Miles & Meals

Levél a Télapónak

Közeleg a Télapó ünnepség, és a gyerkőc megírta, illetve megrajzolta a kívánságlistáját, amit ma reggel a kezembe nyomott azzal az utasítással, hogy gyorsan adjam fel a postára, hogy a Mikulás még időben megkapja.

welcome_to_santa_claus_photo

 

No igen, de hol is lakik a Mikulás, mármint az igazi? És hogy lehetséges, hogy az a Joulupukki, az „igazi” finn Mikulás, aki most éppen Magyarország különböző városaiban haknizik, az nem hiányzik a finn gyerekeknek? Vagy ott nem december 6-án van a Télapó ünnep?

És akkor most ki ücsörög a Télapó falujában, Rovaniemiben, az északi sarkkörnél, és fogadja az oda látogató gyerekek ezreit? Hány dublőre van a Mikulásnak?

Ráadásul élőben követhető, hogy épp ki csücsül az ölében.

Szerencsére a gyerkőc nem töri ilyen kérdéseken a buksiját…még.

 

Kis keresés után (a Google a barátunk) meg is lett az igazi Miki címe, ahova elküldhetem a kölök levelét.

Itt a cím:  Santa Claus, Santa Claus Main Post Office, FI-96930 Arctic Circle

És ha már ilyen ügyesen lecsekkoltuk a címet, nézzük is meg, milyen a Télapó faluja! Hol is dolgozik a Mikulás, és mit csinálnak a manói?

falu

 

A falu az Északi sarkkörön, Finnországban, Lappföldön található, 8 km-re Rovaniemitől.

 

Helsinkiből naponta megy repülő, de vonattal, illetve helyi buszjáratokkal is el lehet oda jutni.

 

A legfontosabb intézmény a faluban a Télapó Irodája (Santa Claus Office), ahol személyesen találkozhatsz a Télapóval az év minden napján.

belyegzo

 

A másik fontos épület a Télapó Fő Postahivatala, amely már 1950 óta fogadja a gyerekek ezreinek leveleit. Nagyjából 700 000 levelet kap 150 országból évente, az elmúlt 30 év alatt több, mint 16 milliót…

 

Itt is az év minden napján várják a manók a látogatókat. Gyönyörű képeslapokat, bélyegeket lehet venni, amelyre GPS kódos, télapós postai pecsétet nyomnak a manók.

 

Egy másik tornyos épület a Karácsony Ház, ahol a régi és az új finn karácsonyi tradíciókat is megtaláljuk, valamint bemutatják számos ország karácsonyi szokásait. Karácsonyi filmeket is vetítenek, és igen ritka, régi karácsonyi dekorációkat is láthatunk. Természetesen ajándékbolt is található, sőt és egy kellemes kávézóban kipihenhetjük a vásárlás fáradalmait.

mano

 

Télapó Parkban is rengeteg érdekes cucc van: először is a Manó Iskola, ahol ősi manó titkokat és manó készségeket tanítanak, amiből aztán le is lehet vizsgázni. Sikeres vizsga esetén manó oklevelet kapunk.

Mézeskalács sütöde, valamint jéggaléria és jégbár is várja a látogatókat, ahol az italokat a Jégtündér szolgálja fel, személyesen.

 

 

 

 

santapark_kapu

 

 

Az Északi Sarkkör átlépésére is külön kaput építettek, a „teljesítményről” szintén oklevelet kapunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

kisvonat

 

Bekukucskálhatunk a manók műhelyébe, ahol a játékok készülnek. Ide kisvasúttal is mehetünk.

 

 

 

 

 

 

 

winterworld_szanko

 

Ha ez nem lenne elég látnivaló, akkor érdemes beugrani a Télapó falu szomszédságába, az Arctice Winter World-be, ahol kilométereken keresztül  csúszhatunk, szánkózhatunk, vagy barlangban korizhatunk.

 

 

 

A jégszobrok melletti jégétteremben jégtányéron tálalt rénszarvashúst ehetünk, és ha megfáradtunk, egy iglu hotel szobájában álomra hajthatjuk fejünket.

 

Még egy megjegyzés: ha jó volt a gyerek,  de TÉNYLEG jó volt, akkor rendeljünk 8 ojróért magyarul megírt levelet a Mikulástól, aki megdícséri, hogy milyen ügyes, okos és jó volt, valamint s.k. alá is írja  a lapot.

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!