a külcsín alapján választ.
- csupa öröm, csupa boldogság
- szinte sajnáltuk megenni
- a terasz kicsi
- de a kilátás óriási
Szökrön Niki, a fagyizó tulajdonosa már nyolc éve készíti kézműves fagyijait. Az alapokat Bolognában, a Carpigiani Gelato Universityben tanulta, majd Parma közelében dolgozott egy cukrászdában. A fagyijuk titka, hogy nem csak kétféle – tejes és vizes – alaplét főznek, de pasztákat sem használnak, mint ahogy állománynövelő szereket és stabilizátorokat sem. Az alapanyagok java hazai termék.
A nagy fagyievős tesztem egyik fénypontja a vanília fagyijuk volt, nagymamám madártejes vaníliakrémje jutott eszembe róla. Úgy készítik, hogy friss Cserpes tejet és tejszínt sok-sok tojássárgájával felfőznek, vaníliarudat és citromhéjat labdába téve főznek bele, pasztörizálják, ezt követően az egészet egy napig érlelik. A csokifagyijuk is krémes, testes. Érződik, hogy igazi kakaó dolgozik benne.
Az epres bodza és a mangó a gyerekek kedvence volt. A tulaj pedig bevallotta, hogy bazsalikomos citrom és levendulás fehércsoki nélkül nem mer kinyitni, annyian keresik. Az utóbbi ízhez korábban Provence-ből hozatott levendulát, de Zólyomi Zsolt parfümőr a világhírű tihanyi levendulát javasolta, azóta azt használja. Az üzlet gyönyörű kilátást biztosít, a kiülős részt egy kicsit még lehetne alakítani, mert nagyon kevésnek bizonyult az a pár pici asztalka és szék.
A bőség zavara
A “Vári nem várhat!”felkiáltással elindultunk egy, a belvárostól távoli, 16. kerületi fagyizóba, hogy lássam, mit tud az a hely, amely a haverok szavazatainak javát begyűjtötte. A Szlovák út forgalmát egy kis zöld lugasos terasszal zárták le, ahol kiülési lehetőség is volt a fagyitesztelésben megfáradt csapatnak. A hosszú sor gyorsan elfogy, mert az üzletben pörögnek a kiszolgálók, akik szintén kedvesen, mosolyogva kínálják a finomságokat. A gyerkőcök hosszas válogatása sem zökkentette ki őket; nem türelmetlenkedtek, kivárták, míg megszületik a döntés. Az pedig igen nehéz volt, tekintve, hogy százféle ízt kínálnak, ebből a pult mögött mindig nyolcvan cserélődik.
A tulajdonos, Vári Kinga felsorolta a legnépszerűbbeket, ezek a rizsfagyi, a gyömbéres rebarbara, a lime, a Sacher és a Balatoni nyár, ami vanília fagyi csoki- és karamellcsíkokkal, málnadarabokkal. A hatalmas kínálatot jellemzi, hogy csokifagylaltból hétfélét számoltam össze, de aranyérmes, ezüstérmes, világbajnoki fagyiból is lehetett fél tucat. A vanília tesztem mintavétel híján megbukott, mert a dizájn alapján választó gyerkőc az első nyalás után kicserélte a vanília fagyimat az ő indiai joghurtjával. Ez utóbbi szerencsére nekem bejött, mert a Chai (kardamommal készült fűszeres tejes tea) íze ugrott be, krémesebb kiadásban.
- A Vári előtt várakozók
- A mosoly a termék része
- Rizstejes, cukormentes kókuszfagyi
- Aranyérmes Rákóczi túrós
Az egészségtudatos hozzáállás leginkább itt fedezhető fel: a tulajdonos a tejérzékenyekre, a cukorbetegekre és a lisztérzékenyekre is gondolt. A tejes fagylaltok alapja is Gyuláról hozott biogazdaságból származik, mint ahogy a vizes alapú fagyikat is 100 százalékos gyümölcsléből készítik. A tejérzékenyek rizstejből és szójatejből készült fagyit is találnak, ezek cukormentesek is. Vári Kinga elmondta, hogy hazai alapanyagokkal dolgozik, mert itthon mindent meg lehet találni a jó minőségű termék előállításához, amit nehezebb megtalálni, az inkább a jó „emberanyag”. Náluk a harmincfős személyzet keménymagja már tizennégy éve stabil, de szerinte nehéz szívvel, lélekkel dolgozó, munkájukra igényes, vevőközpontú csapattagokat találni. Az üzlet terjeszkedésének is csak ezt az akadályát látja.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: