Nálam a nyár akkor kezdődik, amikor megfőzöm az első lecsómat, bár akkor még a konyhapénz felét otthagyom a zöldségesnél.
A lecsóban azt szeretem, hogy könnyű, gyors, és nagyon jól variálható: teljesen más ízvilágot kapok, ha tojással dúsítom, minhta kolbásszal főzném, vagy netán gerslivel dobnám fel. Vajdaságban a rizses lecsó „dzsuvedzs” néven nagyon népszerű köret sült húsok, kolbászok, csevapok mellé, de nekem a lecsó önmagában is önálló étel, nem csupán másodhegedűs. Jöjjön egy kis zenei aláfestés is :).
A lecsó pont az az étel, amire igaz a mondás, hogy ahány ház, annyi recept. Én a kétszer annyi paprika, mint paradicsom elv szerint készítem, de a férjem édesanyja pont fordított aránnyal dolgozik. Tőle az árpagyöngyös, más néven a gerslis lecsó családi receptjét teszem közkinccsé! Isteni!
Lecsó alaprecept (4 főre)
A hagymát felkarikázzuk és üvegesre dinszteljük. A megmosott, kicsumázott, és vékony csíkokra vágott zöldpaprikát hozzáadjuk, pici vízzel felöntjük, és puhára pároljuk. Sózzuk ízlés szerint. A paradicsomot forró vízbe tesszük, hogy a héját könnyen le tudjuk húzni, de aki szereti, nyugodtan meghagyhatja. A paradicsomot is karikákra vágom, és hozzáteszem a hagymás, zöldpaprikás alaphoz, majd addig pároljuk és sütjük, amíg a paradicsom szétfő, a paprika teljesen megpuhul, és egy rövid, szaftos leve nem lesz.
Ha kolbászt szeretnénk bele tenni, azt felkarikázva a paprikával egy időben kell hozzáadni, hogy az is átpuhuljon, de ha tojással szeretnénk feldobni, azt a legvégén, zubogó lecsóhoz adjuk hozzá.
Gerslis lecsó (4 főre)
Vajdasági recept alapján
A hagymát karikára vágva olajon üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát. Azt is megdinszteljük, és ízlés szerint megsózzuk. A megmosott árpagyöngyöt rádobjuk az olajos, hagymás alapra és megforgatjuk. Egy pohár (2 dl.) vízzel felöntjük. Lassú tűzön fedő alatt főzzük. Amikor már majdnem puha, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot,és együtt tovább főzzük, míg meg nem puhul a gersli. A paradicsom savanykás ízét egy pici cukor hozzáadásával szelídíthetjük.
A lecsókolbász jól passzol az árpakásához, azt is főzhetünk bele.
A lecsó igazi szezonja most, augusztusban van, amit a gomba módra szaporodó fesztiválok és lecsófőző versenyek is jeleznek.
Ha sincs kedved lecsót főzni, mégis végigkóstolnál egy pár variációt, akkor irány a LECSÓFRÖCCS Piknik!
Augusztus 2-4 között a Mikszáth Kálmán tér és a Krúdy Gyula utca vendéglátó helyein több mint 40 féle lecsóból és lecsós ételből válogathatunk. A rendezvény ingyenes.