Egy cukrászdába belépve vagy éppen receptkönyvet lapozgatva rengeteg olyan süteménnyel találkozunk, amiket nem csak az ízük miatt szeretünk. Régóta ismerjük őket, büszkék vagyunk rájuk, mert igazi magyar desszertek, amik népszerűek a külföldiek körében is. Nézzünk meg ezek közül hármat, ismerjük meg a történetüket.
Meglepő tény, hogy az egyik legfinomabb süteményünket a hűtési technika hiányosságainak (is) köszönhetjük, hiszen a cukrászmester, Dobos C. József olyan tortét akart alkotni, ami az 1884-es technikai viszonyok mellett is aránylag sokáig friss marad.
Különlegessége abban rejlett, hogy ez volt az a sütemény, aminek elkészítéséhez először alkalmaztak vajkrémet.
Az 1885-ös Budapesti Országos általános kiállításon indult el világhódító útján. Bemutatásakor Ferenc József császár és Sisi az elsők között voltak, akik megkóstolták.
Csak nem a híres fejedelmünk kedvenc süteménye volt? Nem bizony. Ez a desszert is a megalkotójáról kapta a nevét: azaz Rákóczi Jánosról. A szakácsmester az 1958-as brüsszeli világkiállításra készítette, ahol egyébként nem ez volt az egyetlen feladata, ő irányította az egész magyar konyhát. Több szakácsolimpián is előkelő helyezést ért el.
A Rákóczi túrós habos és omlós, a lekvár és a hab tökéletes harmóniát alkot, ebben rejlik a sütemény különlegessége. Mindehhez elengedhetetlenek a tésztához, illetve a túrókrémhez megfelelően kikalkulált mennyiségű alapanyag.
A remek desszert ötlete egy főpincértől származik, méghozzá a Gundel étterem főpincérétől, Gollerits Károlytól. A megvalósítás Szőcs József Béla cukrászmesterhez kötődik, a végeredményt pedig szintén az 1958-as brüsszeli világkiállításon mutatták be, ahol díjat is nyert. Megalkotója a fóti Somlyóról nevezte el a süteményt. A helyet vagy azért kedvelte, mert a közelében lakott vagy a kedvese élt arra, mindenesetre Somlyó úgy tűnik meghálálta a figyelmességet: a mester később sikeres cukrászdát is nyitott a közelben.