Amikor az ember lánya autóval közlekedik, egy csomó jó dologról lemarad. Így jártam múlt héten is, amikor a Street Food Show-n betértünk a Kandalló nevű pop-up kocsmába, és sóvárogva olvastam végig az egzotikus (szilvás, keserű mézes, gyömbéres) kézműves sör kínálatot. A melegben pont jól esett volna egy pohárkával.
Már éppen nagyon sajnálni kezdtem magam, amikor a csapos srác levett a polcról egy üveg bio menta szörpöt, szódával felöntötte és máris kész volt az ideális hűsítő ital. Onnantól kezdve nem is bántam, hogy nem a BKV-ra esett a választásom.
Ez a gyógynövény többre hivatott, mint díszíteni a vaníliafagyi gombócot, így a következő projektem a mentaszörp készítés lesz.
Amúgy is, kell az utánpótlás a mojitóba akkorra, ha már nincs friss menta a kertben, vagy a piacon.
A mentát frissítő, élénkítő hatásán túl görcsoldó hatásáról is ismerjük, de az emésztést is segíti.
A mentaszörpömhöz Steiner Kristóf receptjét veszem alapul.
A kertünk végében végre virágzik már a bodza! Virágzatát most kell leszedni, hogy finom bodzaszörpöt készítsünk, vagy ahogy a barátaimnál láttam, sűrű palacsintatésztába mártva kisüssük.
A bodza egyébként igen hasznos gyógynövény, A-, B-, és C-vitamint, folsavat, vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és flavonoidokat tartalmaz.
Kiváló természetes gyógyszer köhögésre, megfázásra, felsõ-légúti fertõzések, láz esetén rendkívül kedvezõ hatású.
Érdemes odafigyelni arra, hogy ne forgalmas, poros, szennyezett út mellől szerezzük be az alapanyagot, mert a kipufogógázokból származó káros anyagok felhalmozódnak a növényben.
Bodzaszörp recept:
Hozzávalók:
- 2-3 liter víz
- 20-25 bodzavirág
- 2 citrom
- 2 kg kristálycukor vagy fruktóz
- 5 dkg citromsav
Elkészítés:
Mossuk le folyó víz alatt a bodzavirágokat, majd jó alaposan a citromot is. Tegyük vízbe a virágokat és a karikára vágott citromot, majd letakarva hagyjuk állni hűvös helyen 20-24 óráig. Tovább ne, mert erjedni kezd. Ezalatt párszor keverjük meg, majd a második nap után szűrjük le. A cukorral és a citromsavval közepes lángon főzzük össze. Töltsük alaposan megtisztított üvegekbe, és tegyük száraz dunsztba pár napig.
Forró nyári délutánokon hideg szódával, pár citromkarikával nincs is jobb ital.
Ha valakinek nincs kedve pepecselni és szörpöket kotyvasztani, esetleg sem a menta, sem a bodzaszörp gondolata nem hozta elő az ártatlan gyermekkor emlékét, akkor tiszta szívből tudom ajánlani a Valaha Tanya szörpjeit.
A tanya egyik gazdájával húsvétkor találkoztam, amikor a „ház specialitását”, a Szbityent ittam. Ez inkább tea, mint szörp, mert ezt forró vízzel öntik fel, amit autentikusan szamovárból csapolnak. A fűszeres teán kívül óriási szörp választékuk volt, mindez tartósítószer és mesterséges aroma mentesen elkészítve.
Ismertek még a virágoskúti biogazdasából származó, valamint a Méhes-Mézes szörpök, de szinte már minden piacon számos ízben lehet kapni házi szörpöket is.
Kommentek