Miles & Meals

Aktív vulkánok közelében

A nap híre, hogy ismét kitört az Etna. Idén már tizenhatodszor!

etna

 

Európa legaktívabb vulkánja a szicíliai Catania város közelében található.

A tegnapi kitörés szerencsére nem veszélyeztette a közeli településeket, így a lakosságot nem kellett evakuálni, és a helyi repülőtér is fogadott gépeket.

A kitörés szombaton kezdődött, de vasárnapra a lávafolyam már le is csendesedett.

 

Az Etna nem a pusztító erejéről híres. Aktivitását a hosszú lávafolyamok és magasra törő lávaszökőkutak jellemzik, amely vonzza a turistákat, mert viszonylag közelről és biztonságban figyelhetik meg a vulkáni jelenségeket.

 

 

Az Etna legpusztítóbb kitörése 1669 nyarán történt, amikor a lávafolyam 10 falut is betemetett, köztük Catania városát is lerombolta. A becslések alapján 20 000 főre tehető az akkori áldozatok száma.

 

Azonban mostanában nem csak az Etna aktivizálta magát.

 

vulkan_2

 

Indonéziában, Szumátra szigetén a Sinabung vulkán is pár napja tört ki, és mintegy 7 km. magasra lőtte ki a hamufelhőjét.

A helyi lakosokat a vulkán három kilométeres sugarában időben evakuálták, így balesetről, áldozatokról nem tudnak a hatóságok.

 

A Sinabung vulkán szeptemberben is aktív volt, akkor több mint 15 000 embert kellett evakuálni.

 

 

 

Indonézia a csendes-óceáni “tűzgyűrű” része, ahol a tektonikus lemezek mozgása miatt gyakoriak a vulkánkitörések, ez a Föld legaktívabb vulkanikus területe. Indonéziában mintegy 130 aktív vulkánt tartanak számon.

Az elmúlt évek legtöbb halálos áldozatát szintén Indonéziában, a Jáva szigeteken található Merapi vulkán kitörése szedte, amely 2010-es kitörésekor több mint 350 embert pusztított el.

Ez az adat azért döbbenetes, mert évek óta a legtöbb vulkánkitörésnek „csupán” 1-2 halálos áldozata van, főként turisták, akik nem tartották be az előírásokat és túl közel merészkedtek a kitörés helyszínéhez.

 

sakurajima

 

Idén októberben Japán híres vulkánja, a Sakurajima hatalmas robbanással kísérve lávát is lövellt ki.

 

A Sakurajima igen aktív, november folyamán is többször hamufelhőt bocsátott ki, folyamatos megfigyelés alatt tartják.

 

 

TOP 10:  napjaink legaktívabb vulkánjai:

 

 

És itt vannak a legveszélyesebbek:

A történelem legtöbb halálos áldozatát követelő kitörések is Indonéziában történtek. A legpusztítóbb 1815-ben a Tambora vulkán volt, melynek kitörése 92 000 ember halálát okozta. (Bár az adatok forrásonként eltérnek. Van, ahol 60 000 szerepel.)

A Krakatau vulkánról mindenki hallott, az 1883-as pusztító kitöréséről film is készült. A film félelmetesen pontosan mutatja be a kitörés folyamatát, a mérges gázoktól a por és gázfelhő pusztításáig, amely elől elmenekülni képtelenség. A kitörés nem csak a szárazföldön érződött, de egy hatalmas cunamit is elindított. Ha tudni szeretnéd miért lehet halálos egy kitörés, itt elmagyarázzák.

A Vezúv utoljára 1944-ben volt aktív, mégis a Föld egyik legveszélyesebb vulkánjának tartják. Ennek részben az az oka, hogy erős, robbanásszerű kitörései voltak, másrészt az, hogy egy esetleges kitöréskor milliók életét veszélyeztetné. A Vezúv lábánál fekszik ugyanis Nápoly városa, de ezen kívül még 26 kisebb település is érintett. Minimum 800 000 embert kellene kitelepíteni riadó esetén.

Pompei

 

A helyi hatóságok szerint a legnagyobb gondot az jelenti, hogy az itt élők 80 százaléka nem tud róla és nem is törődik az esetleges vulkánkitöréssel.

Pedig Vezúv ránk maradt „öröksége” Pompei városa, amely szomorú emlékként figyelmezet minket a valós veszélyre.

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!