30 fok felett még a legelszántabb háziasszonyok is leteszik a fakanalat, a sütő melege ellen pedig mindenki tiltakozik. Enni viszont a kánikulában is muszáj, ezért most a legjobb hűsítő ételek közül válogattunk. És mi is lehetne hűsítőbb egy jéghideg levesnél?
Nyáron sok problémát okozhat a hétvégi menü elkészítése, hiszen nem akarjuk még jobban fűteni a lakást. Szerencsére azért ilyenkor nem sokan kívánják a rántott hús – sültkrumpli kombót, de mit tegyünk, ha még egy sima tésztafőzéshez sincs erőnk/kedvünk?
A legjobb, ha figyelünk szervezetünk jelzéseire, hiszen az pontosan tudja, mire van szüksége a hőségben. Nem véletlen, hogy a szezon kedvenc gyümölcse a görögdinnye, mely 90 százalékban víz – a természet így gondoskodik az extra hidratációról. Általánosságban elmondható, hogy minden melegben érő gyümölcs és zöldség hűsítő hatású. Tehát a dinnyén kívül a málna, ribizli, cseresznye, meggy, eper, szeder és a citrusfélék, illetve zöldségek közül a paprika, paradicsom, padlizsán, retek, spárga, spenót, cukkini, mángold és rebarbara csökkenti hatékonyan a testhőmérsékletet. A család apraja-nagyja persze hallani sem akar a nyers zöldség-gyümölcs kosztról, ezért muszáj trükkökhöz folyamodni, hogy örömmel egye mindenki ezeket a hűsítő finomságokat. Szuperötlet ilyenkor a hideg leves: gyorsan elkészül, frissítő, de laktató is. És egy fincsi leves után talán még a nyári salit is jobban fogadja az egyébként hús és krumplimániás kiscsalád – mi pedig fellélegezhetünk.
Az örök favorit: Barackos krémleves
A joghurtos barackkrémleves például garantáltan mindenki kedvence lesz, és nagyjából 3 perc alatt elkészül – de tényleg. Keverjünk össze egy nagy barackjoghurtot egy liter barack lével, daraboljunk belőle néhány barackot, és már kész is! Sárga- és őszibarackból is isteni, és ha a gyerekek sem fintorognak, még egy kis retekkel is díszíthetjük. Ha rögtön elfogyasztjuk, akkor készülhet friss gyümölcsből, de ha későbbre szánjuk, akkor inkább konzervet használjunk.
Jeges zöld: Hideg ubileves
Nyári vendégségekben a hideg uborkaleves igazi befutó lehet. Csak egy nagyobb uborkára, joghurtra (vagy tejfölre), kaporra, citromlére, fehérborsra, sóra és fokhagymára lesz szükség hozzá. Az uborkát lereszeljük, összekeverjük a fűszerekkel, majd 20 percig állni hagyjuk. Végül felöntjük egy kis vízzel és a joghurttal vagy tejföllel, aztán találásig a hűtőbe rakjuk. Pirított bagettel vacsinak is tökéletes!
Valami extra: Mentás sárgadinnye leves
Még egy pofonegyszerű kánikula-leves. A sárgadinnye húsát pürésíteni kell és jól összekeverni. Ha túl sűrűnek találjuk az állagát, akkor öntsük fel egy kis tejjel. A végén pedig szórjuk meg bőségesen mentával, és élvezzük a frissítő ízeket! A menta egyébként is jó barátunk a kánikula idején, hiszen minden ételt-italt feldob az íze, testünket pedig remekül hűsíti. Ha van kedvünk/időnk egy kicsit pepecselni, akkor tálaljuk a kivájt sárgadinnyében, így még nagyobb lesz a siker.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: