Miles & Meals

Itt a kicsik kedvence: a kakaós csiga

Itt a kicsik kedvence: a kakaós csiga

 

kakaós_csiga_3

Na, ez tényleg egy Turbócsiga: a tésztája nem leveles tészta, hanem rugelach, és a tölteléke sem sima kakaó kis cukorral és vízzel összekeverve, hanem igazi étcsokoládé, amibe még egy pici marcipánt is csempésztem.  

Ebből a csiguszból vitt a kislányom egy óvodai kirándulásra, és másnap anyukák állítottak meg, hogy küldjem el a receptet.

kakaós_csiga_2

A receptnél dupla mennyiséggel szoktam dolgozni, mert ugyanannyi meló, viszont a szimpla adag 10 perc alatt elfogy. A dupla legalább estig kitart.

Hozzávalók: (ez már dupla adag)

A rugelach tésztához:

24 dkg natúr krémsajt (a Lidli sötétkék dobozosa bevált. Philadelphiával is lehet, bár az jóval drágább, és nem tud többet)

24 dkg puha vaj (fontos, hogy puha legyen, különben nem tudjuk majd gyúrni)

7 dkg porcukor

30 dkg liszt

+ 1 csipet só

A töltelékhez:

1 tk kakaópor (nem instant, hanem a holland)

5 dkg kristálycukor

6 dkg étcsoki

5 dkg vaj

+ ha van otthon 5 dkg natúr marcipán (kihagyható)

kakaós_csiga_5

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit kézzel összegyúrjuk és gömböt formálva, folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük. Ott pihen egy órán át.

A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, a csokit apróra vágva beleszórjuk az olvadt vajba. (A vajat lehet a mikróban is olvasztani.) Addig keverjük a csokit a vajban, amíg el nem olvad. Hozzáadjuk a cukrot és a kakaóport. A végén (ha van) belereszeljük a marcipánt. Alaposan összekeverjük.

Sütőt előmelegítjük 175 C-ra, a tepsit sütőpapírral kibéleljük.

A tésztát egy óra elteltével elővesszük a hűtőből, és lisztes deszkán vékonyra kinyújtjuk. A sodrófát is lisztezzük. Vigyázzunk, mert könnyen letapad! Téglalap alakot próbáljunk meg nyújtani. A töltelékkel kenjük meg, de figyeljünk ara, hogy egy vékony sávon ne legyen töltelék, mert a feltekerésnél nem fog tapadni. Ha kész, tekerjük fel, majd vágjunk 2 cm-es szeleteket. Ezeket picit lehet még lapogatni, formázni, hogy szép alakja legyen. A csigákat tegyük a tepsibe, és süssük halványbarnára őket. (Ez sütőtől és csiga mérettől függően 15-20 perc alatt kész.) Amikor egy pici színt kap, már ki lehet venni, mert a barna színű már nem jó.

Remélem nektek is ízlik, jó étvágyat hozzá! 

kakaós_csiga_6

És hogy ne csak a receptet terjesszem, hanem picit a kultúrát is, itt az ovis lányom kedvenc verse.

Lackfi János: Kakaós csiga

Kedvenc sütim

a tapadós csiga?

Nem!

 

Kedvenc sütim

a ragacsos csiga?

Nem!

 

Vagy a

tapadós, ragacsos

kakaós csiga?

Igen!

 

Anyukám, apukám,

kisöcsém, szia!

Jut-e még nekem itt

kakaós csiga?

 

Kerekes, karikás,

körkörös csiga,

szédülök, ha pörög,

kakaós csiga!

 

Tekereg, mint a drót,

kakaós csiga!

Végtelen, képtelen,

szétszedős csoda!

 

Kanyarog éjjel és

nappal is, biza,

csíkosan csokis

és kanyaros csiga.

 

Közepén szíve van,

jószívű csiga!

Süteményt ne egyél,

soha mást, csibe!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!