Miután mi is megírtuk, mennyire fontos a napindító étkezés, ma egy újabb cikkre bukkantam, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen egészségügyi kockázata van annak, ha kihagyjuk a reggelit.
Inkább ne kockáztassunk: nézzük meg a világ melyik részén mit eszenek reggelire, és mi is készítsük el a kedvencünket.
Most az első 25-öt mutatom be a névsorból, holnap pedig a lista második felére is sort kerítünk.
1.:
Hogy miért éppen Alaszka? A sorozatból csak egy helyes, rádiós srác képe ugrik be, meg az, hogy ott biza elég hideg van.
Lehet, hogy az alaszkaiak a reggelivel védekeznek a hideg ellen?
A csöppet sem kalóriaszegény reggeli a helyi favágók kedvence: a palacsintán tükörtojás és rénszarvashús figyel.
2.:
A hétköznapi rohanásban biztos egy tál gabonapehely kerül az amerikai családok asztalára, de ráérős hétvégéken nekiállnak palacsintát sütni.
Juharsziruppal leöntik (bár erről Kanada híres) és áfonyával megszórják. Nyami 🙂
3.:
A tradicionális angol reggelit mindenki ismeri: bacon, tükörtojás – lágy középpel -, kolbász, vagdalt, pirított gomba és paradicsomos bab. Hogy mindez lemenjen, pirítóssal tálalják.
Ennek van egy perverzebb verziója: pirítósra sajtot reszelnek, majd rámerik a jó meleg paradicsomos babot. Ettől a sajt megolvad, a pirtós megpuhul, és késsel, villával már lehet is szelni a babos pirítóst.
A háttérben angol tea körvonala látható: fekete teából főzve, pici tejjel felöntve, redszerint cukor nélkül.
4.:
Az argentin reggeli rendszerint mate teából és croissant-szerű cipóból áll.
A mate tea koffein tartalma miatt felér egy jó erős kávéval, azonban rendkívül egészséges, tele van antioxidánsokkal, sőt zsírégető hatásáról is ismert.
Hát ezért olyan csinosak az argentin sorozatsztárok!
5.:
A kenguruk, koalák és kacsacsőrű emlősök földjén egy egész fura cuccot kennek a vajas pirítósra, és ez a Vegemite.
Pont olyan, mint a britek Marmite-ja, élesztős, vegetás ízvilág sűrű, kátrányszerű krémben.
Szerintem pocsék, de erről nem győzöd meg őket!
6.:
Bár még sosem jártam a Bahamákon, ott így néz ki a reggeli. Búzadarából vízzel grízt főznek.
Ez a reggeli még a rabszolgatartás idejéből származik, amikor is ez volt a rabszolgák tipikus eledele.
Ma már bőségesen megpakolják rákokkal, vagy hússzeletekkel.
7.:
Belizén reggel egy csörögefánkhoz hasonló, egyszerű tésztát készítenek, amit olajban kisütnek. A kész tésztát porcukorral, lekvárral, mézzel vagy mogyoróvajjal ízesítik.
Aki pedig sósan szereti, az babbal, esetleg tojással eszi.
8.:
Hagyományos bolíviai reggeli a hússal és zöldségekkel töltött tésztabatyu, az empanadas.
9.:
Ez pont úgy néz ki, mint egy átlagos reggeli bárhol a világon, így akár nálunk is készülhetett volna a kép.
Semmi extra: felvágottak, sajtok, vaj, lekvár. Mellé tejeskávé dukál.
Ennél egzotikusabbat képzeltem, bár korán reggel mi nem faragunk rózsát paradicsomból a tányér szélére.
10.:
A Costa Rica-i első étkezés rendszerint a Gallo Pinto, ami fekete bab és rizs.
Mellé azért jut tojás, felvágott, avokádó szelet, vagy kukorica tortilla, amit tejföllel vagy tabasco szósszal esznek.
11.:
A dánok dán szalámit és dán sajtot esznek dán kenyérrel, dán nekem is jut…
Itt az egészséges reggeli mintapéldánya: műzli joghurttal, sajtok teljes kiőrlésű kenyérrel.
12.:
A dominikai mangú főzni és sütni való banánból (plantain-ból) készült.
Vízben megfőzik, és mint a krumplit, megtörik, majd vajjal, sajttal, szalámi darabokkal ízesítik. Izgalmasan hangzik!
13.:
Egyiptomban közkedveltek a hüvelyesek, még reggelire is bevállalják a babból és csicseri borsóból készült ételt, amelyek a fokhagyma és a citrom ad különleges ízt.
