Európa egyik legszebb és legkedveltebb országa hosszú homokos tengerpartjaival, nyüzsgő városaival, kellemes éghajlatával, több évszádos történelmének emlékeivel, és vendégszerető népével évente több millió turista szívét hódítja meg. A flamenco és a bikaviadal csak egy része a varázslatnak, Spanyolország ennél sokkal többet rejt.
Spanyolország változatos vidékeit bejárva egy nagy kulturális kavalkád részesei lehetünk, melyben az ókori műemlékektől kezdve, a római és móri időkön át a középkori kastélyokig mindent megtalálhatunk. Északon mediterrán klíma, nyüzsgő városok, Andalúziában hófehér falvak, délen forróság és Marokkó közelsége miatt az arab világot idéző hangulat fogad minket. Ha még nem jártunk ebben a mediterrán országban és szeretnénk egy kis ízelítőt kapni belőle, utazzunk el a turisták körében legnépszerűbb városba, az extravagáns Barcelonába.
Ízelítő a látnivalókból
Sagrada Família és a Park Güell
Fotó: sagradafamilia.cat ill. parkguell.es
Barcelona bővelkedik látnivalókban, különösen a zseniális katalán építész, Antoni Gaudí remekműveiben. A mester leghíresebb alkotása, a neogótikus katedrális a Sagrada Família is itt található, amely egyben a város legnagyobb szimbóluma is. A Jövő Templomának is nevezett alkotás a tervek összetettsége miatt igen lassan épül és jelenleg is munkálatok folynak rajta, de ha egyszer elkészül, a világ legnagyobb bazilikája lesz. A művész fantáziavilágát a színes házikókkal, oszlopokkal és mozaikkal teli bizarr kert, a Park Güell és fantasztikus lakóépületei, a Casa Milo és a Casa Batlló felkeresésével még jobban megismerhetjük. A város múzeumai közül a Picasso Múzeum az egyik legjobb és leglátogatottabb, ahol a nevét adó művész munkásságának komoly gyűjteménye látható. Barcelona igazi arcát a legjobban fő sétálóutcája a Las Ramblas mutatja meg, ahol állandóan hömpölyög a tömeg, esténként pedig ellepik a környező tapas bárokat és divatos kocsmákat a szórakozni vágyók. A Plaza Catalunyától, a kikötőig tartó sétálóutcán kávézók, butikok, szuvenír boltok, és piacok találhatók. A Rambláról nyílik a híres Mercat la Boqueria piac, ami kihagyhatatlan élmény a gasztronómia iránt érdeklődök számára. Barcelonába sokan a futball szeretete miatt érkeznek, hogy lássanak egy népeseménynek számító focimeccset, a sportág zarándokhelyeként is nevezett Camp Nou stadionban.
A Mercat la Boqueria piac és a Las Ramblas
Mit együnk?
Tapas válogatás a javából
Fotó: men-style.hu
A spanyol konyha hasonlít a magyar konyhára a sűrű levesek, bőséges húsok és erős fűszerezés használatában, azonban különbözik a sokféle tengeri hal felhasználásában. A konyha jellemzői földrajzi területektől függően változnak, de vannak olyan nemzeti ételek, amit az országban mindenhol fogyasztanak. Ilyen például a paella, ami rizs, csirke, tengeri hal és zöldségek keveréke sáfránnyal fűszerezve, a tortilla néven ismert burgonyás omlett, vagy a gazpacho, az ízletes hűsítő és étvágygerjesztő leves. A legjellegzetesebb és szinte az egész világot meghódító spanyol különlegesség azonban a tapas, ami apró falatokat jelent és bárokban az italok mellé szolgálják fel. Sikere az egyszerűségében rejlik, hiszen bármiből lehet készíteni, ami kis adagokra osztható, apró szendvics, kolbászkák, halak, rákok, olajbogyó stb..
Tapasznyi Spanyolország
Pata Negra, magyarul fekete patát jelent
Fotó: patanegra.hu
Utazásunk emlékeinek felidézésére vagy a spanyol konyha megismerésére az egyik legalkalmasabb hely a budapesti Kálvin téren található Pata Negra tapas bár. Fiatal és gyors személyzet, autentikus hangulat és berendezés jellemzi a helyet. Bőséges a választék és igen ízletesek az ételek, melyekhez finom borokat, San Michel sört vagy sangriát kortyolhatunk. Kóstoljunk meg minél többféle tapaszt és ne felejtsünk el serrano sonkát kérni, melyhez friss bagett dukál.
És végül egy egyszerű sangria recept a forró nyári estékre
Hozzávalók: 1 citrom, 1 narancs, 1 édesebb alma, 5 dkg porcukor, 7 dl száraz vörösbor, 4 evőkanál konyak, 3 dl szódavíz, 1 ág leveles menta
Elkészítése: A citromot és a narancsot megmossuk, leszárítjuk, majd vékony karikákra szeleteljük. A megmosott almát héjastul felszeleteljük. A gyümölcsöket tegyük mély tálba, és szórjuk meg a porcukorral. Öntsük le a vörösborral és a konyakkal, fűszerezzük a mentalevelekkel. Az italt hűtsük be 1-2 órára, majd öntsük hozzá a jeges szódavizet. Tálaljuk bólés tálban vagy talpas poharakban. Fahéjjal, szegfűszeggel is ízesíthetjük, de ezeket szedjük ki tálalás előtt