Miles & Meals

Kenyérlángos házilag

Hétvégén jó dolgom volt: vendéget hívtam vacsorára, ő meg nemcsak pontosan jött, és csokit is hozott a kölköknek, de el is készítette a vacsorát. További plusz pontokat ér, hogy fiatal és pasi. 

 

pompos_jo

 

 A romkocsmák és vásári sokadalmak kötelező kínálatából ismert kenyérlángos, alias pompos receptjét hozta, majd nagyon gyorsan el is készítette, mi pedig még gyorsabban megettük. Egy morzsa sem maradt.

 

pompos_2

Na, ilyen a tökéletes vendégváró kaja!

 

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt (BL55)
  • 1 kocka élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1 csipet cukor
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 dl víz

A feltéthez:

  • 2 pohár tejföl
  • kolbász, bacon, vagy sonka
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • oregánó
  • kakukkfű
  • 1 fej hagyma
  • 20 dkg sajt

Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk. A liszthez hozzákeverjük a sót, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és az olajat. Dagasztani kezdjük, majd a vízzel lassan összedolgozzuk. Ha picit több kell vízből, adhatunk még hozzá.

A bedagasztott tésztát meleg helyen kelesszük. TIPP: gőz fölött gyorsabban kel a tészta. Tegyünk fel egy nagy fazék vizet forrni, majd abba tegyük bele edényestől a tésztát és takarjuk le. A másik edény alja ne lógjon a vízbe.

Ha megkelt a tészta, belenyomkodjuk a tepsibe.

A tejfölt befűszerezzük, fokhagymát is nyomunk bele. Ezt a szószt rákenjük a tésztára. Arra dobáljuk a karikákra vágott hagymát, a szalonnát és a kolbászt. A végén reszelt sajttal beborítjuk. 180°C-on kb. fél óráig sütjük, amíg a sajt megpirul.

Jó étvágyat!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. József Liszkai says: (előzmény @fodorréka)

    Képet most sajnos nem tudok küldeni mire készitenék elfogy-de igérem hogy ha készitünk fogok fényképet küldeni róla sajnos illatos képet még nem találták fel a neten de szerintem nem tudsz hibázni ki kell próbálnod-egy kis bacon szalonnával is kiegészitheted.
    Én már bevezettem azt is hozzá mellékletként hogy tejfölve zuzok fokhagymát és azzal imádom.üdv-liszi

  2. Szia József! Ez nagggyon jól hangzik! Mit nekem a diéta, akár reggelire is bevállalnék egy iváncsai pompost… Amióta leírtad, azóta nem megy ki a fejemből a sonkás, szalonnás és kolbászos “bejgli”. 🙂
    Képet nem tudsz küldeni? (A kóstolót már meg se merem kérdezni :D.)

  3. József Liszkai says:

    Azért a POMPOS kicsit más és főleg Iváncsán kiemelt “SÜTEMÉNY”ILL.FŐÉTEL.
    a POMPOST szintén kelt tésztából készitik és a tölteléke házi sonka és szalonna és füstölt kolbász.Kockákra vágva kissé piritva a kinyujtott tésztára teritve zsirjával locsolva és ugyanugy tekerik fel mint a bejglit.
    Hát nem diétás de annál finomabb.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!