Miles & Meals

Mesés krakkói városnézés

Az egyik legnépesebb és legszebb város Lengyelországban, ahol a múlt a modern jelennel találkozik. Krakkóból egyszerre árad a királyi fennköltség és történelmi büszkeség.  Egyre felkapottabb turista célpont, ami lenyűgöző látnivalókkal várja az odalátogatókat. Kedvcsinálóként megmutatjuk Krakkó egy-két arcát a sok a közül.

800px-Krakow_rynek_01

Krakkó belvárosa

Krakkó a 17. századik Lengyelország fővárosa volt, de azután sem vesztett hajdani pompájából, miután a fővárosi szerepkörök Varsóra ruházódtak át. Máig Lengyelország kulturális, oktatási és gazdasági központja. Többek között itt található a Lengyel Művészeti és Tudományos Akadémia, a Nemzeti Tudományos Központ, és a legjobb lengyel egyetemnek választott Jagelló Egyetem.

Az Óváros (Stare Miasto)

Kétségtelenül Krakkó legszebb része, telis-tele gyönyörű épületekkel, parkokkal, terekkel. A történelmi Óváros eredeti szerkezete a 13. században alakult ki, miután Krakkó megkapta a magderburgi városjogokat. Kacskaringós utcái már akkor korszerűnek számítottak, ebből többet – és persze számos épületet – máig megőrzött a város. 1978-ban az UNESCO pedig a világörökség részévé nyilvánította Krakkó történelmi központját.

planty-garden-park-in-krakow_554fe4069024b8f919f2c0456f09298f

A gyönyörű Planty-park

Az Óvárosban található a meseszép Planty parkövezet, ami gyakorlatilag körülveszi a városrészt, és melynek peremén húzódtak egykor a tatár betörés ellen épített városfalak. A városfal 8 kapuból és 47 toronyból állt. Az erőd maradványai közül ma is megtekinthető több bástya, a Flórián-kapu, és a Barbakán, az egyik legnagyobb erődmű.

8841

A Barbakán erőd

Az Óváros területe nem nagy, így gyalog is könnyen körbejárható. A belvárosból indulva egyből szemügyre vehetjük a Főpiacteret, a Posztócsarnokot, a Mária-templomot vagy a Szent Adalbert-templomot. Érdemes alaposan megfigyelni a Mária-teret, ami a templom temetője volt hajdan, és még az 1257-es tervek alapján készült el és maradt fenn. A térköveken pedig még mindig jelzik, hogy hol állt a temető fala és bejárata.

A legendás Wawel – királyi székhely a Visztula partján

A Wawel-domb ad otthont a királyi palotának, katedrálisnak, és több királyi temetkezési helynek. Egy legenda szerint, Krakkó városának alapítója, Krakus maga is a dombon építettet magának palotát.

wawel-royal-castle

A Wawel-domb

A Wawel-domb egyik leggyönyörűbb épülete a Szent Szaniszló-székesegyház, a lengyel királyi udvar temetkezési helye. Egy másik legenda is övezi a helyet, miszerint ha a székesegyház bejáratánál függő láncok egyszer leesnek, akkor jön el a világvége. Legjobb tudomásom szerint a láncokat időről időre cserélik, a biztonság kedvéért.

87937536

Szent Szaniszló-székesegyház

A székesegyház legendája tovább folytatódik, a Zsigmond kápolna – ami önmagában is az egyik legfontosabb és legimpozánsabb lengyelországi reneszánsz emlékmű – harangját csak ritkán kongatják meg, ám aki mégis megteszi, annak teljesül egy kívánsága. Érdekesség még, hogy a székesegyház múzeumát II. János Pál pápa alapította, aki Krakkótól nem messze született, majd a városban tanult és tevékenykedett.

Krakkó belvárosa ma csodás arcát mutatja, minden épület felújított, rendben tartott, kifejezetten sétálásra tervezett térkövek fedik. Rengeteg különböző éttermeket, bárokat, szórakozóhelyeket találhatunk a belvárostól vagy a piactértől akár egy-két utcára. A gyaloglás mellett rendkívül népszerű a lovaskocsis városnézés is, amit szintén az Óváros bármelyik pontján el tudunk érni.

