Miles & Meals

Répa a tortában

Mascarponés répatortával készültünk a Segítsüti 2013-as őszi licitjére.

 

 

segitsuti_logo

 

Biztos másnak is ismerős a kép: miközben jobb kézzel gépelsz, a ballal csigabigát rajzolsz az öledben fészkelő mazsolának. Három kicsi lányom van, akik most is körülöttem játszanak, szaladgálnak, huncutkodnak, sőt alkalmanként „segítenek” a sütésben és a főzésben is.

A Segítsüti csapata idén a Rett-szindrómás lányokat támogatja. Amikor utánanéztem, mi is az a Rett-szindróma, elgondolkodtam az életemen, átértékeltem a problémáimat, és hálát adtam, hogy egészségesek a gyermekeim.

Nem akadok ki azon, hogy ismét térdig gázolok a szétszórt játékokban, a földre ledobott sáros ruhákban, és századjáraiselkellmonjamhogy… OHMMM!

Így a Segítsütiseknek nem csak azt köszönöm, hogy bevettek a csapatba, hanem azt is, hogy önismereti leckeként ismét megmutatták, mi az, ami igazán fontos.

 

A licitre egy isteni mascarponés répatortával készülök, ami mint a népmese, szájhagyomány útján jutott el hozzám barátnői vonalon, de már tőlem is elkérték jó páran.

repatorta_2

Fotó: Fodor Réka

 

Ez a torta annyira népszerű, hogy tegnap családi összejövetel apropóján ezt készítettem, és egy morzsa sem maradt belőle. Pedig páran eleinte nem értették mit keres a répa a tortában…

 

repatorta_4

Fotó: Fodor Réka

 

A tésztához:

  • 60 dkg sárgarépa
  • 0.5 literes bögrényi finomliszt
  • 0.5 literes bögrényi kristálycukor
  • 1 dl olaj
  • 4 tojás
  • 2 mokkáskanál fahéj
  • 2 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só

Elkészítés: sajtreszelőn apróra reszelem a sárgarépát, majd beleszitálom a lisztet a szódabikarbónával, fahéjjal és a sóval. A 4 tojást a cukorral és az olajjal kikeverem, majd hozzáadom a lisztes tésztához. Kivajazott és kilisztezett tepsiben előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel kb. 40 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy jó-e a tészta.

A krémhez:

  • 500 g mascarpone
  • 300 g lágy margarin (pl. dobozos Rama)
  • 200 g porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: A hozzávalókat robotgéppel habosra keverem.

A torta összeállítása:

A tortát kettévágom, krémmel megkenem a közepét, a tetejét és az oldalát is. Oldalára szeletelt mandulát teszek, tetejét marcipán répácskákkal díszítem.

repatorta_5

Fotó: Fodor Réka

 

A Segítsüti licitnél a téteket a ‘sütiáverés’ felületen lehet megtenni.

A licit szeptember 17-én reggel 06.00-kor indul és 20-án, 16.00-kor zárul.

 

Hajrá!

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!