Miles & Meals

Varázslatos Puglia

Az olasz csizma sarkát egyelőre még nem özönlötték el a turisták, érdemes addig felfedezni, amíg még kedvező áron elérhető. A történelmi városokban sétálva és a csodálatos tengerparti strandokon pihenve igazi dél-olasz hangulat fogad minket. Ha pedig valami különlegesre vágyunk, béreljünk egy trullit szállásunknak és rögtön egy tündérmese közepén érezhetjük magunkat.

puglia1

                                                    Marina di Ostuni beach

 

Pugliába legkönnyebben a régió fővárosába, Bariba induló fapados repülőjárattal juthatunk el. Az Adria partján fekvő kikötőváros egy rövid tartózkodást mindenféleképpen megérdemel. Főbb nevezetességei a kikötő melletti félszigeten a régi városfallal körülvett, szűk és kacskaringós utcákkal, terekkel tarkított Barivecchia városrészben találhatók, amely egyben a város szórakozó negyede is. A látnivalók közül a Szent Miklós Bazilika, mint a román kori építészet egyik legszebbike és a Petruzzelli Teátrum, Olaszország egyik legnagyobb, világhírű előadásoknak is otthont adó operaháza a legkiemelkedőbb. Az óvárosi barangolásban elfáradva érdemes az öregkikötő egyik bárjában ücsörögve, egy pohár helyi bor és halétel elfogyasztásával múlatni az időt.

 

Puglia2

Bari kikötője

Alberobello, a trullik fővárosa

puglia3Puglia4

 

Trulli kivülről és belülről

 

Az egyik leglátogatottabb turisztikai látványosság a régióban az olajfaligetek és szőlők között megbúvó, az UNESCO Világörökségbe tartozó Alberobello. A kis város bájos nevezetességei az úgynevezett trullik. A kerek, szürke kúptetős és fehérre meszelt, méhkasra emlékeztető kőkunyhók egy sajátos látványú falu képét alkotják, és úgy néznek ki, mintha kis manók otthonai lennének. A kunyhók nagy részében jelenleg ajándékbolt, kávézó és étterem üzemel, de található itt ”trullikatedrális” is. A városnak a helyiek által lakott részén található trullikban jelenleg is laknak de van, amely a turisták számára bérelhető.  Mivel az igényesen berendezett és mindennel felszerelt kunyhók igen népszerűek, érdemes ideje korán lefoglalni őket, ha itt szeretnénk megszállni.

 

Történelmi városok

Puglia5

Locorotondo

Ha szeretjük a történelmet és igazán meg akarjuk ismerni a dél-olasz embereket, látogassunk el a környék izgalmas és magával ragadó városaiba. Ilyen például Locorotondo a “kerek város” mely egy dombra épült  és így mesés kilátást nyújt a környékre. Megnézhetjük Tranit, ahol „Puglia gyöngyszeme”, a régió legtöbbet fényképezett temploma, a kikötői székesegyház található. Délebbre tartva találjuk Brindisit, az ókor legjelentősebb kikötővárosát, melynek a Rómából idevezető Via Appia végét jelző oszlopok a legnagyobb jelképei. De itt találjuk a „dél Firenzéjeként” emlegetett és barokk építészetéről híres Leccét. A városok között utazva, ha időnkből kitelik, érdemes felkeresni egy ”bivaly mozzarella” készítő üzemet, hiszen az ország éléskamrájaként is emlegetett Puglia erről is nevezetes.

 

Puglia6

 

Természeti szépségek 

Pulia7

 

Polignano

Olaszország egyik legnagyobb cseppkőbarlangja, a Castellana is ezen a vidéken található. A három kilométer hosszú barlangrendszerben többféle vezetett túra során csodálhatjuk meg  a különböző méretű és alakzatú cseppkőképződményeket. Ha pedig egy csodálatos sziklaszirtre épült várost szeretnénk látni, menjünk a romantikus Polignanoba. A kisváros magas sziklafalra épült házai között fel-felbukkanó tenger látványa, a szirtek közé ékelt strandjai, ódon és zegzugos utcái egészen biztosan elvarázsolnak mindenkit.

Puglia8

 

Castellana cseppkőbarlang

A sok kirándulás mellett, szánjuk időt valamelyik vadregényes strandon a pihenésre is. Kóstoljunk bátran a környék napérlelte terméseiből készült ételekből, finom boraiból és ízletes halételeiből. Érdemes megtapasztalni az itteni olaszok életszeretetét. Egy biztos: Puglia szépségével és hangulatával hamar rabul ejti az embert és mindenki úgy hagyja el, hogy egyszer a jövőben még biztosan visszatér.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!