Kétségkívül a rebarbara az új sztárnövény a konyhákban. Tavasz óta nem lehet kinyitni egyetlen receptmagazint vagy böngészni egy gasztro oldalon anélkül, hogy valamilyen rebarbarás finomságot látnánk. Most mi is beadtuk a derekunkat a rebarbara-őrületnek.
Bevallom, tavalyelőtt még én se nagyon tudtam, hogy mi ez a furcsa nevű növény, egyáltalán zöldség-e vagy gyümölcs. Elsőnek krémlevesként kóstoltam, és rögtön kedvencem lett, így utánajártam eredetének és különböző felhasználási módjainak. A receptek listája pedig azóta is bővül, a rebarbara megunhatatlannak bizonyult.
Akkor most zöldség vagy gyümölcs?
A rebarbarának közel 50 különböző fajtája létezik: némelyeket csak gyógynövényként használnak, de a legelterjedtebb a hullámos levelű vagy a kerti rebarbara, amelyeket már fogyasztani lehet, sőt egyszerűen muszáj! A keserűfűfélék családjába tartozik, rokona a sóskaféléknek is, hozzájuk hasonlóan gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. A besorolása szerint tehát zöldség, de savanykás íze inkább a gyümölcsökre emlékeztet, és felhasználása is a gyümölcsökére hasonlít. Tavasszal elsőként jelenik meg a piacokon (szerencsére már itthon is egyre több helyen) és egészen júniusig kapható, így bőven van időnk kísérletezgetni a receptekkel.
A levelét ne!
Az első számú alapszabály, hogy csakis friss rebarbarát vásároljunk. Ezt legegyszerűbben úgy ellenőrizhetjük, hogy a szárát megkarcoljuk a körmünkkel (az árus rosszalló tekintetével ne foglalkozzunk): ha a zöldség kissé nedvezik, akkor még lédús és friss. A második fontos tudnivaló, hogy a rebarbarának csak a húsos levélnyele (szára) alkalmas a fogyasztásra, a levele oxálsav és antrakinon tartalma miatt mérgező hatású, ezért azokat mindenképp távolítsuk el, majd a szárak külső rétegét is hámozzuk le. A rebarbara általában rózsaszínes-pirosas színű, de létezik zöld változata is, bár tapasztalatom szerint utóbbi kevésbé finom.
A méregtelenítő desszert
A rebarbara íze mellett szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásai miatt is kedvelt. Ha fogyókúrázunk vagy méregtelenítünk, mindenképp iktassuk be az étrendünkbe. Ilyenkor inkább nyersen vagy turmixban fogyasszuk, a hagyományos receptek legtöbbször sok cukrot tartalmaznak. Kiemelkedő vitamintartalma mellett a rebarbara vizelethajtó és vértisztító hatással is bír, sőt a benne lévő antrakinonok miatt hashajtóként is alkalmazzák, ezért túlzott fogyasztása nem ajánlott.
A levestől a pitéig
A rebarbara felhasználása nagyon széleskörű, és napról napra újabb receptek és ötletek születnek. Más gyümölcsökhöz hasonlóan készülhet belőle kompót, szörp, süteményekbe isteni töltelék. Fanyar íze miatt sokszor párosítják édesebb gyümölcsökkel, főleg eperrel. Mai napig kedvencem az epres-rebarbarás krémleves, edzések után pedig banánnal készítek belőle smoothie-t. Leginkább desszertként fogyasztjuk, de a belőle készült mártás isteni kiegészítője a grillezett szárnyasoknak is. A következő rebarbarás mártást mindenkinek ajánlom kipróbálásra:
– Hámozzuk meg, majd daraboljuk egészen apróra a rebarbarát
– Aprítsunk fel 1 fej hagymát (akár fokhagymát is), majd dinszteljük meg egy kis olajon.
– Adjuk hozzá a rebarbarát, majd öntsük fel 1 deci vízzel.
– Utána jöhetnek a fűszerek: koriander, gyömbér, chili, fahéj, só és bors, mindegyik ízlés szerint
– Végül bolondítsuk meg az egészet néhány evőkanál mézzel, és főzzük össze 4-5 perc alatt.
Igazi nyári étel grillezett csirkemellel, és a legjobb, hogy a mártás előre elkészítve mélyhűtőben remekül eláll, így télen is élvezhetjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: