A világ legfinomabb reggelijeit felsorakoztató lista második része következik. A top 50 reggeli első részét itt olvashatod.

kínai reggeli
26.:
A kínai reggeli nagyon hasonlít a kínai ebédre vagy a vacsorára. Bármi lehet: (jó esetben) tészta, rizs, sült zöldségek, vagy csirkefalatkák ragacsos bundában.
Amúgy más is észrevette, hogy a kínai büfékben étkező kínaiak nem a pult mögötti ételeket kapják? Mintha azokban több zöldség, gomba és csíra lenne.
27.:
A kolumbiai reggeli a lista számomra legrejtélyesebb étele: a changua, vagyis a tojásos tejleves.
Ez úgy készül, hogy azonos mennyiségű vizet és tejet felforralnak egy csipet sóval, majd fejenként egy tojást beleütnek, úgy, hogy a sárgája egyben maradjon.
A tetejére pirított mogyoróhagymát szórnak.
28.:
A koreai reggeli pont olyan, mint az ebéd, vagy a vacsora.
Egy kis tányér kimcsi (savanyú káposzta) mellé egy tál rizs és egy tál zöldségleves kerül az asztalra.
29.:
Kubában ébresztőnek természetesen kávét isznak reggel, tejjel felöntve.
Ebbe pedig félbe vágott, megpirított és megvajazott kubai kenyeret mártogatnak.
A kubai kenyér fehér lisztből készült, alakra hasonlít a bagettra.
30.:
A lengyel reggeli tojásrántotta, amelyet házikolbásszal felturbóznak.
Ha nem lenne elég zsíros, egy kis lepcsánka, más néven tócsni is kerül a reggeliző tányér szélére.
31.:
Szandokán, a maláj tigris is biztos jó erős curry mee-t reggelizett, abból gyűjtött erőt, hogy leszámoljon a gonoszokkal.
Ez az étel tésztából áll, amibe tojást, zöldségeket, tofut, mindenféle csírát és rengeteg fűszert tesznek.
Utcai árusoknál is kapható.
32.:
Az eredeti cikk angol szerzője szerint mi, magyarok pogácsát eszünk reggelire.
Szeretem én a pogit, de nem emlékszem mikor ettem legutoljára ilyet reggeli gyanánt.
Egy tippem azért van, hogy miért ezt kötik a magyarokhoz: a népmesékben az útnak induló fiú mindig hamuba sült pogácsát kap a tarisznyájába.
33.:
Marokkóban kenyérféléket esznek csatnival, lekvárral, sajttal vagy vajjal.
Teasütemény jellegű kenyerük is van, illetve búzadara palacsintájuk, a baghir.
34.:
A mexikóiak erős reggelivel kezdik a napot: marhahús babbal, kukorica tortillával, nachos-szal és sajttal, jól megfűszerezve.
35.:
A mongolok rengeteg birkahúst esznek, rizzsel, és tejtermékekkel. Nyugat-Mongóliában a lóhús is nagyon népszerű.
A képen gőzön párolt gombócok láthatók, amelyeket szójaszószba mártogatnak.
36.:
A németek “wurst”-ját mindenki ismeri, leginkább a currywurst-ot.
A grillszezon beköszöntével rákaptunk a nürnbergi sült kolbászkára. Nagyon finomak tudnak lenni!
A gyümölcslevek mellett mindig ott van a hosszúkávé.
37.:
Az olasz reggelit pont nekem találták ki: péksüti, többnyire croissant, és habos-babos kapucsínó.
Annyira rohannak, hogy ezeket sokszor elvitelre kérik, és menet közben (reméljük nem a robogón) eszik meg.
38.:
Az oroszok kedvelt reggelije az „oladi”, ami laza, puha, szivacsos palacsinta frissen kisütve, mézzel, lekvárral, vagy friss gyümölcsökkel.
