Miles & Meals

Ha már lúd, legyen csokis: Lúdláb torta Márton napra

Keresztanyám évről évre ünnepekkor elkészíti ezt a konyakmeggyes, csokis és tejszínes tortacsodát, és mi minden alkalommal nyugtázzuk, hogy ez biza nagyon jó!

lud_3

 

Egy baja van csak: két nap kell hozzá, hogy elkészüljön, mert a krémnek állnia kell egy estén át a hűtőben… és ezt nagyon nehéz kivárni!

 

lud_

A tortaalap

Hozzávalók:

4 tojás

20 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

20 dkg liszt

2 evőkanál kakaópor (Holland, és nem instant)

10 gr. sütőpor

Elkészítés:

A 4 tojás sárgáját 20 dkg porcukorral felverem. Amikor kifehéredik, kanalanként hozzáadok 6 evőkanál vizet. Habverővel tovább keverem. Félre teszem.

Kimérek 20 dkg lisztet, majd kiszedek belőle 2 evőkanálnyit. Beleteszek 2 evőkanálnyi holland kakaóport, és elkeverem. Hozzákeverem a sütőport és a vaníliás cukrot. Ezt beleöntöm a tojásos, vizes tálba, és elkeverem.

Ekkor bekapcsolom a sütőt, 240 C-ra állítom, és előmelegítem. Kivajazom és kilisztezem a tortaformát.

A 4 tojás fehérjét kevés kristálycukorral kemény habbá verem. Ezt óvatosan beleforgatom a tésztába és elkeverem.

A sütő hőfokát visszaveszem 180 C-ra, és beteszem a tésztát sülni. Akkor kész, amikor kezd a széle elválni a forma falától, illetve, amikor már érződik az illata. Vigyázat, ha hamar nyitjuk ki, összeesik a tészta. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy jól átsült-e.

lud_nlc

A krém

Hozzávalók:

8 dl. tejszín (a keresztanyám a Hulalára esküszik, de van más tejszín is, amit fel lehet szépen verni)

10 dkg cukor

20 dkg étcsoki

10 dkg rumos meggy (magozott meggybefőtt beáztatva egy kis rumba, pl. Captain Morgan-be)

2 dl rumos meggylé

(Mivel nálunk gyerekek vannak, így én kihagytam a rumot, sima meggyet használtam, de azzal is finom!)

Elkészítés:

A tejszínt a cukorral felteszem forrni, és beletördelem a csokit. Egyenletes keverés mellett felolvasztom a csokit. Amikor a tejszín emelkedni kezd, akkor leveszem a tűzről. Kihülés után hűtőbe teszem. Másnap kemény habbá verem a tejszínt.

A rumos meggyet kicsurgatjuk.

Az alsó tortalapot meglocsoljuk rumos meggylével (kanállal, hogy ne tocsogjon), majd megkenjük tejszínes csoki krémmel. Arra tesszük a kicsöpögtetett meggyeket.  A torta tetejét és oldalát is megkenjük a krémmel. Nyomózsákba is teszünk krémet, és kis „fészkeket” készítünk a torta tetejére. A fészkekre egy-egy szem meggyet teszünk.

lud_2

Fogyasztásig hűtőben tartjuk.

Jó étvágyat!

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!