Miles & Meals

Karácsonykor ki hozza az ajándékot?

Ahány ország, annyi karácsonyi szokás. Van, ahol a jó gyerekeket trollok keresik fel, van, ahol egy seprűn lovagló boszorkány hoz ajándékot, de a legviccesebb a farönk, ami ajándékot tojik.

nyito

Nemrég baráti körben beszélgettünk arról, ki hogyan ünnepli a karácsonyt, és arra jöttünk rá, hogy mindenhol máshogy.

Mi évekig szenteste díszítettük a fát, míg a gyerekek aludtak…úgy hajnal kettőig eltratott a munka. Reggel az angyalok csengetésére ébredtek a kicsik, és pizsamában lerohantak. Óriási meglepetés volt a kidíszített fa és alatta az ajándékok, amiket a Jézuska hozott.

pizsama

Az éjszakai fadíszítés elég kimerítő volt, így tavaly óta már közösen, a gyerekek bevonásával díszítjük a fát; az ajándékot viszont változatlanul Jézuska hozza, és az angylok ugyanúgy csilingelnek.

Más családoknál nincs ilyen cécó angyalokkal meg Kisjézussal, ott átadják az ajándékot, és megmondják, hogy ez a mamától van, az meg a nagyitól. Lehet, hogy pár év múlva – amikor már túl nagyok lesznek a gyerekek – mi is így ajándékozunk, de most még olyan jó látni, hogy hisznek a csodában. Még a tízéves is.

angyal

Számunkra ez a megszokott, így jókat mosolyogtunk, amikor olvastuk, hogy más országokban hogy zajlik a karácsony. 

A legbizarrabb szokások Katalóniából származnak. Az ünnepvárás régebben már november vége felé elkezdődött, amikor is a szülők kisétáltak az erdőbe, és kerestek egy fatuskót, amit pokrócba csavarva hazavittek.

tio

Manapság ezt gyakran leegyszerűsítik, és vásárokban veszik meg a mosolygós arcú, piros barett sapkás farönköt, a „Tió de Nadalt”. Otthon a gyerekek karácsonyig folyamatosan etetik és itatják a betakargatott fácskát. Karácsonykor azonban egy bottal jól elverik a fatuskót, hogy az ajándékot tojjon…A jóknak édességet, a rosszaknak szardíniát.  Közben azt a dalocskát éneklik neki:

A legjobb dolguk az izlandi gyerekekek van, hozzájuk december 12 és december 24 közt egyesével érkeznek meg trollok a hegyekből, akik ajándékot hoznak. Az ablakokba kitett cipőcskékbe a jó gyerekek édességet, a csíntalanok rothadt krumplit kapnak.

Régebben ezek a trollok nem voltak ilyen kedves, rendes trollok, mind rosszcsontok voltak, amire ma már csak a nevük utal (pl. Kanálnyalogató, Ajtócsapkodó, Gyertyalopó, stb.) A karácsonyfát a családok közösen díszítik fel, és utána a családtagok egymásnak ajándékot adnak. 

yule_lads

Hogy ne legyen ennyire snassz a történet, az izlandi gyerekeket még egy “karácsonyi macskával” is szokták ijesztgetni, aki azokat viszi el (és eszi meg), akik nem vesznek új ruhát karácsonykor. 

macsek

Angliában a Mikulás hozza a karácsonyi ajándékokat, és a gyerekek jó előre megírják a levelüket a kívánságaikkal. Viszont azt nem a postán adják fel, hanem beledobják a kandallóba és elégetik. A Mikulás a füstből tudja meg, mi a gyermek kívánsága.

santa

Betlehemi jászol nálunk is épül, amit a fa alá teszünk. (Ha lenne rendes jászol, akkor azt tenném oda, de a gyerekek egész klasszul megépítik LEGO-ból a születés-jelenetet.)

Az olaszoknál minden család otthon is megépíti a saját Betlehemi jászolját, de a bölcsőt üresen hagyják. Az újszülött Jézust ábrázoló babát csak 25-én reggel szabad belefektetni a bölcsőbe.

jaszol_1

 A karácsony Olaszországban egészen január 6-ig, vízkeresztig tart, amikor érkezik egy jóságos boszorkány, a „Befana”, aki a jó gyerekek zoknijába csokit, a rosszakéba szenet tesz. 

 befana

 

Bárhogy is ünneplitek a karácsonyt, kívánom, hogy áldott, békés és boldog ünnepetek legyen!

 

FYI: A posztot a Nők Lapja Egészség 2016. dec/jan. lapszámának egyik cikkéből merítettem. A teljes cikkben a meghökkentő karácsonyi szokások és ételek mellett elolvashatjuk, melyik nemzet milyen sporttal ünnepli a karácsonyt. 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!