Miles & Meals

5 szuper újrahasznosított termék a tengerből

A tengereken, óceánokon úszkáló szemét a hosszú lebomlási idő miatt még sokáig szennyezi az élővilágot, de szerencsére néhány cégnek zseniális ötlete támadt. A Víz Világnapja alkalmából gyűjtöttem össze olyan innovatív megoldásokat, melyek a tengeri hulladékok felhasználásával készültek. 

Ötbillió (ez 12 db nullás a szám után) műanyag flakon úszkál a tengerekben, óceánokban. Annyi a szemét, hogy már egész szigetek alakultak ki. A legnagyobb kiterjedésű – félúton Japán és Észak-Amerika között – a nagy csendes-óceáni szemétsziget, melyet már az űrből is látni lehet.

A szemét-áramlattal több gond is van: először is az, hogy ezek döntően műanyagtermékek: bevásárlótáskák, palackok és egyéb hétköznapi háztartási cikkek, melyeknek nagyon hosszú a lebomlási idejük.

szeretlekmagyarorszag.hu

Rengeteg állat a tengerekben úszkáló műanyag hulladék miatt veszti életét: a teknősök, a pingvinek, a fókák nyaka, teste beszorul egy-egy erősebb fóliába, de az is gyakori, hogy a lebegő műanyag zacskókba gabalyodnak bele.

Egyre több állattetemben mutatnak ki műanyag darabkákat – mivel ezeket megemészteni se lehet, a gyomorba bekerült plasztik kupak végzetes. A Midway szigeteken évente 400 000 albatrosz születik, melyeknek a fele a műanyagok miatt pusztul el. Több mint 250 faj szenved hasonló sorsot.

Ha kis naivan azt hisszük, hogy ez minket nem érint, a tenger messze van, és jó pár madár miatt minek ez a felhajtás, akkor elárulom, hogy az a hal, amit a tányérodra teszel, az is tartalmaz emészthetetlen műanyagot. Kimutatták, hogy tengeren úszó szemét a napfény ibolyántúli sugárzásának hatására fokozatosan darabolódik, szemmel nem látható apró részecskékre bomlik. Ezeket a részecskéket elfogyasztják a tengeri élőlények, és így bekerülnek a táplálékláncba. Vagyis a tengeri halak fogyasztása révén végül az ember szervezetébe is bekerülnek

A belga Genti Egyetem kutatói kiszámolták, hogy kagyló szerelmesei akár 11.000 műanyag szilánkot is elfogyasztanak minden évben a tenger gyümölcsei salátájukban. A szervezet ennek kevesebb, mint 1%-át veszi fel, de azok az idő múlásával felhalmozódnak. 

De hogy ne csak a környezetszennyezés katasztrofális mértékéről írjunk, íme pár innovatív megoldás:  

1.Úszó fal

Az első innováció a hulladék kihalászására, felfogására, kiszűrésére szolgál – a The Ocean Cleanup olyan szűrőrendszert készített, mely 10 év alatt a nagy csendes-óceáni szemétszigeten úszkáló hulladék felét kiszűri. Hálók helyett a The Ocean Cleanup szilárd szűrőt használ, ami felfogja a lebegő műanyagot, de lehetővé teszi, hogy a tenger élőlényei a „sorompó” alatt átússzanak.
A központi gyűjtőhelyen kiválogatják a törmeléket, mielőtt elszállítják szárazföldre, hogy újrahasznosításra értékesítsék azokat. A művelet így lesz önfenntartó. 

2. Cipők a tengerből

 Az Adidas összefogott a Parley for the Oceans-zel, egy természetvédelmi csoporttal, a, hogy a tengerekben úszkáló műanyag flakonokat újra hasznosítva cipőket gyártsanak. A cég azt mondja, hogy a cipők felső része teljes egészében az óceánokban úszkáló  hulladék újrahasznosításából és a felszámolt illegális mélytengeri halászhálók felhasználásából készült.  A friss hír, hogy ugyanezen újrahasznosítási elven egy új modell megtervezésébe maga Stella McCartney is beszállt: Az új modell: The Parley x Stella McCartney x Adidas: Ultra Boost. IMÁDOM!!!

És így néz ki a Stella McCartney cipő:

 

3. Tengeri hulladékból farmer

Pharrell Williams énekes, zeneszerző, producer nem csak a dalai miatt az egyik kedvencem: a zenész annyira környezettudatos, hogy besegített a G-Starnak egy olyan kollekció megtervezésében, amely az óceánokból származó újrahasznosított műanyagokat használja alapanyagként.  A G-Star cégnek az egész beszerzési láncát és a gyártási folyamatát át kellett alakítania, hogy ez a kollekció megszülethessen. Nagy kihívás volt, hogy a műanyaghulladékból olyan farmert állítsanak elő, ami olyan szép, és érzetre is pont olyan jó, mint a rendes farmer. A gyártás során a műanyagot apró forgácsokra bontják, amiből „Bionikus” fonalat sodornak. Ebből szövik meg az anyagot a farmerhez.

4. Tiszta tengerek, tiszta tányérok

A „Method” cég több fronton küzd a környezetszennyezés ellen: egyrészt a mosogató – és kézmosó szerei 100%-an lebomló  szerek, melyekkel nem szennyezik a vizeket, másrészt a flakonok a tengerekből kihalászott újrahasznosított műanyagból készülnek, harmadrészt szélenergiát használtak az előállításukhoz. 

5. Porszívóval a tengerek tisztaságáért

Az Electrolux az első cégek közt volt, akik a tengeri hulladékok felhasználásával új termékeket állított elő. 2010-ben olyan porszívókkal jöttek elő, melyekkel átvitt értelemben a tengert is kitakarították. Sőt, ÓRIÁSI piros pont nekik, hogy az így előállított porszívó eladásából befolyt összeg jelentős részét adományként olyan szervezeteknek utalták, melyek a tengerek tisztaságának megőrzéséért küzdenek. 

 

Még több ilyen kezdeményezésre lenne szükségünk, hogy elkerüljük az ökológiai katasztrófát, és nekünk is jóval környezettudatosabban kellene élnünk. Mi lenne, ha mindenki a táskájában hordana egy vászonszatyrot, vagy termoszban vinné magával az italát? Ugye, nem sok erőfeszítés! 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!