A quiche (kiejtése: kis) svájci kalandozásaim óta az egyik kedvenc, gyorsan és könnyen elkészíthető sós pitém, ami még másnap, hidegen is isteni, már ha marad belőle… Ugyan a mai napig vita, hogy ez svájci, német, vagy francia étel, mindenesetre a leghíresebb quiche már a nevében is elárulja a származását: ez a quiche lorraine. Nem kimondottan kalóriaszegény, de ebben a hidegben pont erre van szükségünk.
A qiuche-ben az a jó -azon kívül, hogy finom-, hogy variálható. Mindenféle zöldséget, hagymát, szalonnát, sajtot elbír, a lényeg a sok tojásos-tejszínes szósz, amivel vétek spórolni.
A quiche tésztára rengeteg receptet próbáltam, nem olyan ördöngösség, mint ahogy huhogják. (Sőt, ha nincs időm, kész leveles tésztát használok, bár ez tényleg csak végszükség esetén.) Az igazi, omlós quiche tészta ugyanis a gyúrt, vajas tészta. Egy titka van, hideg alapanyagokkal kell dolgozni, és nyújtás előtt is hűteni kell.
Recept:
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 6 ek hideg víz
- só
Az alapanyagokat összegyúrjuk, majd a tésztát fóliában 1 órára a hűtőbe tesszük. A piteformát kivajazzuk, kilisztezzük, és a tésztát kinyújtva beletesszük a formába úgy, hogy a forma pereméig felérjen a tészta. Villával megszurkáljuk.
A tésztát nagyjából 10 percere betesszük a sütőbe. Sokan babot tesznek ilyenkor a tésztára, hogy ne púposodjon fel, de ez nálam ki szokott maradni. (És púpos is lesz…)
Kivesszük az elősütött alapot, és rátesszük a darabos hozzávalókat. Tegnap brokkolis, baconos quiche-hez volt kedvem, így ezeket tettem rá, viszont ezeket sütés előtt elő kell készíteni: a brokkolit forró vízben félig puhára kell főzni, és a bacont is meg kell pirítani.
Mint már írtam, lehet paprikát, hagymát, gombát, cukkinit, vagy kolbászt és más, húsos szalonnaféléket, sőt spenóttal és feta sajttal is elkészíthető.
Ezután ráöntjük az alaposan elkevert szószt:
Hozzávalók:
- 5 tojás
- 1 nagy pohár tejföl vagy tejszín (zsíros)
- só
- bors
- pici szerecsendió
A tetejére sajtot reszelünk. Tegnap ementálit tettem rá, de itt is lehet variálni, ki-ki az ízlése szerint.
Végül visszatesszük a sütőbe, és nagyjából még 20-30 percig sütjük 170 C-on. Amikor a sajt már aranybarna, akkor kész a quiche.
Bon Appétit! (…vagy ahogy a svájci németek mondják: En guete!)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: