A sajtkrémleves tökéletes választás kezdő kuktáknak is (mint amilyen én is vagyok), mert tényleg végtelen egyszerű összeütni. Ha pedig tányér helyett cipóban tálaljuk, második fogással sem kell pepecselni, mivel elég laktató lesz önmagában is.
Gyakorlatilag a recept legnehezebb része beszerezni a megfelelő méretű cipót. Ehhez én nagyjából 3 pékségben jártam, de végül egy kisebb szupermarket polcán találtam rá, és kivételesen nem azért lett rozsos, mert egészségmániás vagyok, hanem mert fehér cipót egyszerűen nem találtam. (Ha valaki talál, írja meg kommentben, hogy hol kapható!) Szóval ha túl vagytok a cipóbeszerzésen, higgyétek el, a neheze már meg is volt.
Hozzávalók: (4 fős vacsira, plusz marad még a hétköznapokra is ebédre)
4 db cipó
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
50 dkg kemény vagy félkemény sajt (én trappistából készítettem)
4 dl főzőtejszín
2,5-3 liter húsleves (nyugodtan lehet leveskockából)
kevés olaj
2 kiskanál pirospaprika
só, szerecsendió, fehér bors ízlés szerint
Elkészítés:
Először is kezdjük a cipókkal: levágjuk a tetejüket, majd óvatosan „kibelezzük” őket. Nem kell simára kaparni, különben átázik majd a “tányérunk”. A hagymákat megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a fokhagymát is, és azt is dinszteljük egy keveset. Utána hozzáadjuk a pirospaprikát, beletesszük a cipók belét (ha nagyon tömör volt a cipónk, akkor nem szükséges az egész), összekeverjük és egy kicsit megpirítjuk. Ezután felöntjük kb. 1 liter levessel, majd 15-20 percig főzzük. Kavargatni sajnos muszáj, mert könnyen leéghet. Közben bedobjuk a sütőbe a cipóket szépen átpirulni (itt viszont nem kell úgy aggódni, hogy túlsülnek, a leves úgyis feláztatja majd). Ha lejárt az idő, botmixerrel szép simára pürésítjük. Hozzáöntjük a maradék húslevest, beletesszük a sajtot (előzőleg reszeljük le), majd kevergetve megvárjuk, amíg elolvad. Végül jöhet a főzőtejszín és a fűszerek, majd tovább főzzük még nagyjából 10 percet, hogy az ízék összeérjenek. Én a végén is átmentem rajtam még egyszer a botmixerrel, hogy tényleg homogén és krémes legyen.
Tipp: A tálalással várjunk egy kicsit, hogy hűljön a leves, mivel a cipók jobban tartják a hőt, mint a sima tányérok. Szerintem levesbetét már nem szükséges hozzá, mivel a cipóval együtt így is kiadós.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: