Miles & Meals

Német hagyomány: Márton-napi emberke kalácsból

Szent Márton napra ezt a süteményt készítettük a gyerekekkel.

marton_nyito

A lányaim német nemzetiségi osztályba járnak, ahol a népismereti tantárgy fontos része a német ünnepek megtartása és a népszokások gyakorlása.

Az év legizgalmasabb eseménye a németes osztályokban a Szent Márton nap, amikor saját készítésű lampionokkal felvonulnak a gyerekek, és elsétálnak az egyik kerületi templomba, ahol zenés, verses műsorral előadják Szent Márton életét.

alfred_rethel

Alfred Rethel

Gondoltam, mi is süthetnénk valamit Márton napra, amiből vihetünk a barátoknak is.

A német oldalakon ezt az emberke alakú kalácsot Stutenkerl-nek vagy Weckmann-nak hívják. Eredetileg a sütiember szájába agyagpipát tesznek, de azt itt nem lehetett beszerezni, így ez a kellék kimaradt a mi sütinkből.

marton_suti

Van, aki az agyagpipát cseresznye ízű nyalókával helyettesíti, de azt meg én nem akartam a sütibe szúrni, mert annak az lett volna a vége, hogy rávetik magukat a nyalókára, és mire az elfogy, addigra az étvágyuk is elmegy.

Hozzávalók:

750 g liszt

2 csomag szárított élesztő

60 g cukor

2 tk vanília kivonat/aroma

1 csipet só

2 tojás (szétválasztani!)

250 ml tej

200 g tejföl

100 g tejszín

1 marék mazsola

Elkészítés:

Melegítsük fel a tejet egy fazékban.

Közben a lisztet a száraz élesztőt keverjük össze alaposan egy keverőtálba. Adjuk hozzá a cukrot, a sót, a tojások fehérjét, tejszínt, a tejfölt és a vaníliát. Öntsük rá a meleg tejet és gyúrjuk simára a tésztát. Én mixerrel csináltam, a legalacsonyabb fokozaton.

Takarjuk le a tésztát ruhával, és hagyjuk kelni meleg helyen, amíg a tészta duplájára nő.

Alaposan belisztezett munkafelületen gyorsan gyúrjuk át a tésztát és formáljuk emberke alakúra.

Ezt követően tegyük zsírpapírral bélelt tepsibe, és díszítsük mazsolával a szemét, a száját és a gombokat. Ebben szívesen segítenek a gyerekek is. 

Villával keverjük fel a két tojás sárgáját egy evőkanál tejjel, és ecsettel kenjük be az emberkéket. Előmelegített sütőben 180 fokon nagyjából 20 percig süssük, amíg aranybarna nem lesz. Ezután hagyjuk kihűlni.

Ha akarunk nyalókát tenni, a sütőből kivéve szúrhatjuk a kezébe… de nyalóka nélkül is imádni fogják a gyerekek.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!