A tortadizájner nászútja után annak jártunk utána, hova utazik a brüsszeli diplomatából lett gasztroblogger, Mautner Zsófia, aki nem titkoltan elsődlegesen azért jár külföldre, hogy egyen kulináris kutatómunkát végezzen idegen tájak idegen konyháiban.
Kedvenc külföldi város?
Kettő is van, és nehezen tudnék választani. Az első New York, ahol egy évig éltem. Elvarázsolt ennek a metropolisznak az ezerféle arca, a hétköznapokban is megjelenő kulturális és kulináris sokszínűsége. Ott átélt élményeim hatására módosítottam pályát, és azóta foglalkozom gasztronómiával. A másik kedvenc külföldi városom Isztambul, mert ott hódolhatok a török konyha iránti szenvedélyemnek: a rengeteg friss zöldség és különleges fűszer különösen inspirálóan hat rám.
Életed legnagyobb utazása?
Nagyon sokfelé utaztam a világban, de az eddigi legnagyobb utazásomnak talán azt nevezném, amikor egy hónapig voltam hátizsákos turista Vietnámban és Kambodzsában. Ez alatt megkíséreltem nem kívülállóként, turistaként nézni az országot, hanem megérteni az ott élők lelkét, az ázsiai kultúrát, egyszerűen a hétköznapokat. Mint a gasztronómia lelkes kutatójának, a legnagyobb élmény az volt Saigonban, amikor együtt főzhettem egy vietnámi szakácsnővel.
Hova szeretnél még eljutni?
Nagy vágyam beutazni Dél-Amerikát. Különösen Peru és Argentína érdekelne nagyon, és régóta álmodozom már egy több hetes evőtúráról Libanonban.
Kedvenc magyar városod?
Magyarországon a Káli-medence a kedvenc vidékem. Szigligeten gyakran látogatom nyaranta Varga Marcsi éttermét, nem is annyira az ottani ételek miatt, hanem élvezem a természetes, kedves kiszolgálást, a hangulatos kerthelyiséget a Balaton-parton. Ugyanezért a hangulatért szeretem a káptalantóti Liliomkert piacot is.
Milyen ételt kell még feltétlenül megkóstolnod?
Konkrét étel nincs, inkább egy éttermet próbálnék ki. A világ legjobb étterme már évek óta a koppenhágai Noma étterem. Oda szívesen elmennék egy vacsorára.
Mit hozol magaddal külföldről?
Ez egyértelmű, fűszereket: chilitől vaníliáig mindent.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: