Egzotikus nyaralás – itthon

Már régóta szerettem volna eljutni Tunéziába és Marokkóba, de hiába vadásztam lázasan a last minute utakat, ez idén sem jött össze. Az egyiptomi háborús helyzet miatt nem mertünk bevállalni egy észak-afrikai utat. Szerencsére kiderült, hogy anélkül is élvezhetjük az egzotikus hangulatot, hogy egyáltalán repülőre szállnánk.

Az egerszalóki Shiraz Hotel és testvére, a felsőtarkányi Bambara Hotel ugyanis messzi tájakra repítenek – és mindössze kétórányit kell kocsikázni. Nem kell aggódni a poggyászok, a felkelők, a kéregető kisgyerekek és az ihatatlan csapvíz miatt, viszont élvezhetjük a különleges ételeket, a varázslatos környezetet és a fantáziával kialakított wellness-részleget.

Shiraz Hotel – Isten hozott az 1001 éjszaka világában

A recepció előtt egy egzotikus kert fogad minket. Beljebb pedig a lámpásokkal és faragott székekkel, csodás szőnyegekkel díszített bárban tényleg olyan, mintha Ali baba világába csöppentünk volna. A hotel minden egyes pontján érvényesül ez a marokkói hangulat, ami tökéletes arra, hogy kizökkentsen a hétköznapokból. Az étteremben rózsás szökőkút varázsol el – persze a finomabbnál finomabb fogásokon túl.

Marokkó vagy Egerszalók?

1001 éjszaka mindenhol…

A wellness részleg is olyan, mintha egy szultán birodalmában járnánk: a hammameti tradíciókat egyszerűen muszáj kipróbálni, és ugyanez igaz a szauna sós-mézes szeánszára. Külön imádtam, hogy a kinti medence sós vizes, így az utált klórszag se érezhető, és a bőrre is jó hatással van a pancsolás.

A szultán egyik medencéjében

Esténként a bárban vízipipázás mellett a mentatea egyszerűen kötelező, isteni finom! Ínyenceknek ajánlom még a rózsás limonádét is, amiből legszívesebben haza is hoztam volna.

Keleti bazárhangulat a bárban

Azt viszont be kell ismerni, hogy a hotel bizony kinőtte magát. Nem csúcsidőszakban voltunk, de így is kicsit szűkösnek tűnt a wellness-részleg és a kinti medencés napozó rész. Szerencsére ősztől bővítik a hotelt, így jövő nyárra már ez sem lesz probléma. Sőt, a látványterveket elnézve még exkluzívabb szolgáltatásokkal és élményekkel készülnek!

A kert túlsó felében a szauna egész éjszaka üzemel!

Bambara Hotel – Sivatagi birodalom az erdő közepén

A szuper shirazos tapasztalatok után elhatároztuk, kipróbáljuk afrikai stílusú nagytestvérét is. Tudni kell, hogy a Bambara egy fél csillaggal feljebb sorolt, mint a Shiraz, így majdnem ötcsillagos hotel. És tényleg: ha létezne luxushotel a Szaharában, így nézne ki!

Minden szoba tágas és különleges építészeti- és dekorelemek jellemzik

A sivatagi és afrikai törzsi hangulat eleganciával társul, az összhatás pedig lenyűgöző. Itt már figyeltek a családbarát szolgáltatásokra is: a gyerekeket játszósarok várja az étteremben és a medencében egyaránt. És persze ott vannak a szurikáták is, akik egész nap szórakoztatják a vendégeket.

A wellnesz-részleg egy törzsi falut mintáz

Külön tetszett, hogy a wellness három részre oszlik: egy belső nagy medence különleges szaunaparkkal, egy kinti rész (bár itt a medencék inkább csak pocskolásra alkalmasak), plusz egy emeleti felnőtt relaxzóna. Utóbbi lett a kedvencünk, ugyanis a hotel tetejéről csodás kilátás nyílik a környező erdőkre, amit a panoráma szaunából is lehet élvezni, és persze kényelmes pihenőágyakon napozhatunk és lazíthatunk.

Itt aztán zsivajmentesen lehet relaxálni

Reggeltől estig Afrika világában érezhetjük magunkat: a reggelihez kókuszos tej dukál, és még az esti koktélokat is a fekete kontinens stílusában szolgálják fel. Az étteremben pedig érdemes megkóstolni az afrikai ételkülönlegességeket!

Víziló sajna csak műanyagból van…

Bár a hotel még viszonylag új (2011-ben adták át), máris bővítik. Be kell ismerni, a kinti pancsolós részre ez már ráfért, ezért új, tágas élménymedencét építenek. Továbbá a gyerekeknek egy egész kalandparkot az erdőbe, anyunak-apunak pedig új szaunákat és jégbarlangot.

Ősztől itt már a kibővült medencevilág vár a vendégekre.

És a ráadás: afrikai kókusztejes édesburgonya leves

A Bambara szakácsától még egy különlegesen finom levesreceptet is sikerült megszereznem. Ajánlom mindenkinek kipróbálásra!

Finomra vágott vöröshagymát olívaolajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a kockázott sima burgonyát, sót, őrölt borsot, majorannát, babérlevelet, piros chili paprikát és pároljuk kevés vízzel 8 – 10 percig, majd hozzáadjuk a kockázott édesburgonyát és felengedjük vízzel. A víz körülbelül a 2/3-a legyen a kívánt lé mennyiségnek. 10 – 15 perc forrás után hozzáadjuk a kókusztejet, tejszínt, malátaecetet és étkezési keményítővel sűrítjük.

Címkék: , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »