Miles & Meals

Kenyér fogyni vágyóknak

főkép

Nekem minden nap a kenyér ünnepe. Sok fogyókúrám dőlt már dugába, mert a férjem este nyolckor hazaért, kezében a közeli pékségből hozott,  még langyos pékáruval, aminek nem tudtam ellenállni. Néhány éve kaptam is karácsonyra egy kenyérsütő gépet, s tuti jól indul a család napja, ha frissen sült házikenyér illatára ébredünk. De sajátot sütni nincs mindig idő, úgyhogy rákattantan a témára, vadászom az olyan pékárút, ami kevésbé hizlaló: bemutatom nektek a kedvenceimet és bónuszként egy saját kenyérreceptet is megosztok Veletek.

Pismány kenyér

Mitől kevésbé hizlaló egy kenyér? Attól, hogy kevesebb szénhidrát van benne. A normál fehér kenyérnek ugyanis körülbelül 65 százaléka szénhidrát. Annak a két kenyérnek, melyeket egy kis budai pékségben találtam,  viszont csak 21 illetve 9 százaléka az.  A titok nyitja, hogy a teljes kiőrlésű liszt mellett búzasikér is van bennük, illetve a 9 százalékosban még répa és alma is. Bónuszként még adalékanyagot meg tartósítószert sem tartalmaznak, és két hétig is elállnak, minőségromlás nélkül.  Ne ropogós kenyeret várjatok, inkább kicsit nyúlós állagút és savanykás ízűt, cserébe viszont a kalóriák miatt nem kell annyira aggódnunk.

Pismány bejárat

Lelőhelyük egy igazi kézműves pékárukat árusító bolt, a Pismány pékség kicsiny boltja, a Déli pályaudvar közelében. Szeretem a kisboltokat, és Dani, a tulajdonos, igazi békebeli kereskedő: a  provance-i hangulatú üzletben a pult mellé odakészítve a szék a kedves vevőknek, akik le is ülnek és eldiskurálnak szörpöt vagy kávét kortyolgatva, esetleg elcsábulnak egy nagymama pitéjére.

Pismány pite

A kenyereket Szentendrén sütik, ahol a több mint harminc éves kovászt is őrzik, ezzel készülnek a kovászos termékek, melyek mindig több ideig állnak el, mint a gyors, felfújt kenyerek. Daninál vehetünk kenyérkencéket is: én a narancsos, répás csatnit próbáltam ki kezdetnek, de kacsingatok a céklás és a szarvasgombás variánsra is.

 

saját kenyér

És íme, következzen a saját kenyerem receptje, mely hosszas kísérletezgetés után alakult ki. A teljes kiőrlésű lisztnek köszönhetően lassabban bomlik le a szervezetben, nem okozza a vércukorszint kilengését.

Másfél kilós kenyérhez:

3 pohár 175 ml-es natúr joghurt

8 dl teljes kiőrlésű liszt

4 dl finomliszt

1/6 élesztő

1 nagyobb főtt, összetört burgonya

magok: napraforgó, tökmag, szezámmag, lenmag ízlés szerint

három csipet só

A hozzávalókat ebben a sorrendben szoktak a gépbe pakolni. Elindítom a teljes kiőrlésű kenyér programot és már csak türelmesen ki kell várni, hogy elkészüljön. Jó étvágyat!

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!