Miles & Meals

Egyéni vagy szervezett utazás? – Melyik ideálisabb?

Nem tudod, melyiket válaszd? Esetleg eddig mindig csak az egyik mellett döntöttél? Lehet, hogy érdemes kipróbálni a másikat is, hiszen mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Összegyűjtöttük, mik ezek. Nézzük meg, milyenek is ezek az utak!

tourism138082008

 

Szervezett utazás

+ Egyszerű

Nem igényel szervezést – legalábbis tőled nem. Bemész egy utazási irodába elmondod, hogy hova és mikor szeretnél utazni, választasz egyet az ajánlatok közül, kifizeted, és már indulhatsz is, akár már másnap, ha last minute utat foglaltál!

Airline-Travel-Agency

+ Kényelmes

Egészen a szállásodig fuvaroznak, nem kell törődnöd se a transzferrel, se a csomagjaid cipeléséval. Ha azt szeretnéd, egész idő alatt lógathatod a lábadat, hiszen még a kirándulásokat is megszervezik helyetted, hoznak, visznek.

M_Id_424359_Traveller

+ Biztonságos

Szervezett utazásba nyelvtudás nélkül is bátrabban belevághatsz, hiszen végig egy magyar csoporttal vagy és az idegenvezető segít, ha problémád adódna.

travel-safely

– Drága

Vagyis rengeteg a plusz költség, amit gyakorlatilag a semmire költesz. Bizony a kényelmet busásan megfizeted, a szállás és a fakultatív programok is drágábban jönnek ki utazási irodán keresztül, ráadásul – ha repülővel utazol – még a reptéri illetéket is ki kell fizetned, na meg a sztornó biztosítást.

Expensive-foods

– Csoportba zárt

Lehet, hogy egy jó társaság jön össze, de általában az ilyen csoportokban mindig megtalálható minimum egy a következő típusokból:

  • Az örök elégedetlen: mindig talál valamit, ami nem tetszik neki és ennek hangot is ad.
  • A késős: mindenhonnan elkésik – a megbeszélésről, a kirándulásról, a megbeszélt találkozóhelyről, és igen a hazautazás napján is ő lesz az, aki miatt később indultok
  • A tapadós: „Merre mentek? Veletek tarthatok? Várjatok, megyek én is! Ugye Magyarországon is összefutunk majd, mondjuk úgy napi rendszerességgel?”
  •  A szerencsétlen: minden nap történik vele valami. Elveszti a bőröndjét, megcsípi egy medúza, becsapják vagy kirabolják… Az idegenvezetőnek miatta nem lesz ideje mások kisebb gondjaira.
  • A problémázós: „Ugye ebben biztos nincs ilyen meg olyan összetevő? Ugye a buszon nem fog menni a légkondi? Beteg leszek tőle! Nem vezet rosszul ez a sofőr?…”

angry_tourist-Kopiowanie

– Kötött

A programok során meg van adva, hogy mikor hova mentek és hol mennyi időt töltötök. Nem mondhatod azt, hogy téged az első helyszín jobban érdekel, inkább ott töltenéd az egész napot. Ráadásul néhány dolgot lebartereznek a helyiekkel, a szőnyeggyár például nagyon érdekes, amikor először látod, de ha már volt alkalmad más utazás során is meglátogatni egy hasonlót, lehet, hogy inkább mással töltenéd az idődet és frusztrál, hogy minden arra megy ki: költsd a pénzed! Arról már nem is beszélve, amikor bevisznek a Shall kúttal szemben élő „nomád család” lakrészébe, hogy láthasd, „hogyan élnek a helyiek”…

groups-tourist-groups

 

Összegzés: Vannak helyek, ahol nehezebb egyedül boldogulni vagy éppen könnyen veszélybe is kerülhetsz, ilyenek például az arab országok – ilyenkor érdeme szervezett utat választani.

A másik eset, mikor az egész éves melóban már annyira elfáradsz, hogy nem akarsz semmivel törődni, akkor is ez a jobb választás.