Krakkó szomorú oldala – a zsidónegyed

Kazimierz, a mai zsidónegyed anno önálló városként létezett, ahol a második világháborúig zsidók éltek. Számos zsinagógát, izraelita központokat építettek ide, és Kazimierz a lengyel zsidóság egyik kulturális és gazdasági fellegvára lett. A város lakosságának többsége koncentrációs táborokban vesztette életét. A jelenkori városnegyeden érezhető, hogy ennek igyekszik emléket állítani.

800px-Krakow_Synagoga_Stara_20070920_xxyy

Régi zsinagóga

Rengeteg épületet renováltak, építettek a második világháborús pusztítások visszaállítása végett, köztük zsinagógákat is, így ma megtekinthető az egyik leghíresebb, a Régi zsinagóga is, ami Európa egyik legrégebben álló zsidó temploma. Érdemes még megnézni a Magas zsinagógát is, érdekessége, hogy a templom az imateremmel az emeletet található, alatta egy bolt helyezkedik el, amin keresztül felmehetünk a zsinagógába.

A zsidónegyed mára igazi forgataggá vált, éttermek, kávézók, bolhapiacok és kézművesek lepik el a főteret, a Plac Novyt. A város arculatának egyik fontos ékköve, és igazi turista-központ. Legfőképpen a Szeroka utca, ahol legtöbb drága, luxuséttermet találhatjuk. Egy utcával odébb, pedig a zsidónegyed régi, omladozó épületeinek bája és a zsidó temető kőfala tárul elénk. Kazimierz elragadó, a maga nosztalgikus hangulatával.

Krakkón kívül – Auschwitz és Birkenau

Auschwitz-Work_Set_Free

“A munka felszabadít” – Auschwitz bejárata

“A munka felszabadít” – ez áll a mai napig az auschwitzi koncentrációs tábor bejáratánál, ami ma már nyíltan látogatható, és bejárható a tábor egész területe. A Krakkótól alig egy órára lévő tábormúzeum egyre sűrűbben felkeresett hely, és valószínűleg minden látogatónak megrázó (vagy megható) élmény. A tábor területén kialakított múzeumok mindegyikében képek, felvételek, személyes tárgyak – vagy éppen emberi hajak – találhatóak. Továbbá berendezett barakkok, zárdák, felügyelő szobák és még a gázkamrákba is bemerészkedhet egy-két bátor látogató. Az egész múzeum célja hitelesen bemutatni a koncentrációs tábor voltát, külön kiállítást szentelve a magyarországi zsidók emlékére. A múzeumi túra részeként átvisznek a közeli Birkenau tábor helyére. Itt a még mindig álló őrtornyokat, a barakkok maradványait és azokat a síneket lehet megtekinteni, amin a zsidókat szállító vonatok begurultak a táborba. Felejthetetlen élmény- a szó jó és rossz értelmében is –  de mindenkinek csak ajánlani tudom.

Krakkó nyáron -programajánló

Ha kedvet kaptál még idén nyáron ellátogatni Lengyelország mesés városába, akkor belefuthatsz az alábbi három tradicionális rendezvény egyikébe, amit az elkövetkező két hónapban rendeznek meg.

1. Lajkonik (június)

Ez a népi ünnep, is egy legendához kötődik, annak ellenére, hogy eredete nem ismert. Ám minden év júniusában Lajkonik mesterséges lován átlovagol az Óvároson, a lakosság legnagyobb örömére, hiszen lovának érintése szerencsét hoz a szerelemben.

628px-Lajkonik_pod_filharmonią

Lajkonik futása

2. Utcaszínházak Nemzetközi Fesztiválja (július)

A Piactér közepére állított színpadon nemcsak csodálhatja a járókelő a játékokat, de részt is vehet benne.

3047426_miedzynarodowy-festiwal-teatrow-ulicznych-w-krakowieod-7-do-10-lipca-2011-r-

Előadás a Piactéren

3. Zsidó Kultúra Fesztiválja (július)

Ez a fesztivál Kazimierzben, a zsidónegyedben kap helyet. Az egyhetes fesztivál célja a zsidó kultúra megismertetése és terjesztése.

festiwal-kultury-zydowskiej

Koncert a Zsidó Kultúra Fesztiválján

+1 Tipp

A zsidó kultúra felkeltette az érdeklődésed, nem feltétlenül kell egészen Krakkóig menni. Budapesten már 1998 óta rendezik meg minden évben a Zsidó Nyári Fesztivált. Idén is különböző helyszíneken, különböző programokra lehet benézni, felekezettől függetlenül.

link: http://zsidonyarifesztival.hu/

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!