Zöldégeket és főtt tojást tálalnak mellé.
14.:
Az észtek nem cicóznak: a pirítósra ráolvasztják a sajtot. Ha nincs sajt, akkor ricotta-val vagy tejföllel helyettesítik.
A gyerekeknek szoktam hasonló kinézetű szendvicseket készíteni, amikor sok a kidobásra szánt száraz kenyér. Tejfölbe egy tojást elkeverek, jó sok sajtot reszelek bele és picit megsózom. Rákanalazom a masszát a kenyérszeletekre és berakom a sütőbe.
Szépen megpirul a teteje, a széle pedig ropogós marad. Gyorsan el szokott fogyni.
15.:
Édesszájúak kedvence a franciák reggelije. Croissant minden mennyiségben és mindenféle ízben.
Ennek a péksütinek annyira könnyű a tésztája, hogy legszívesebben üresen eszem. Még akkor is van egy pici vaj íze.
16.:
A filippínóknak jó dolguk van: egy ilyen terülj-terülj asztalkámnál szívesen kezdeném a napot.
Van itt mangó, rizs, tojásrántotta, kolbászkák és mindenféle szószok.
17.:
A ghánai reggelit waakye-nek hívják, ami vesebab, vörös bab és tarkabab rizzsel összefőzve.
Ezt az alapot szokták paradicsommal, chili paprikával, hallal, hússal vagy rákokkal feldobni.
18.:
A hawaii reggeli legalább annyira színes, mint a tarka-bara virágfüzérek, amelyeket érkezéskor a turisták nyakába akasztanak.
A tányéron a bagel-en kívül minden gyümölcs. Ettől van biztos virágos jókedvük!
19.:
Az indiai reggeli régiónként változó, lehet rozmaringos krumpli, tofu omlett, lencse, vega virsli, és pirított TV paprika.
Általában nem ilyen pirítóssal fogysztják, hanem inkább olyan tradicionális kenyérfélékkel, mint a roti és a chapati. Úgy néznek ki, mint a pita, csak az egyik pufi, a másik lapos.
20.:
Az iráni reggeli rendszerint naan kenyér vajjal és levárral, de a képen iráni omlett is látható, amit paprikával és paradicsommal készítenek.
Speciális ételük a halim, amit három különböző lencséből és húsokból készítenek. Ramadan idején népszerű. Itt egy angol nyelvű videó arról, hogyan készül a halim.
21.:
Izlandon a jó forrón tálalt zabkásával készülnek fel a hideg reggelekre. Egy kis barna cukorral, pár szem mazsolával és magvakkal édesítik ételüket és életüket.
22.:
Az írek is kolbásszal, hurkával, paradicsomos babbal, tükörtojással és baconnal kezdik a napot. Jól feltankolnak!
23.:
Igaz, hogy ez pont úgy néz ki, mint egy guszta krémes, de valójában tofu szelet szójaszószba áztatva.
Egészséges, de én tuti a krémest választanám!
24.:
Jordániában is régiónként eltér a hagyományosnak tartott reggeli. Gyakran előfordul azonban a falafel, a bárányhúsból készült kolbász, a hummusz, olajbogyó.
25.:
A forrás szerint a képen nem tojás látható, hanem pirog, ami töltve van krumplival, káposztával, vagy hússal.
Kísérőnek szafaládé kinézetű kolbász és pirítós dukál.
De ez a rengeteg kalória simán leolvad egy kis jégkorongozástól!
(A kanadai ismerőseim nem esznek pirogot…)
Jövő héten jön a következő 25, olyan izgalmas reggelikkel, mint a kolumbiai tejleves, a koreai kimcsi, vagy a magyar pogácsa!
Szia Márta,
Nagyon köszönöm a pontosítást. Meg tudnád írni, hogy a bolíviaiak empanadas helyett mit reggeliznek?
Három dolgot biztosan állíthatok:
1, az argentínok nem isznak mate teát reggelire soha, café con leche-t vagyis tejeskávét viszont mindig, facturas nevű vegyes sütikkel van közötte croissant is, de medialuna a neve (ezt több, mint hat én ott eltöltött idő után tudom nektek mondani)
2, a bolíviaiak nem esznek empanadas-t reggelire, ez nehéz étel, főleg délben vagy du fogyasztják
3, a brazilok, sonkát inkább európaiaknak szolgálnak fel, ők kávét isznak croissant esznek, persze ez régió függő is, mindig kínálnak valami gyümölcsöt is, pl . papayát.
Ott a pont! Köszi az észrevételt, hiba javítva!
Egyet nem értek! Búzadarából, hogy főznek zabkását?