Sőt akkor is érdemes elgondolkodni rajta, ha olcsóbb utazásra vágysz például Görögországba, de nincs kocsid, vagy nem akarsz annyit vezetni. A buszút bizony nagyon kényelmetlen, de sokszor olcsóbban kijön így egy egyhetes nyaralás, mintha a Balatonon néznél valami szállást, ezeknél nem pakolnak rá annyi plusz ki fizetnivalót.

 

Egyéni utazás

+ Szabad

Te döntesz mindenről. A dátumokról, hogy mikor indulsz, mikor jössz vissza. Hogy mivel utazol, választhatsz akár különböző légitársaságokat is vagy mehetsz busszal jöhetsz vonattal. Azt is te döntöd el, hogy mit szeretnél megnézni és, hol mennyi időt töltesz.

image

+ Igazibb

Nem egy üvegbúra – a busz ablaka – mögül szemlélődsz. Közlekedsz az utcákon, mint a helyiek, jobban látod, hogyan élnek. Nem csak a turistáknak fenntartott helyeket járhatod be.

via-margutta-roma

+ Rugalmas

Módosíthatsz a programodon, nincs megadva, hogy X várost csak szerdán látogathatod meg, ha aznap úgy érzed, inkább a hasad süttetnéd a napon a városnézést későbbre is átteheted.

traveller

– Szervezkedős

Ha ügyes vagy és a szerencse is melléd áll minden klappolni fog, de ahhoz alaposan körül kell nézni a neten és emellett adott esetben gyorsnak is kell lenni, hiszen az árak és a szabad helyek akár percenként változhatnak,

article-1364859-0D8DE769000005DC-629_634x422

– Kiszámíthatatlan

Hiába beszélsz egy vagy több világnyelvet, ha az adott országét nem. A szállodában még könnyebb kommunikálni, de az utca embereivel nem egyszerű. Hiába szervezel meg mindent lépésről lépése, érhetnek meglepetések. Például a honlapról megtudtad, hogy a kék vagy a narancssárga busszal juthatsz el a pályaudvarról a szállásra… Nagyon egyszerűnek tűnik, de ott kiderül, hogy igazából minden busz piros, a színek csak a vonalakat jelölik az viszont nincs feltüntetve sehol… Ilyen helyzetből bizony egy napra több is jut, ha egyénileg utazol.

couple-planning-trip-1000x665

– Plusz költséges

Amíg egy szervezett útnál – főleg ha félpanziós vagy All inclusive – viszonylag könnyen kiszámolható, hogy mennyit fogsz költeni a helyszínen, az egyéni útnál ez nem így van. Hiába gondolod, hogy majd az kedvezőbb áru vonattal mész, lehet, hogy előbb indul, nem találsz oda, nem férsz fel… Vagy elhatározhatod, hogy valami olcsó kajával csillapítod az éhségedet, ha több kilométeres körzetben nincs, olyan hely ahol normál áron szerezhetnél be valami harapnivalót vagy legalább vizet.

Összegzés: Ha jó a szervezőkészséged, talpraesett vagy és nem tűröd a kötöttségeket, válaszd az egyéni utazást, az való neked.

Sokszor a váratlan költségekkel együtt is olcsóbban kihozhatod, mintha irodánál foglalsz, körutazásoknál főleg.

Egy megjegyzés: néha egyéni utazóként is érdemes csoportos idegenvezetést igénybe venni. Hogy miért? Amellett, hogy sokkal többet megtudsz a nevezetességekről, sokszor rengeteg időt és fáradságot is megspórolhatsz. Például a ha Vatikánban a csoportos vezetést választod és előre lefoglalod online,  külön bejáraton mehetsz be, nem kell sorba állni.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. cvitamin says:

    Nagyon jó összeállítás! Velünk szinte minden megtörtént amit a csoportba zárt utazásokról írt. Csak olyan helyre utaztunk eddig, ahova egyénileg lehetetlen, vagy nagyon körülményes. Nem is volt nagyon élvezetes számomra, kivéve a piramisokat és egyéb, különleges látnivalókat. Mindig egyénileg utazunk 30 év óta. Ugyanazt tapasztaljuk minden alkalommal, ahogyan a fenti cikk írója az egyéni utazásokat jellemzi.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!