Bár ez a szó nekem 10 évnyi orosz tagozat után sem rémlik…de ez nem mérvadó, mert más sem…
(A blog pötyögése közben bevillant a “blincsiki” szó, ami szintén orosz palacsintát jelent, de az a hazai, vékony tésztás fajta.)
39.:
Pakisztánban Aloo Paratha-t fogsz reggelire kapni, ami indiai, teljes kiőrlésű lapos kenyér, amelyet ghee-vel, tisztított vajjal készítenek. Rendszerint zöldségekkel töltik meg.
Akkor a legfinomabb, ha valamilyen csatnival, vagy csípős szósszal esszük.
Sőt, vannak, akik a teájukba mártogatva fogyasztják el.
40.:
Peruban kedvelt reggeli a tengeri halakból, rákból és kagylóból készült étek.
A friss, nyers halat citromlében pácolják és csilivel fűszerezik.
Ezt az ételt ebédre és vacsorára is feltálalják.
A tengeri herkentyűket kihagynám, de azt az Inka kólát szívesen megkóstolnám…
41.:
Portugáliában töltött croissant és rengeteg kávé a napindító étel.
42.:
A skótok nem skótok, ha reggeliről van szó.
Nagyon hasonló ételek vannak benne, mint az angol, vagy az ír reggeliben, de csak náluk találkozhatunk “haggis”-szal a tányérunkon.
Ez egy hagymával, zabliszttel, árpával és faggyúval elkevert, finomra vagdalt birkaszívvel, -tüdővel és -májjal töltött birkabendő.
Erről az ételről még vers is született.
43.:
Ha a spanyolok gyorsan össze akarnak dobni egy reggelit, akkor paradicsomos kenyeret (pan a la Catalana) készítenek.
Ezzel mi is kísérletezgethetünk, csak dörzsöljük be a kenyerünket fokhagymával és mártsuk meg az egyik oldalát érett, péppé nyomott paradicsomba, csöpögtessünk rá pár csepp olivaolajat, és hintsük meg egy csipet sóval.
Ez önmagában is finom, de ha extra élvezetekre vágyunk, tegyünk rá sajtot, vagy egy kis szalonnát.
44.:
A forrás alapján a svédek reggelire palacsintát esznek, viszont a hozzászólások alapján mégsem!
A szokásos inkább KV, gyümölcslé, vajas kenyér felvágottal, esetleg olvasztott sajttal, vagy májkrémmel.
45.:
A thai reggeli fűszeres hal, és/vagy édes, savanyú disznóhús, rizzsel.
Ezt az ételt utcai árusoknál olcsón meg lehet venni.
Ebédre és vacsorára is ezeket eszik.
46.:
A törököknél igazi terülj-terülj asztalkámat találunk reggel. Rengeteg sajtfélét, tejterméket, joghurtot, friss pékárut, vajat, valamint zöldségeket tálalnak fel.
Izmírben láttam, hogy a kenyérféléket mozgó árusoknál is meg lehet venni: fiatal srácok fejükön nagy, lapos tálcákkal, a tálcákon pékáruval járják az utcákat és hangosan kiabálva kínálják portékáikat.
Az ayran-ra is ott kaptam rá: forró nyári napokon igazi hűsítő ital.
47.:
Ugandában régiónként eltérő a reggeli menü.
Országszerte népszerű azonban a “katogo”, ami zöld, főzni való banánból készül.
Marhahús, vagy zöldségleves alapban főzik meg.
48.:
Venezuelában empanadát a nap bármely szakaszában szívesen esznek.
A kis tésztákat friss sajttal, darált hússal, babbal és zöldségekkel töltik meg.
49.:
A jóóó reggelt Vietnááám hangulatot egy kis húsos étellel alapozzák meg, ami zabkásában úszik.
Kínai gombócok, disznóbélbe töltött fűszeres, borsos darált hús, szeletelt disznószív, valamint véreshurka is szerepel az étlapon.
50.
A walesi reggeli sajtos pirítós, amit ínyencek még Worcestershire szószba is mártogatnak.
De jól néz ki!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: