Vigyázz, kész, cukkini szezon!

A tökfélék családjának egyik különleges „egyénisége”. Ismertető jele: semleges íze. Miért szeretjük mégis ennyire a cukkinit?

Őshazájában, Dél-Amerikában, különösen Mexikóban már évezredek óta fogyasztják, és a nagy földrajzi felfedezések idején, Kolumbusznak köszönhetjük, hogy Európában is elterjedt. A cukkini alig 25 éve honosodott meg nálunk, és csak 10 éve vált mindennapi étkezéseink részéve.

Hamar belopta magát szívünkbe, rendkívül könnyed ételek készíthetőek belőle. A nyers cukkininak nincs íze, így a bátor kísérletezik szinte akármilyen fűszerrel variálhatják. Gyakorlatilag nincs olyan, amihez vagy amivel ne lehetne elfogyasztani. Sokan szeretik alacsony kalóriatartalma miatt is. Variálhatósága miatt népszerű a diétázok körében. Emellett tele van A- és B-vitaminnal, káliummal, mangánnal és foszforral.

 

Jótékony hatással van a szívrendszerre és az érelmeszesedési panaszokra. Emellett pedig bátran tömhetjük vele a hasunkat, mert nem okoz puffadást, sőt mivel 95%-a szöveti víz, az anyagcserét is serkenti.

Minden lexikális jó tulajdonsága mellett pedig, nagyon finom fogások készíthetőek belőle. Hasznosítják savanyítva, belereszelve salátába. Frissen pedig legtöbbször rántva, töltve, vagy rakott cukkiniként tálalják.

Én a kedvenc „mindent bele” töltött cukkini receptemet osztom meg veletek:

Hozzávalók (2 személyre)

1 db megtermett friss cukkini

15 dkb csirkemell

15 dkg paradicsom

10 dkg paprika

szárnyas fűszerkeverék

sajt

Elkészítés

A cukkinit hosszába félbe vágod, kikanalazod a magokat, majd elnegyedeled. Az így kapott négy kis „hajót” tömjük meg minden jóval. Mint említettem szinte bármivel meglehet pakolni, csirkehússal vagy sonkával is.

A többi hozzávalót felkockázzuk, a paprikát csíkokra vágjuk. A csirkemell kockákat a szárnyas fűszerkeverékbe kicsit megpácoljuk, majd mindennel megtömjük a cukkiniket. A végén pedig ráreszeljük a sajtot. Kiolajozott tepsiben kb. 20 percnyi sütést igényel.

Íme a végeredmény!

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »