A több ezer éves kultúra, a homokos partú Égei-tenger és a görög ínyencségek az elhúzódó pénzügyi válság ellenére újra vonzzák a vakációzókat Görögországba.
Mai Világkonyha bejegyzésünkben a görög kulinária jellegzetességeit vesszük sorra. A hétköznapi nyaralónak a görög konyha a tengerparti fánkot és az esti muszakát vagy gyrost jelenti frappéval leöblítve. De az igazi görög konyha nem ez.
Turbó tepsis finomságok
Ghavrilos Arghyropoulos, a budapesti Gyradiko étterem tulajdonosától megtudtuk, hogy az ebéd a görögöknek általában tepsis húsételt jelent. Ez azért alakult így, mert a háziasszonyoknak nem volt idejük a tűzhely mellett állni, a forróság pedig végképp nem hozta meg az olajban sütéshez a kedvüket.
Így egészen a nyolcvanas évekig szokás volt, hogy az este befűszerezett húst, a földekre, vagy a munkahelyre menet a nők beadták a péknek, aki kihasználva az amúgy is forró kemencéje hőjét, megkezelte olajjal és néhány drahmáért megsütötte nekik délre.
A háziasszony hazafelé beugrott érte, és egy kis salátával kiegészítve már készen is volt az ebéd a családnak.”
Ízes éjszakák
A mediterrán éghajlaton a szieszta után hosszúra nyúlnak a barátokkal az éjszakák: az egészséges étkezés szabályaival nem törődve, a görögök késő este fogyasztják el a bőséges vacsorát, bár az is igaz, hogy annak jelentős része zöldség és hal. „Az ebéddel ellentétben, vacsorakor előételt is esznek, amit éppen találnak a hűtőben: sajtokat vagy töltött szőlőlevelet” – folytatja Ghavrilos. Desszertként azonban nem süteményt fogyasztanak, hanem friss idénygyümölcsöt. “A tavernákban nem is tartanak édességet, vagy ha mégis, csak a turisták kedvéért halvát, a búzadarából és mandulából vagy más olajos magvakból készült fűszeres süteményt. Az édességevés a görögöknek külön program. Éjfélkor a tavernák bezárnak, ők pedig átvonulnak a cukrászdákba, ahol éjjel kettőig kínálják a baklavát s tejpitét.”
Végül pedig következzen Ghavrilos két receptje a Miles&Meals olvasóinak:
Így eszik a görögök a görögdinnyét:
Vágjuk kockára a görögdinnyét és keverjük össze nagyon sós, omlós, ragadós, görög feta sajttal. Különösen kiemeli az édes dinnye és a sós sajt kontrasztját, ha a sajtról nem mossuk le a szalamurát, a sós, tejes, desztillált vizet sem. Adhatunk hozzá uborkát is, a képen így látható.
Friss saláta, ahogy Ghavrilos szereti:
Vágjuk össze az idényzöldségeket: póréhagymát, retket, fejes salátát. Keverjünk rá mazsolaboros-paradicsomos krémet és szórjuk meg krétai dakosszal, azaz speciális görög kétszersülttel.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: