A Mannatural az élő, nyers ételek étterme. Bátran bíztatok mindenkit – a húsételek kedvelőjeként – próbálja ki Magyarország egyik legjobb éttermét! Csodálatos ízvilágban lesz részünk: minden ételkülönlegesség friss zöldségből, gyümölcsből, magvakból és fűszerekből áll. Takács Ákossal, a Mannatural szakmai vezetőjével beszélgettem, aki tíz éve foglalkozik az egészséges táplálkozással.
Miben különbözik a ti éttermetek a többitől?
A Mannatural Magyarországon és Közép-Európában is egyedülálló. Nálunk minden étel természetes. A zöldségeknek és gyümölcsöknek olyan íze van, mint a természetben. Magokból és csírákból magas fehérjetartalmú krémeket készítünk. Úgy tálaljuk az embereknek, ahogy a természet megalkotta: nem veszünk ki belőle semmit, nem adunk hozzá semmit. Nem használunk szinezéket, adalékanyagot és tartósítószert. Egy dolgot változtatunk meg csupán: az ételek textúráját aprítással, turmixolással. Mivel az étkezés egy érzelmi döntés, ezért olyan kinézetű és ízű ételeket kell az embereknek kínálnunk, amelyeket megszoktak. Hiába nagyszerű édesség a datolya, ha az emberek megszokták, hogy tortát egyenek, akkor torta formájában tálaljuk nekik az édességet.
Miért érdemes a ti ételeiteket kipróbálni?
Mi abban hiszünk, hogy az a jó az embereknek, ha természetes táplálékot esznek. A Mannatural ételei nagyon finomak és laktatóak. Egy új világ nyílik ki azok előtt, akik hozzánk ellátogatnak. Ételeinket az emberek otthon is el tudják készíteni. Aki megismerkedik velünk és jobban oda fog figyelni a táplálkozására, az tudatosabban fog vásárolni és élni, akkor megnyertük a csatát. A lényeg, hogy az emberek egészségesebbek legyenek. Mi magas minőséget képviselünk. Ételeink nem tartalmaznak glutént, lisztet, tojást, cukrot, tejet. Ha nálunk megeszel egy szelet tortát, akkor még fogyhatsz is tőle, mert útifű maghéjt adunk hozzá, ami tisztítja a bélfalat, kiüríti a lerakódott szennyeződést és feltölti a szervezetet vitaminnal.
Milyen eljárással készítitek az ételeket és miért fontos ez?
A legegyszerűbb konyhatechnológiákat alkalmazzuk: aprítást, turmixolást, aszalást. Ezek nem okoznak olyan kárt az ételek szerkezetében, mint a párolás, sütés, mikrózás. A mikrohullámú sütő használata teljesen megbontja az ételek kémiai szerkezetét, csírátlanításra alkalmas. Mi elkerüljük a hőhatás következményeit. Ha a nyers táplálékot visszük be a szervezetünkbe, és azt a szájban tejszerű péppé rágjuk, a nyállal összekeveredve az emésztés és a tápanyag felszívódása már itt elkezdődik. A problémát az okozza, ha az ember nem rágja meg jól az ételt. Az a gyomorba, majd a bélbe lejutva erjedésnek indul. Ráadásul az ember ma nagyon sok rossz táplálékot is vesz magához.
Milyen ételek kerülnek nálatok az asztalra?
Változatos formában készítjük el ételeinket. Abban hiszünk, hogy csak olyan alapanyagot adunk a szervezetünknek, amelyre szüksége van, és azt a legjobb tudásunk szerint átalakítjuk. Csak helyi és idényjellegű gyümölcsöket és zöldségeket használunk. Nyáron cseresznyeszezonban úgy alakítjuk a recepteket, hogy a rendelkezésre álló cseresznyét a legváltozatosabb formákban tudjuk elfogyasztani. Télen nem eszünk paradicsomot, mert természetes körülmények között nem akkor terem, így télen nem is erre van szükségünk. Helyette lehet enni hajdinát, csak ki kell próbálni mindent, ami a természetben akkor és ott megtalálható. Az ízekkel is bátran lehet kísérletezni. A kókuszolaj datolyával és kevés szegfűszeggel vegyítve hasonlít a gesztenye ízére.
Az ételek természetességén kívül mit képvisel a Mannatural?
A magyar nyelv gyönyörűen megfogalmazza, hogy mi az egészség. A 100 százalék az egész-ség. Ha csak egy finomított szeletét választjuk, ne csodálkozzunk, hogy nem az egészséget kapjuk. Az emberre is a természet törvényei vonatkoznak: 80 százalékunk vízből, 20 százalékunk fehérjéből áll. Ha mérgesen állunk neki enni, akkor a szervezetünkbe is juttatunk a méregből, ezért szeretettel érdemes étkezni. Ha egy álmom lehetne, abban mindenki kertészkedne: saját magának termesztené és szedné le a zöldségeket és gyümölcsöket, az emberek segítenének egymásnak, és odafigyeléssel készítenének együtt finom és egészséges ételeket. A Mannatural is ezt képviseli: kapu az egészséges élet felé. Látogass el hozzánk!
Rengeteg házhozszállítós céget teszteltem már, de a végén mindig arra jutottam, hogy jobban járok, ha magam főzöm meg az ebédem. Vegásokkal is próbálkoztam, ott a ciklámen színű főzelék tett be. Adok egy esélyt a cikkben szereplő cégnek is, a képek elég gusztusosak, de tudjuk.. a puding próbája az evés :).
Van olyan cég, akit tudtok ajánlani? Kinek melyik jött be?