Töltött káposzta mesterszakács módra

Ebben a bejegyzésben más tollával, pontosabban más receptjével ékeskedek, de ezt azért teszem, hogy idén ne az unalomig ismert töltött káposztát készítsétek, hanem merjetek valami frisset, újat, meglepőt kipróbálni. Volt szerencsém megkóstolni Takács Lajos, a LaciPecsenye bisztrókonyha konyhafőnökének töltött káposztáját, amiből bármikor szívesen repetáznék, még akár reggelire is kérnék belőle.

Fotó: Karczag Dániel

És íme, Takács Lajos séf féltve őrzött töltött káposzta receptje:

Kell egy pörköltalap, amihez a hozzávalók:

1kg vöröshagyma

2 ek. zsír

2 ek. pirospaprika

3 db disznóláb blansírozva

1 kg disznó farok 1,5 kg húsos! csont

Ebből csinálunk pörköltet. Ezt leszűrjük, lezsírozzuk.

Továbbá:

1,5 kg savanyú káposztát kimossuk, összevágjuk apró kockákra, megpirítjuk olivaolajon.  Ráöntjük a szűrt pörköltlevet, utána ízesítünk sóval borssal, főzzük 5 percig. Ananász és mandarin levével lehet a savasságot beállítani. (Lajos kb. 1-1 dl-t öntött ezekből a káposztához…A fotón a káposzta melletti fehér edényben látható a mandarinlé.)

Fotó: Karczag Dániel

Töltelék:

1,5 kg darált zsíros sertéslapocka kiinazva.

2 szárított zsemle felkockázva, vajjal, sütőben megpirítva

3 fej salotta hagyma darabokra szelve, megsütve serpenyőben

só,bors,

Összekeverjük. forrázott káposztalevelekbe csomagoljuk, sütőbe 80 C-n másfél két órán keresztül kigőzöljük.

Tálalásnál az apróra vágott káposztás öntetre rászedjük a tölteléket. Arra újhagymát, vagy friss petrezselymet teszünk díszítésnek.

Fotó: Karczag Dániel

Fotó: Karczag Dániel

Kellemes ünnepeket!

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »