Miles & Meals

Atlanti-óceáni kalandok – egy csepp nyár a télben

Gran Canaria: a sziget, ahol afrikai dűnék, fekete homok, pálmafák és vulkáni kőzet is megfér egymás mellett.

„Kellemeset a hasznossal” – gondoltam magamban, mikor ősszel kéthónapos, önkéntes munkára indultam a Kanári-szigetek névadó tagjának fővárosába. Akkor még nem sejtettem, hogy Las Palmas és környéke mennyi csodát rejt magában.

WP_20130920_004

A több, mint egy éve működő, Big Fish nevű magyar hostelben eltöltött dolgos órák mellett a vendégekkel és önkéntes társaimmal közösen lehetőségünk nyílt megismerni a sziget szépségeit az ott töltött hetek alatt.

Las Palmas

Mivel a főváros nem tipikus turistaparadicsom, így lépten-nyomon helyi lakosokba botlik az ember. Az ottani spanyolok mindig mosolyognak, mindig segítőkészek, és sosem sietnek sehova.

Playa de Las Canteras

Életritmusuk hamar átragadt rám. Egy hét után már én is este tízkor kezdtem el készülődni a kilencre megbeszélt programhoz. De volt, aki még kényelmesen megvacsorázott, és tizenegykor el is indultunk, stressz és kapkodás nélkül. Szabadidőm nagy részét a város 3 km hosszú strandján töltöttem. A Playa de Las Canteras ezer arcát a strand-programjaink sokasága mutatja a legjobban: reggeli jóga, délutáni napozás és szieszta, búvárkodás, szörfös élet a fekete homokos részen, esténként séta a La Isleta inaktív vulkánjainak tövében, vagy a csodaszép naplemente bámulása a távolban kirajzolódó Tenerife szigetével. A késő esti órák a labdajátékok, az éjszaka pedig a mindig izgalmas óceáni fürdőzés ideje volt.

De megér egy sétát az Atlanti-óceán legnagyobb kikötője (Puerto De La Luz) és a város óvárosi része (Vegueta) is.

Ez utóbbi a helyszíne az ún. tapas estéknek minden csütörtökön. Ilyenkor a bárok előtt óriási tömegek tolonganak egy spanyol specialitásért, a tapasért, amely egy szelet puha kenyér a legkülönfélébb feltétekkel. Van köztük rántott gombafejes, tonhalas, sült banános, a kedvencem pedig a lazac-avokádó-sajtkrém kombinációs.

Turista övezet délen

A szigeten nagyon olcsó az autóbérlés, és elég jó a buszhálózat is, amely felhívás kirándulások szervezésére. Érdemes ellátogatnunk Puerto de Mogan bájos kikötővároskába és a Playa de Amadores romantikus, fehér homokú strandjára. Ajánlom Maspalomasban a homokdűnék megcsodálását is, mely egy apró sivatag az óceán partján.

Puerto de Mogan

 

 

 

 

 

 

 

 

Városkák északon, hegyvidék középen

Az északi rész olyan természeti szépségeket rejt magában, mint Agaete városa. Rumkedvelők pedig ne hagyják ki az arucasi rumgyár meglátogatását, reggelente ingyen rumkóstolással megspékelve. Garantáltan megalapozza napunk jó hangulatát.

Kirándulásaim kedvence a Tejeda hegységben található Roque Nublo, mely szikla tetejéről, már a felhők felett, lélegzetelállító kilátás nyílik Tenerifére, az óceánra és a környező hegyekre.

 

Hobbim, az evés

Gran Canaria többek közt az avokádó, mangó, citrusfélék és halételek paradicsoma. A legjobb választás reggelire egy helyi édesség, a churros, ebédre mini, héjában főtt krumpli (papas arrugadas) csípős szósszal (mojo salsa), vacsorára pedig a fent említett tapas. Sört, bort, sangriát vagy egy kis rumot mindenhez ihatunk. A hostel egyik szépsége pedig a sok közös sütés-főzés. Így volt alkalmam részt venni néhány helyi specialitás elkészítésében és elfogyasztásában is.

 Papas arrugadas

Hozzávalók: 1 kg apró burgonya, 6 evőkanál tengeri só, negyed citrom, víz.

A burgonyát héjában puhára főzzük. A vízbe tengeri sót és citromot teszünk. Miután megfőtt, két percre visszatesszük a tűzhelyre, amíg a héja kiszárad, és a sótól ráncos lesz.

 Mojo sauce (Mojo Rojo)

Hozzávalók: 1 fej fokhagyma, 2 db erős pirospaprika, 1 teáskanál kömény, 1 teáskanál őrölt piros paprika, 4 evőkanál ecet, 15 evőkanál olívaolaj, só.

A felaprított fokhagymát, a paprikát, a köményt és a sót robotgéppel összedolgozzuk. Hozzáadjuk az őrölt paprikát, majd óvatosan az olívaolajt és az ecetet. Keverés után a krémet kis vízzel hígítjuk, és készen is vagyunk.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!