Miles & Meals

Hógolyó helyett hólabda

Leesett az első hó, és izgatottan vártuk, elég lesz-e, hogy hógolyót gyúrhassunk, vagy egy pici hóembert. Sajnos, ami itt leesett, az inkább hungarocelldarabka-szerű volt, és hamar el is olvadt.

Így a kicsik csalódását a kedvenc sütimmel, a hólabdával orvosoltam. Ennek a sütinek egy napig, de minimum egy estén át állnia kellene a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek és a krém is megkeményedjen, de nem tudom mennyi fog megmaradni holnap reggelig.

holabda_1

Csakúgy, mint az első hó, ez is hamar el fog tűnni. 

holabda_4

Hozzávalók:

  • 200 g vaj
  • 510 g porcukor
  • 350 g liszt
  • 40 g kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 tojás
  • 6 dl tej
  • 2 kk kakaó
  • 1 sütőpor
  • 100 g kókuszreszelék

A tészta elkészítése:

8 tojás sárgáját habosra keverünk 350 g porcukorral. (A porcukrot apránként adjuk hozzá.) Ezt követően 7 ek forró vizet is kanalanként hozzákeverünk. Külön edényben kimérjük a lisztet, bele a kakaót és a sütőport. Ezt folyamatos keverés mellett beleszitáljuk a porcukros tojásos masszába. A 8 tojás fehérjét kemény habbá verjük, majd azt is fakanállal óvatosan beleforgatjuk a tésztába. A tepsinket kivajazzuk és kilisztezzük, majd egy ujjnyi vastagon beleöntjük a tésztát. (Anyukám receptje szerint 2 azonos nagyságú tepsi kellene, de olyan nekem nincs, a lényeg az, hogy a tészta ne legyen túl vastag. De erről még írok…)  

Előmelegített sütőben 180 C-on 25-30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta.

A krém elkészítése:

200 g vajat 160 g porcukorral habosra keverünk, majd félretesszük. 100 g lisztet, 40 g kristálycukrot, 1 vaníliás cukrot, 2 egész tojást és 6 dl tejet simára keverünk, majd gőz fölött sűrű, pudingszerű krémmé főzzük. Amikor ez a krém kihűl, belekeverjük a porcukros vajat. Robotgéppel habosra keverjük.

A süti összeállítása:

A tésztából pogácsaszaggatóval kerek formákat vágunk. Ha túl vastagnak látjuk a tésztát, (ami velem is megtörtént) félbevágjuk a korongokat, de ha laposabbak, akkor kettőt ragasztunk a krémmel össze. A sütike oldalát is megkenjük krémmel, és kókuszreszelékben megforgatjuk. Az igazi élmény, ha a tetejére is jut krém és kókusz, bár sokan ezt a lépést praktikussági okok miatt kihagyják.

Mint korábban írtam, érdemes egy éjszakára hűtőbe tenni, már ha marad belőle. holadba_3

Nyam, nyam, nyam!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!