Hétvégén jó dolgom volt: vendéget hívtam vacsorára, ő meg nemcsak pontosan jött, és csokit is hozott a kölköknek, de el is készítette a vacsorát. További plusz pontokat ér, hogy fiatal és pasi.
A romkocsmák és vásári sokadalmak kötelező kínálatából ismert kenyérlángos, alias pompos receptjét hozta, majd nagyon gyorsan el is készítette, mi pedig még gyorsabban megettük. Egy morzsa sem maradt.
Na, ilyen a tökéletes vendégváró kaja!
Hozzávalók
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt (BL55)
- 1 kocka élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 csipet cukor
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál olaj
- 1 dl víz
A feltéthez:
- 2 pohár tejföl
- kolbász, bacon, vagy sonka
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- oregánó
- kakukkfű
- 1 fej hagyma
- 20 dkg sajt
Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk. A liszthez hozzákeverjük a sót, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és az olajat. Dagasztani kezdjük, majd a vízzel lassan összedolgozzuk. Ha picit több kell vízből, adhatunk még hozzá.
A bedagasztott tésztát meleg helyen kelesszük. TIPP: gőz fölött gyorsabban kel a tészta. Tegyünk fel egy nagy fazék vizet forrni, majd abba tegyük bele edényestől a tésztát és takarjuk le. A másik edény alja ne lógjon a vízbe.
Ha megkelt a tészta, belenyomkodjuk a tepsibe.
A tejfölt befűszerezzük, fokhagymát is nyomunk bele. Ezt a szószt rákenjük a tésztára. Arra dobáljuk a karikákra vágott hagymát, a szalonnát és a kolbászt. A végén reszelt sajttal beborítjuk. 180°C-on kb. fél óráig sütjük, amíg a sajt megpirul.
Jó étvágyat!
Képet most sajnos nem tudok küldeni mire készitenék elfogy-de igérem hogy ha készitünk fogok fényképet küldeni róla sajnos illatos képet még nem találták fel a neten de szerintem nem tudsz hibázni ki kell próbálnod-egy kis bacon szalonnával is kiegészitheted.
Én már bevezettem azt is hozzá mellékletként hogy tejfölve zuzok fokhagymát és azzal imádom.üdv-liszi
Szia József! Ez nagggyon jól hangzik! Mit nekem a diéta, akár reggelire is bevállalnék egy iváncsai pompost… Amióta leírtad, azóta nem megy ki a fejemből a sonkás, szalonnás és kolbászos “bejgli”. 🙂
Képet nem tudsz küldeni? (A kóstolót már meg se merem kérdezni :D.)
Azért a POMPOS kicsit más és főleg Iváncsán kiemelt “SÜTEMÉNY”ILL.FŐÉTEL.
a POMPOST szintén kelt tésztából készitik és a tölteléke házi sonka és szalonna és füstölt kolbász.Kockákra vágva kissé piritva a kinyujtott tésztára teritve zsirjával locsolva és ugyanugy tekerik fel mint a bejglit.
Hát nem diétás de annál finomabb.