Ezt a sütit először akkor készítettem, amikor a gyerek lefekvés után, este fél tíz magasságában közölte, hogy másnap a suliban karácsonyi vásár lesz, és az anyukák házi készítésű süteményeit is árulni fogják. Abban a pillanatban még csak az első két kategória számított: valami könnyűt, de nagyon gyorsan.
A végeredmény azonban még engem is meglepett: az első falat után rájöttem, hogy ennek a süteménynek van még egy erénye: nagyon finom is, úgyhogy a második kör már ajándéknak készült.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg őrölt mandula
- 7 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 17 dkg vaj
- 1 tojás
A díszítéshez:
- 1 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
- (ételszínezék)
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, úgy, hogy először a száraz alapanyagokat alaposan elkeverjük, majd a felkockázott vajat és a tojást is hozzáadjuk. (Az első alkalommal nem volt elég vaj otthon, így margarinnal pótoltam nagyjából a felét, azzal is jó lett.)
Ha alaposan összegyúrtuk, akkor fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük fél órán át. Ezt követően kilisztezett felületen kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk a kívánt formát.
Sütőpapírral bélelt tepsiben 175 C-on nagyjából 15 percig sütjük. Érdemes ránézni, mert ha kezd barnulni, akkor már kész.
A sütiket tepsiből kivéve hagyjuk kihűlni. Addig felverjük a tojásfehérjét és a porcukrot. Amikor már nem folyékony, hanem inkább nyúlós a massza, nyomózsákba kanalazzuk, és mintát rajzolunk a sütikre. (Nyomózsák helyett uzsonnás zacskó is jó, csak a csücskét óvatosan kell levágni!) Ha színezni akarjuk, akkor ételszínezéket csepegtetünk a cukros masszába.
Száradás után már szépen csomagolható is a süti.
Azt nem tudom mennyi ideig áll el, mert a suliban aznap mind elfogyott, és az ajándékba vitt darabokból sem maradt.
Kommentek