Miles & Meals

A világ legszebb botanikus kertjei

Végre eljött a tavasz! A kertemben zöldell a fű, és előbújtak a hóvirágok, a krókuszok, és az ibolyák.  Elnézegetve ezt a pár szál virágot, gondolataim elkalandoztak, és a világ legszebb kertjeiről ábrándoztam.

A kívánságlistám top 5 arborétumát, botanikus kertjét mutatom be:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

1. Kew Gardens, London, Anglia

A Királyi Botanikus Kertek, más néven a Kew park világhírű növénykert és botanikai kutatóállomás London délnyugati részén. Mintegy 70 000 növényfajt gondoznak, a Herbáriumában pedig több mint 7 millió préselt példányt őriznek.  A kertet a 18. században II. György király és felesége alapította. A növénykertet az UNESCO 2003-ban a Világörökség részévé nyilvánította.

KewGardens

kew_1

Kew_Gardens

 -Kew_Gardens_Waterlily_House

 

2. The Butchart Gardens, Victoria, Kanada

A gyönyörű botanikus kert helyén az 1900-as évek elején még kőfejtő állt. Robert Pim Butchart ugyanis a területen mészkövet bányásztatott, ami a virágzó cementipart látta el alapanyaggal. A kőfejtő közelében családi házat is építettek, ahol a felesége, Jennie, aki amúgy a cementgyár kémikusa is volt, rózsabokrokat ültetett. 1916-ban a család felhagyott a cementgyártással, a kiaknázott kőfejtő területére Jennie szekérszám hordatta a termőföldet, és sorban építette ki a kert jelenlegi részeit, a rózsakertet, az olasz kertet, a mediterrán és a  japán kertet. Unokái tovább alakították a területet, koncertpavilonnal, gyerekpavilonnal, műsorokkal, programokkal töltötték meg a kertet.

butchart-gardends-victoria-british-columbia-canada

butchart_nyáron

butchart_kert

Butchart_garden-lake

autumn-full-sunken-garden-light_butchart

 

3. Koishikawa Korakuen Kert, Tokió, Japán

Koishikawa Korakuen Kert Tokió legrégebbi, és legjobb állapotban megmaradt kerteinek egyike. A kert építését, kialakítását 1629-ben kezdték. Az Edo periódusból (1603-1867) csupán két kert maradt meg Tokióban, és ez a nagyobb, látványosabb. A kert Tokió szívében található, a városiak ide menekülnek, ha egy kis csendre és szépségre vágynak. A park látványossága egy tó, a közepén szigettel, a virágzó cseresznyefák, valamint egy rizsföld. A park jellegzetessége, hogy nem lapos, hanem hegyes-völgyes, sziklás.  Számos domb tetejéről gyönyörű kilátás nyílik. A park közvetlen közelében vidámpark is üzemel.

koishikawa-korakuen-5

koishikawa-korakuen-garden-tokyo-japan13cd017l768

koraku-koishikawa-korakuen

Koishikawa_Korakuen

 

4. Brooklyn Botanic Garden , New York, USA

A Brooklyn-i Botanikus Kertben  található Amerika egyik legnagyobb bonsai és rózsagyűjteménye. A kert 21 hektárnyi területen mintegy tízezerféle növénynek ad otthont.  A botanikus kert híres a Japán kertjéről, a cseresznyefa sétányáról, a rózsa, az orchidea és a magnólia kertjéről, valamint az üvegházairól. A parkban gyógynövény kert is helyt kapott, amelyet nemrégiben egészítettek ki gyümölcsfákkal is. A botanikus kert gyerekbarát, interaktív oktató programokkal várják a kicsiket.

 

Brooklyn Botanical Garden

brooklyn_botanic_garden_lily

brooklyn-new-york-botanic-gardens

BrooklynBotanicGarden

 

5. Monet kert, Giverny, Franciaország

Claude Monet családjával 1883 tavaszán költözött Giverny-be, ahol akkoriban főleg gyümölcsfákkal és fenyőfákkal volt tele a kert. Monet a fák nagy részét kivágatta és színes virágokat ültetett a helyükre, sokszor vegyítve az egyszerű, vadvirágokat az egzotikus növényekkel. A rendezett kerteket sem szerette, ezért ültetés után hagyta, hadd nőjenek a növények.  10 évvel később, a vasút túloldalán Monet megvett még egy nagy területet. A kertet egy patak szelte ketté, így Monet egy kis tavat ásattatott a területre, és egzotikus növényeket ültetett oda. A szomszédai tiltakoztak, mert azt gondolták a növények megmérgezik a patakot. A tavat később megnagyíttatta, és a japánkertek mintájára alakította ki a kertet.

Monet halála után a mostohalánya gondjaira volt bízva a terület, de a második Világháború pusztításai miatt az egykor gyönyörű kertből szinte semmi nem maradt. A tavat újra ki kellett ásni, az épületekből pedig a bombázások miatt csak a törmelékek maradtak. A növények kipusztultak, a hidak tönkrementek. Szerencsére adományokból helyreállították a kertet és Monet házát, majd 1980-ban megnyitották a látogatók előtt.

monet-giverny-france-gardens

monet_garden

giverny-house_monet

giverny-tulips

giverny-springtime

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!