Miles & Meals

Irány a Westeros – 10 úti cél Trónok harca fanatikusoknak

Rákattantam, de rendesen. Hétfőn este 10-kor mindenkit lekoptatok: az altatás nemes feladatát átpasszolom a férjemre, én meg távirányítóval felszerelkezve bevackolom magam a kanapéra, mert ennyi nekem is jár!  Szóval ülök a Game of Thrones (GoT) előtt, és már a bevezető zene (hú, de jó!) alatt azt bogarászom, hogy az animációs intrón melyik helyszín emelkedik ki. Nemrég azonban azon is eltöprengtem, hogy vajon a valóságban hol lehet a Királyvár, a Deres, a Fal, vagy éppen merre szabadítgat fel a rabszolgákat a sárkányok anyja.

got_kings_landing

Ha a Westerosra nem, de a csodálatos forgatási helyszínekre könnyen elutazhatunk. Sőt, pár helyszínen már jártam, így bizton állítom, hogy tényleg érdemes felfedezni ezeket a városokat. Olyan, mint a filmben, csak a trónkövetelők, a bérgyilkosok és a bajkeverők hiányoznak.

Dubrovnik, Horvátország

dubrovnikkirályvar

Nem is sejtettem, hogy Lannisterek székhelye, a Királyvár igazából Dubrovnik. Ezt a csodaszép horvát várost nem véletlenül hívják az Adria gyöngyének! Már kétszer jártam ott, de újra visszamennék! Az óváros macskaköves szűk utcácskái és pici, terrakotta házai egyből elvarázsoltak, a házfalakon futó lila virágok, a balkonról lelógó futónövények pedig visszarepítettek egy szebb korba. 1979-ben Dubrovnik felkerült az UNESCO világörökség listájára. Utazz oda, és tégy egy sétát a várost körbeölelő várfalon, ha pedig kimelegedtél ugorj fejest a tengerbe a pici városi strandon, vagy fizess be egy hajóútra a kikötőben.

Érezd jól magad, Joffrey miatt már úgysem kell aggódnunk :D!

 

Vatnajökull Nemzeti Park, Izland

VatnajökullYgrid

Vatnajökull Európa legnagyobb gleccsere, Izland legnagyobb összefüggő jégmezője. Ha tudni szeretnéd, és érezni szeretnéd, milyen lehet a Falon túl, utazz oda. Siess, mert a globális felmelegedés miatt a jégréteg egyre olvad és zsugorodik. Reméljük, nem futsz össze „Másokkal”, mármint a white walker sereggel. Nem jönnél ki jól belőle…

 

Tollymore Forest Park, Észak-Írország

Tollymoreayra

A Tollymore Forest Park Észak-Írország első állami parkja. A hegyes-völgyes, patakokkal átszőtt vidék Newcastle-től nem messze található. Arya Strak is itt sétálgat, Sándorral, a „Kutyával”. Igyekeznek a nagynénihez, aki azóta már rég kirepült a Hold ajtón keresztül…

 

Doune kastély, Stirling, Skócia

DouneDeres

A középkori erődítmény, a skót Doune kastély az 1300-as évek óta megőrizte eredeti külsejét, habár jó pár csatát látott. A Trónok harca előtt egy másik kedvencemet, a Gyalog Galopp egyik jelenetét is itt forgatták! (Emlékeztek az angolok vs. franciák csatára?) Nos, a Trónok harca díszleteseinek csak pár házikót kellett a vár falához toldaniuk, és már meg is kapták Deres (Winterfell) várát! Ha oda látogatnál vigyázz, mert a tél közeleg!

 

Sötét sövény, Armoy, Észak-Írország

dark hedgessereg

Gyönyörű lombalagút alatt sétálgathasz, ha ellátogatsz az észak-ír Armoyba, a The Dark Hedges-hez. A több mint 200 éves bükkfák lombjai nyáron hűs árnyat adnak, de szürkületkor elég kísérteties is tud lenni. Egy legenda szerint tényleg kísért a fák alatti úton egy szürkeruhás hölgy. A GoT-ban is nyomasztóan telepednek a kesze-kusza ágak az alattuk átvonuló seregekre.

 

Mdina, Málta

MdinaSept of baelor

Mdina az egyik legősibb város a kontinensünkön, amely gazdag történelmi múltra tekint vissza. A legenda szerint anno Szent Pál apostol három hónapot töltött itt. A sorozatban Baelor Nagy Szentélyét testesíti meg. Ha valakinek nem rémlik, a szentély lépcsőinél fejezték le Eddard Starkot a gyerekei szeme láttára.

 

Split, Horvátország

splitsárkusz

Ez a másik GoT helyszín, ahol már jártam, és ahonnan rengeteg kellemes emlékkel tértem haza. A dalmát település első lakója Diocletianus császár volt, aki 293-ban palotát épített a tengerpartra. Split belvárosában még most is látni számos ókori római rom nyomát, darabkáját. A városhoz számos magyar vonatkozású történelmi esemény is kapcsolódik, 1105-től kezdve, amikor Kálmán király bevette Splitet. Leginkább azonban arról híres, hogy ide menekült IV. Béla a tatárok elől, és lányai:  Katalin és Margit is az itteni székesegyházban vannak eltemetve.

A Trónok harcában a hegyoldalról nyíló, tengerre néző látványként jelenik meg a város, ahol Daenerys és a sárkányai megpihennek és megozsonnáznak. Nyugi, utazz oda, hiszen sárkányok csak a mesékben léteznek!

 

Essaouira, Marokkó

essaouiraAstapor

Marokkó egyik leghangulatosabb városa Essaouira, mely az Atlanti-óceán partján fekszik. A régi erődváros Astapor városává alakul át a filmben, ahonnan a sárkányok anyja egy jó üzletet kötve beszerzi a hadseregét. Itt is jó lehet a várfalakon sétálgatni, hallgatni a sirályokat, majd csobbanni egyet a tengerben. A rabszolgahajcsároktól sem kell tartani, a sárkányok már megpirították őket.

 

Gozo, Málta

gozoDothraki

Gozo szigete a szépségéről és a misztikus varázsáról ismert, továbbá a Calypso barlangról, ahol a legenda szerint Calypso fogva tartotta Odüsszeuszt hét évig. Búvárok békatalp-listáján kötelező, mert számos merülési lehetőségen túl itt van a Beltengernek nevezett tavacska, amely víz alatti összeköttetésben áll a tengerrel, az Azúr Ablak (érdekes formájú szikla) és alatta a Kék Lyuk (víz alatti kijáró a nyílt vízre). A nomád Dothraki törzs egyik tábora is az Azúr ablak mellett volt.

 

Grjótagjá barlang, Izland

Grjotagjaygrid és jon snow

Grjótagjá egy kis barlang a Mývatn-tó területén, Izlandon. (Ezek nem a filmbéli fantázianevek! Tényleg így hívják ezeket…) Turisták hadai keresik föl a barlangot a jó meleg, néha 50 C-ot is elérő termálvíz miatt. A világ egyik legszebb természeti szépségei közt tartják számon a barlangot. A GoT-ban itt melegedett össze Ygritte és Havas Dzsoni, na de nem a termálvízben…

 

A cikkhez a legtöbb infót a BuzzFeed-ről, a városok képeit a Shutterstock-tól, a film jeleneteit pedig az HBO-tól szedtem. Ezúton is köszönöm!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!