A szexi elnevezés mögött egy pofonegyszerű nyári hűsítő rejtőzik, amit egy száz évvel ezelőtt élt kamaszfiúnak köszönhetünk. A történet pusztán annyi, hogy Franc Epperson tizenegy éves korában kint felejtette a gyümölcsös limonádéját – benne egy keverőpálcával – a kertben, télvíz idején. Másnap már a barátainak árulta a finom nyalánkságot, és felnőtt korában szabadalmaztatta is az ötletet.
Mivel ez egy vizes jégkrém, semmi más nem kell hozzá, mint édesítőszer (cukor, nyírfacukor, méz stb. – mindenkinek a saját ízlése szerint) és víz jól elegyített keveréke, valamint némi gyümölcs. Arra érdemes figyelni, hogy még folyékony halmazállapotban egy kicsit túl édesnek kell lennie, mert fagyasztva kevésbé érezhető benne az édes íz. Használható hozzá műanyag puding- vagy szilikon muffinforma, illetve joghurtos pohár is, de ha profin akarod csinálni, szerezz be hozzá jégkrémformát. Ha mégsem szeretnél, íme egy másik ötlet a fotón, hogyan old meg a forma kérdést. Kifagyasztás után már csak szeletelni kell. Spatulát gyógyszertárban vagy hobbi boltban lehet venni.
A gyári jégkrémeknek kalóriabombáknak segít ellenállni, ha tudod, hogy otthon vár a fagyasztóban egy sokkal jobb megoldás. Jobb, mert a saját jégnyalókád kevesebb kalóriát tartalmaz, és stabilizátorok és színezőanyagok nélkül készül, bár a gyári változat a rendkívül gyors fagyasztási eljárásnak köszönhetően selymesebb állagú, mint amit házilag lehet készíteni. Csak három perc meló és kisgyerektől a kamaszon át a férjedig mindenki leborul előtted, ha ezt halászod elő a hűtőből ebéd után.
Recept:
10 dkg cukrot és 1 dl vizet összeforralok, ha már csak langyos, akkor beleöntöm a turmixgépbe. Hozzáadok 40-50 dkg feldarabolt gyümölcsöt (málna, őszibarack, ribizli, szilva vagy bármi más) és összeturmixolom. Én nem szoktam a gyümölcsöket meghámozni, vagy leszűrni az apró magok miatt, de természetesen azt is lehet. Ha apró szemű gyümölcsből készíted, mehet bele egy-két szem egészben is. Érdemes kipróbálni a rétegezett, többszínű változatot, ekkor a különböző színű gyümölcsökből készített rétegeket sűrűbb állagúra készítsd, amit több gyümölcs hozzáadásával érhetsz el. Kiadagolás után mehet néhány órára a fagyasztóba.
Elszúrni lehetetlen, a variációk száma végtelen.
Kommentek