Mascarponés répatortával készültünk a Segítsüti 2013-as őszi licitjére.
Biztos másnak is ismerős a kép: miközben jobb kézzel gépelsz, a ballal csigabigát rajzolsz az öledben fészkelő mazsolának. Három kicsi lányom van, akik most is körülöttem játszanak, szaladgálnak, huncutkodnak, sőt alkalmanként „segítenek” a sütésben és a főzésben is.
A Segítsüti csapata idén a Rett-szindrómás lányokat támogatja. Amikor utánanéztem, mi is az a Rett-szindróma, elgondolkodtam az életemen, átértékeltem a problémáimat, és hálát adtam, hogy egészségesek a gyermekeim.
Nem akadok ki azon, hogy ismét térdig gázolok a szétszórt játékokban, a földre ledobott sáros ruhákban, és századjáraiselkellmonjamhogy… OHMMM!
Így a Segítsütiseknek nem csak azt köszönöm, hogy bevettek a csapatba, hanem azt is, hogy önismereti leckeként ismét megmutatták, mi az, ami igazán fontos.
A licitre egy isteni mascarponés répatortával készülök, ami mint a népmese, szájhagyomány útján jutott el hozzám barátnői vonalon, de már tőlem is elkérték jó páran.
Ez a torta annyira népszerű, hogy tegnap családi összejövetel apropóján ezt készítettem, és egy morzsa sem maradt belőle. Pedig páran eleinte nem értették mit keres a répa a tortában…
A tésztához:
- 60 dkg sárgarépa
- 0.5 literes bögrényi finomliszt
- 0.5 literes bögrényi kristálycukor
- 1 dl olaj
- 4 tojás
- 2 mokkáskanál fahéj
- 2 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
Elkészítés: sajtreszelőn apróra reszelem a sárgarépát, majd beleszitálom a lisztet a szódabikarbónával, fahéjjal és a sóval. A 4 tojást a cukorral és az olajjal kikeverem, majd hozzáadom a lisztes tésztához. Kivajazott és kilisztezett tepsiben előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel kb. 40 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy jó-e a tészta.
A krémhez:
- 500 g mascarpone
- 300 g lágy margarin (pl. dobozos Rama)
- 200 g porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: A hozzávalókat robotgéppel habosra keverem.
A torta összeállítása:
A tortát kettévágom, krémmel megkenem a közepét, a tetejét és az oldalát is. Oldalára szeletelt mandulát teszek, tetejét marcipán répácskákkal díszítem.
A Segítsüti licitnél a téteket a ‘sütiáverés’ felületen lehet megtenni.
A licit szeptember 17-én reggel 06.00-kor indul és 20-án, 16.00-kor zárul.
Hajrá!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: