Miles & Meals

Káprázatos kősziklák

Vigyázz, dől a kő! Vagy mégsem? Ezek a kősziklák úgy néznek ki, mintha csak egy hajszálon múlna, hogy leguruljanak a talpazatukról, míg mások mesebeli gombákra, kéményekre emlékeztetnek. De párról elképzelni sem tudom, mi alakíthatta ilyenre őket. Itt van a mi TOP 10-es kőszikla listánk.

Yehliu-Geopark_Queens-Head

 

Az egyensúlyozás művészei:

1.: Balanced Rock, Garden of the Gods, Kolorádó, Amerikai Egyesült Államok

Ez a homokkő szikla igen népszerű a turisták körében, ugyanis a szikláról egy kőhajításnyira fut az országút, így könnyen megközelíthető. Az Istenek Kertjében számos más sziklaformáció látható.

balanced

 

2.: Krishna’s Butterball, Mahabalipuram, India

A hindu mitológia szerint a gyermek Krishna annyira szerette a vajat, hogy gyakran elcsent egy kis adagot édesanyja vajas köcsögéből. Ez az 5 méter átmérőjű kőgolyó, amely a Ganesh Ratha templom közelében található, ennek a legendának  állít emléket.

Krishna

 

3.: Brimham Rocks, North Yorkshire, Anglia

Brimham mocsárvidékén az alábbi sziklaképződményen kívül, amelynek Idol Rock fantázianevet adtak, még számos furcsa alakú szikla található. Ezen a hatalmas természetvédelmi területen felfedezhetjük a “Sátán kutyáját”, a “Gorillát”, de még a “Táncoló medvét” is.  Amúgy az Idol Rock esetében 200 tonnányi kőszikla egyensúlyoz egy picike piramis alakú talpazaton. A szikla annyira népszerű, hogy még egy Bee Gees videoklipben is szerepelt.

Brimham_1

 

4.: Kjeragbolten, Kjerag, Norvégia

Ide tényleg csak az merészkedjen, akinek nincs tériszonya. Ez a kő ugyanis 1110 méter magasan áll ellen a gravitációnak. Szédítő élmény lehet!

Ha tudni szeretnétek, milyen lehet a Kjerag-szikla tetejéről leugrani, nézzétek meg a bázisugrókat!

norvég

A természet varázsgombái:

5.: Mushroom Rock, Timna Nemzeti Park, Izrael

A vörös mészkő évezredek óta tartó eróziójának eredménye ez a csodás szikla. A Negev-sivatagban található Timna Nemzeti Park a korai rézérc bányászati helyeiről, maradványairól híres. A kőgombán kívül érdemes megnézni és megmászni a kőhidat és “Salamon oszlopait”.

Mushroom_Rock

6.: Coastal Rock formations, Yehliu, Taipei county, Taiwan

Taipeiből akár tömegközlekedési eszközökkel is eljuthatunk a Yehliu Geoparkba, ahol  szemtanúi  lehetünk a földtani erők működésének. A földnyelv ugyanis 1700 méter hosszan benyúlik az óceánba, így az ár-apály hatásának intenzíven ki van téve ez a partszakasz. A képen a gomba sziklák láthatók, de a parton sétálva megtalálhatjuk a “tündér cipőjét”, vagy belefuthatunk a “darázsfészekbe” is.  A leghíresebb sziklaformáció azonban a “Hercegnő feje”, ami az egyiptomi Nofertiti profiljára emlékeztet, és Taiwan szimbóluma lett. Azonban az intenzív erózió miatt a hercegnő nyaka évről-évre vékonyodik, így öt éven belül fejvesztett lehet. (A bejegyzés első fotóján pont a “Hercegnő feje” látható. )

Yehliu

 

7. : Göreme Valley, Fairy Chimneys, Törökország

A “Tündérkémény” sziklaképződmények a Göreme völgy egyik leghíresebb turistalátványossága. Kappadókia nemzeti parkja, a Göreme Nemzeti Park 1985-ben felkerült az UNESCO Világörökségi listájára. Itt a sziklaképződményeken kívül más híres látványosság is van: számos sziklatemplom megőrizte eredeti épségét, csodálatos freskóit, berendezési tárgyait. Visszatérve a sziklákra, Kappadókia vulkanikus hegye, az Ercyes évezredekkel ezelőtt aktívan működött, és a területet vastag lávaréteg borította. Miután inaktív lett, a terület intenzíven ki volt téve az eróziónak: az erős szélnek és a bőséges esőzéseknek. A keményebb anyagból álló felső réteg jobban ellenállt az eróziónak, míg az alsó rétegek kikoptak, így érdekes kémény alakot hoztak létre.

kémény

Végül jöjjenek a kedvenceim:

8.: Giants Causeway, Észak-Írország

Az “Óriások Útja” mintegy hatmillió évvel ezelőtt keletkezett. A negyvenezer bazaltoszlopból álló terület szintén vulkanikus tevékenység során jött létre.  A vulkáni kráterből kiömlő lávafolyam fokozatosan hült le,  közben eltöredezett, és kialakult a jellemzően hatszögletű méhsejtszerű lépcsősor. A legenda szerint egykor az ír óriás, Finn MacCool utat épített magának tengerparti otthonától az atlanti vizeken át esküdt ellensége, a skót Finn Gall erődjéig. Százával szedte össze a hosszú kőcölöpöket, sorjában leverte őket a tengerfenékbe, aztán hazatért, hogy kipihenje magát, mielőtt támadásra indul Finn Gall ellen. De a ravasz skót óriás megelőzte, maga ment át szigetéről, Staffáról Írországba. MacCool feleségének azonban sikerült elhitetnie vele, hogy az alvó óriás csak a kisfia. Finn Gall megrettent, (mekkora lehet akkor az apa…?) Ezért aztán ijedtében elmenekült. Amikor kiért a tengerre, felszaggatta maga mögött az utat, hogy senki se járhasson többé rajta.

irorszag

 

9. : Moeraki Boulders, Új-Zéland

A Moeraki sziklák hatalmas gömb alalkú kövek Moeraki közelében, az otagoi partszakaszon. A sziklák néhol egyesével, néhol csoportosan helyezkednek el, és néha a hullámzás és az erózió következtében egyre újabbak is előtűnnek.  Koruk mintegy 65 millió év, és az igazgyöngy keletkezéséhez hasonló folyamat által, a karbonátok héjas kristályosodásával jöttek létre. A maorik legendája úgy tartja, hogy a sziklák egy ezer évvel ezelőtti hajótörésből származó rakomány darabjai.

moeraki

10.: Mono-lake, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok

A Mono-tó egy lefolyástalan, mocsaras sós tó Mono megyében. Kalifornia “Holt tengere”-ként is emlegetik a tengervíznél háromszor magasabb sókoncentrátuma miatt. A víz alól tűként meredező mészkőoszlopok és tornyok emelkednek ki. Naplementekor a sziklák tükröződnek a tó vizében, csodálatos látványt nyújtva. A tó a nevét az őslakosoktól kapta, pontosabban egy sót kedvelő légyfajról, amely milliószámra tenyészik itt. Az itt élő embereket, akik megették a legyek lárváit, a soson indiánok “monachiknak”, vagyis légyevőknek nevezték. A élővilágáról  bővebben itt olvashatsz.

MonoLake_2

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!