Miles & Meals

Kipróbáltuk – finom: spárgás rizottó

A spárgával néhány éve már szoros barátságot kötöttem, rizottó készítésével azonban még nem próbálkoztam.  Jó recept, minőségi alapanyagok. A végeredmény pedig? Tökéletes!

 

asparagus

 

 

 

 

 

 

Bár szerencsére ma már egyre több étteremben találhatunk finom húsmentes fogásokat a jó öreg rántott zöldségeken túl is, mégis sokan félnek, hogy otthon elhagyják a bevált hús-krumpli kombót és új ízekkel próbálkozzanak. Nem kell vegetáriánusnak lenni a következő recept elkészítéséhez, a húskedvelők is meglepődhetnek, milyen ízek születnek a spárga és a rizs házasságából.

 

 

 

 

 

 

 

Forrás:  www.blogs.ubc.ca

A recept

Néhány héttel ezelőtt részt vettem a dm biotalálkozóján, ott kaptam egy Alnatura Szakácskönyvet. Ezt a főételt próbáltam ki először a kiadványból, a recept Tavaszi rizottó spárgával és zöldborsóval néven szerepel a könyvben.

Hozzávalók:

kb. 4 személyre

  • 1 vöröshagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 250 g Arborio rizs
  • 150 ml fehérbor
  • 1 l zöldség alaplé (zöldségleveskockából is készíthetjük)
  • 250 g zöld spárga
  • 3 újhagyma
  • 100 g mirelit borsó
  • 1 kis csokor snidling
  • 50 g reszelt parmezán
  • tengeri só, bors, Cayanne bors

 

Elkészítés:

  • Hámozzuk meg a hagymát, kockázzuk fel, és 1 evőkanál vajon pároljuk üvegesre egy lábasban. Hámozzuk meg a fokhagymát, egy nagyobb kés lapjával nyomjuk össze és tegyük a lábasba. Adjuk hozzá a rizst is, és 2 percig pároljuk az egészet. Végül öntsük fel a fehérborral, és forraljuk össze.

 

  • Forraljunk 1 liter vizet, és adjuk hozzá a zöldségleveskockát. Az így kapott alaplét merőkanállal apránként adagoljuk a rizottóhoz. Közepes lángon kb. 20 perc alatt főzzük készre a rizst.

 

  • Időközben mossuk meg a spárgát, hajlítsuk meg középen, és a felső, zsenge részét az újhagymával együtt vágjuk falatnyi darabokra. 15 perc elteltével a közben felolvadt borsóval együtt a rizottóhoz adjuk, és 5 percig együtt főzzük. Hozzáadjuk az apróra vágott snidlinget is, végül a reszelt parmezánnal, a maradék vajjal, sóval, borssal és Cayanne borssal ízesítjük. Az egészet elkeverjük, még egyszer felforraljuk, és tálaljuk.

rizotto_5

 

Saját tapasztalat

Nekem kevés volt a 20 perces főzési idő, és az 1 liter zöldség alaplevet sem vette fel a rizs, de ezt természetesen mindenkinek a saját tűzhelyénél kell kitapasztalnia.

 

A piaci standok roskadoznak a hívogató zöldségek alatt, menjetek, szerezzétek be a hozzávalókat és főzzetek ti is egy jó rizottót!

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!