Miles & Meals

Noszvaji eszem-iszom

A Miles&Meals ígéretéhez híven elkalauzolja olvasóit az ország határain innen és túl olyan helyekre, ahol a látnivalók mellett a gasztronómia is komoly szerephez jut. A vendégszerető Noszvaj mindenképpen megér egy látogatást.

   Fotó: noszvaj.hu

A történelmi Eger városától mindössze tíz kilométerre fekvő Noszvaj, az ország egyik legtisztább levegőjű településeként ideális választás egy hétvégi feltöltődésre. Nem is gondolnánk, hogy milyen sok kikapcsolódási lehetőséget nyújt ez a kis falu. Mivel a Bükki Nemzeti Park déli határában található, a közeli hegyi ösvényeken és erdei utakon járhatjuk a természetet, de ha sportosak vagyunk és bírjuk a hegyi terepet, biciklivel is túrázhatunk. A faluhoz tartozó Farkas-kövek térségét semmiképpen ne hagyjuk ki, mert itt különleges, a domb gerincébe faragott barlanglakásokat láthatunk. A közeli Sikfőkút alsó taván akár pisztrángot is horgászhatunk, de a közeli demjéni és egerszalóki termálfürdő is kellemes kikapcsolódás nyújt. A faluban sétálva a hely lelkének tartott Gazdaházat és a késő barokk copfstílusban épült barokk De la Motte Kastélyt érdemes megtekinteni. Bortermelő vidék révén a falutól elválaszthatatlanok a tufába vájt pincék és pincesorok, melyek közül a Thummerer család négyezer négyzetméteres pincerendszere a legkiemelkedőbb.

  

  

Fotó:  noszvaj.hu

 

Lekvár, bor, kemencés ételek

  

Fotó: noszvaj.hu

A noszvaji emberek szeretnek enni, inni és jókat beszélgetni, ezért a faluban szinte egész évben vannak izgalmas vendégvárók, fesztiválok és vásárok. Ezeken a programokon hagyományos kemencében sült ételeket, finom borokat kóstolhatunk, illetve megízlelhetjük a híres noszvaji szilvalekvárt, melyet hagyományosan üstben és hosszú órákon át főznek a helyiek. A faluhatárán túl is ismert Pintér család lekvárjait feltétlenül meg kell kóstolni, a szilvától a csipkebogyóig, mindegyik nagyon finom. Noszvajon az éttermek és fogadók mellett falusi portákon vendégasztaloknál is étkezhetünk, ezekre a helyekre azonban előre be kell jelentkezni. A környék ismert borászai, többek között Thummerer Vilmos, Kónya Attila és Fresli Attila is szívesen várják pincelátogatásra a bor iránt érdeklődőket, de velük is időpontot kell egyeztetni. A falu honlapján ezekről a lehetőségekről és a programokról részletesen is olvashatunk.

 

Panziók, hotelek

Fotó: noszvaj.hu

A vendégszerető Noszvajon a falusi turizmusnak komoly szerepe van, szinte az egész falu ennek részese. A faluban és környékén sokféle szállás lehetőség közül választhatunk, az ifjúsági szállástól, a fogadókon át a hotelekig minden pénztárcához találunk megoldást. A barátságos kis település eddig is vonzotta a turistákat és a borvidék szerelmeseit, de mióta megnyitott 2012 augusztusában a négycsillagos kastélyhotel, még többen látogatnak ide. A hamísítatlan erdei környezetben található jellegzetes angol vidéki stílusban berendezett szálloda különleges ázsiai wellness részleggel várja vendégeit. Éttermében, amire a házias és magyaros konyha a jellemző, sokszor tartanak borvacsorákat és szerveznek borkóstolókat a környék finom borainak megismerésére.

 

Végül a noszvaji Top10 tennivaló, a falu lakói szerint:

 

1. Felmenni az Imányra, elhelyezni a történelmi Magyarország térképre egy követ, ahonnan érkeztünk.

2. Vacsora után noszvaji vörös bort inni.

3. Hajnalban felkelni, hogy meghallgassuk a madarakat.

4. Forró nyári napon hűsölni a Pocem “barlangjaiban”.

5. Kemencében sült kalácsot enni forrón.

6. Forrásvizet inni az Attila-kútból.

7. Frissen főtt szilvalekvárt enni friss kenyérrel.

8. Kitekerni az Oncsa tetejére, hazafelé begurulni a falu közepéig.

9. Nyári estén tücsökciripeléssel tárogatószót hallgatni az Imányról.

10. A kastély szobájában elgondolni: mi lehetett a freskón, amit “valláserkölcsi okokból” meszelni kellett?

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!