Ki ne ismerné gyermekkorunk egyik kedvenc édességét, a madártejet. Az úszó habszigeteket bátran megbolondíthatjuk pörkölt cukorból készült forgácsokkal és figurákkal. A gyerekeknél és a felnőtteknél egyaránt nagy sikert fogunk aratni a következő recepttel.
Hozzávalók:
1.5 liter tej
1 vaníliás pudingpor
3 tojás
2 vaníliás cukor
3-5 evőkanál kristálycukor
Elkészítés:
A tejet a vaníliás cukorral forraljuk fel. A tojásfehérjéket kevés kristálycukorral kemény habbá verjük. Egy kanál segítségével kis halmokat válasszunk le belőle, és egyesével szaggassuk a forró tejbe. Egy-két perc alatt főzzük ki a habokat, így átveszik a vaníliás cukor finom ízét. Egy szűrővel szedjük ki és tegyük félre őket egy tányérra.
A tejet is szűrjük át, így megszabadulhatunk a hátra maradt kis tojásfehérje haboktól. A tojássárgáját, a kristálycukrot és a vaníliás pudingport csomómentesen keverjük ki. Ízlés szerint adagoljuk a cukrot. Az édesszájúak bánhatnak vele bőkezűbben is. Aki viszont nem szereti édesen, inkább kevesebbet tegyen hozzá először, és utólag pótolja a hiányzó mennyiséget. A masszát adjuk a forró tejhez, és addig főzzük, amíg besűrűsödik.
A habokat lebegő kis szigetekként helyezzük a madártej alapjának a tetejére. Nem gond, ha kissé összeestek, a forró tejtől újra megdagadnak.
Ropogós karamell szobrocskák
Ha igazán fel akarjuk dobni a madártejet, – amelyet az angol nyelv találóan lebegő szigeteknek hív – csorgassunk a tetejére karamellizált cukrot. Egyenletesen is ráönthetjük a halmokra, amelyek alakját felvéve a cukor megkeményedik. Kreativitásunknak csak a fantáziánk szabhat határt, engedjük csak szabadon! Készíthetünk vitorlást, és pálmafát is tűzhetünk a szigeteinkbe. Idővel és gyakorlással remekműveket alkothatunk, akárcsak a videón látható fiatalember. Ha te is szeretnéd megtanulni a kakas, a majom, a pillangó, a hal és a sárkány pörkölt cukorból való készítését, nézd meg a videókat:
http://www.youtube.com/watch?v=239GSmRW9XY
Videó – forrás: youtube
Tipp: a forró karamellizált cukor hamar megkeményedik és könnyen ragad. Próbáljuk meg a felületet leheletvékonyan olajjal kikenni mielőtt a forró cukrot rácsorgatjuk.
Kommentek