Nektek is az eper az egyik kedvenc gyümölcsötök? Önmagában, sütiben, lekvárban, gyümölcsturmixban, shake-ben, pálinkában, borban is nagyszerű ízélményt nyújt. Nem csoda, hogy egy egész fesztivált szenteltek neki.
A most következő hétvégén 15. alkalommal rendezik meg a tahitótfalui Eperfesztivált. Tahitótfalu mind a mai napig megőrízte tradicionális agrár jellegét, a földieper termesztésének nagy hagyománya van a községben. A rendezvény főszervezője a Tahitótfalui Lovas Sport Egylet. A fesztivál ideje alatt nyitva tartó vásárból biztos nem fogunk üres kézzel távozni.
A háromnapos fesztivál ideje alatt számos érdekes programmal várják az érdeklődőket: lesznek kiállítások, íjászbemutató, bábszínház, és belekóstolhatunk az eperlekvár készítésének fortélyaiba is. Szombaton kerül sor a Tahitótfalui Vágtára, amely a Nemzeti Vágta előfutama. A Bodor majorba ingyenes a belépő, és a Vágtán kívül amatőr fogathajtó versenyt, csikós bemutatót és western bemutatót is láthatunk. Szombat este még a tűzijátékban is gyönyörködhetünk. A programokról részletesebben itt olvashattok.
Kóstoljuk meg az Epermester borait: az Eperméz édes desszertbor, az Epervér száraz, a Kaland félédes és cigánymeggy hozzáadásával készül. Mindegyeik tahitótfalui eperből, hagyományos borászati eljárással készült. A pincészet óriási sikereket ér el borászati és gasztronómiai versenyeken itthon és külföldön is. A Gömör Expo nagydíját idén és tavaly is megnyerte. Több borászattal együtt megalapította a Magyar Gyümölcsbor Készítők Egyesületét, amely célja a kiváló minőségű hazai gyümölcsborok jó hírnevének visszaállítása.
A mi kedvencünk továbbra is a katicás torta. ha epres sütiről van szó. Ennek elkészítéséről már egy korábbi bejegyzésben írtunk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: