Miles & Meals

Be ne kapcsold a sütőt! – Nyári torta bogyós gyümölcsökkel

A nyarat évről évre szülinapi bulikkal nyitjuk: a családom egyik fele az ikrek, a másik fele a rák jegyében született. Ezek a bulik pedig úgy zajlanak, mint a népmesékben: napokig tartanak.

Nem csoda, hogy a júniusban született gyerekem meg van róla győződve, hogy az augusztus 20-i tűzijáték miatta van….

torta_4

A nyári születésnapok megünneplésére tökéletes választás ez a torta: a nagy melegben nem kell a sütőt bekapcsolni, és ha nagyon lusta gyakorlatias napomon állok neki elkészíteni, akkor pikk-pakk nagyjából fél óra alatt el is készül. Ha pepecselős kedvemben vagyok, akkor picit tovább tart.

torta_2

Hozzávalók:

25 dkg keksz (Ha gyorsan akarsz elkészülni, akkor darált, ha ráérősebb napod van, akkor pl. győri zabfalatok)

12.5 dkg vaj (szobahőmérsékletű)

25 dkg tehéntúró

25 dkg mascarpone

2 dl habtejszín (jól lehűtve)

3 ek cukor

1 csomag vaníliás cukor (vagy igazi vaníliarúd belseje)

1 csomag Dr. Oetker Express zselatin FIX

 1 kg gyümölcs (eper, málna, áfonya, szeder, aminek szezonja van)

torta_5

Elkészítés:

A kekszet zúzd nagyon apróra, és alaposan keverd össze a vajjal. Ha darált kekszet vettél, akkor a munka javát rögtön az elején megspóroltad. Én nagyon szeretem a Zabfalatokat, ezért inkább ezt a műveletet a kis kézi mozsarammal megoldom, csak hogy ilyen alapja legyen a tortának.

A kapcsos kerek tortaformába DUPLÁN hajtva tedd a sütőpapírt. (Ezt a trükköt egy 8 éves kislány árulta el, miután az első tortáról nem sikerült lefejtenem szépen a sütőpapírt. Megsúgta, hogy az anyukája duplán teszi, és akkor könnyebben lejön… Igaza volt, azóta háromszor elkészítettem így a tortát, és simán lejött a papír.)

A vajas, kekszes masszát egy kanál segítségével nyomogasd és passzírozd a tortaformába. Jó sűrűre kell tömöríteni az alapot a kanál domború felével. (Erre a műveletre ne sajnáljuk az időt, mert ha nem elég tömör az alap, akkor nem fog szépen kijönni a formából.)

Tedd a hűtőbe.

Egy tálban törd át a túrót és keverd hozzá a mascarponét és a cukrot, illetve a vaníliát (vagy vaníliás cukrot) is. Egy másik tálban a jól lehűtött (ha nincs lehűtve, nem lehet felverni) tejszínt verd fel kemény habbá a zselatin FIX por segítségével. Keverd a tejszínt a túrós, mascarponés krémhez.

Vedd ki a tortaalapot a hűtőből, és egyenletesen kend rá a krémet.

A megmosott és óvatosan szárazra törölt gyümölcsöket kedved szerint tedd a tetejére. (Ha nagyon szeretnéd cifrázni, akkor készíthetsz zselatint a tetejére, de ha kihagyod, akkor is gyönyörű tortád lesz!)

Én ezt a tortát mindig a szülinapi buli előtti napon készítettem, így nálam mindig egy napot állt a hűtőben. Az eredeti recept szerint viszont elég neki 4-5 óra hűtés is.

+1 Tipp: Tálalás előtt érdemes egy vékony pengéjű késsel körbevágni a peremnél, mielőtt kinyitod a kapcsot. Nagyon óvatosan csúsztasd át egy lapos tortatálra, miközben lefejted a sütőpapírt. (Ez kétemberes meló, mert amíg az egyik csúsztat, a másik húz :D)

torta_1

Legutóbb 4 családtagot ünnepeltünk, és ez a torta jóval hamarabb elfogyott, mint a cukrászdából hozott többi.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!