Miles & Meals

Vigyázz, kész, cukkini szezon!

A tökfélék családjának egyik különleges „egyénisége”. Ismertető jele: semleges íze. Miért szeretjük mégis ennyire a cukkinit?

cukkini

 

Őshazájában, Dél-Amerikában, különösen Mexikóban már évezredek óta fogyasztják, és a nagy földrajzi felfedezések idején, Kolumbusznak köszönhetjük, hogy Európában is elterjedt. A cukkini alig 25 éve honosodott meg nálunk, és csak 10 éve vált mindennapi étkezéseink részéve.

05_cukkini

Hamar belopta magát szívünkbe, rendkívül könnyed ételek készíthetőek belőle. A nyers cukkininak nincs íze, így a bátor kísérletezik szinte akármilyen fűszerrel variálhatják. Gyakorlatilag nincs olyan, amihez vagy amivel ne lehetne elfogyasztani. Sokan szeretik alacsony kalóriatartalma miatt is. Variálhatósága miatt népszerű a diétázok körében. Emellett tele van A- és B-vitaminnal, káliummal, mangánnal és foszforral.

 images

Jótékony hatással van a szívrendszerre és az érelmeszesedési panaszokra. Emellett pedig bátran tömhetjük vele a hasunkat, mert nem okoz puffadást, sőt mivel 95%-a szöveti víz, az anyagcserét is serkenti.

stylewalker_night_02_500

 

Minden lexikális jó tulajdonsága mellett pedig, nagyon finom fogások készíthetőek belőle. Hasznosítják savanyítva, belereszelve salátába. Frissen pedig legtöbbször rántva, töltve, vagy rakott cukkiniként tálalják.

Én a kedvenc „mindent bele” töltött cukkini receptemet osztom meg veletek:

Hozzávalók (2 személyre)

1 db megtermett friss cukkini

15 dkb csirkemell

15 dkg paradicsom

10 dkg paprika

szárnyas fűszerkeverék

sajt

Elkészítés

A cukkinit hosszába félbe vágod, kikanalazod a magokat, majd elnegyedeled. Az így kapott négy kis „hajót” tömjük meg minden jóval. Mint említettem szinte bármivel meglehet pakolni, csirkehússal vagy sonkával is.

A többi hozzávalót felkockázzuk, a paprikát csíkokra vágjuk. A csirkemell kockákat a szárnyas fűszerkeverékbe kicsit megpácoljuk, majd mindennel megtömjük a cukkiniket. A végén pedig ráreszeljük a sajtot. Kiolajozott tepsiben kb. 20 percnyi sütést igényel.

images (1)Íme a végeredmény!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!