Legismertebb magyar desszertek

Egy cukrászdába belépve vagy éppen receptkönyvet lapozgatva rengeteg olyan süteménnyel találkozunk, amiket nem csak az ízük miatt szeretünk. Régóta ismerjük őket, büszkék vagyunk rájuk, mert igazi magyar desszertek, amik népszerűek a külföldiek körében is. Nézzünk meg ezek közül hármat, ismerjük meg a történetüket.

Dobostorta

Meglepő tény, hogy az egyik legfinomabb süteményünket a hűtési technika hiányosságainak (is) köszönhetjük, hiszen a cukrászmester, Dobos C. József olyan tortét akart alkotni, ami az 1884-es technikai viszonyok mellett is aránylag sokáig friss marad.

Különlegessége abban rejlett, hogy ez volt az a sütemény, aminek elkészítéséhez először alkalmaztak vajkrémet.

Az 1885-ös Budapesti Országos általános kiállításon indult el világhódító útján. Bemutatásakor Ferenc József császár és Sisi az elsők között voltak, akik megkóstolták.

Rákóczi-túrós

Csak nem a híres fejedelmünk kedvenc süteménye volt? Nem bizony. Ez a desszert is a megalkotójáról kapta a nevét: azaz Rákóczi Jánosról. A szakácsmester az 1958-as brüsszeli világkiállításra készítette, ahol egyébként nem ez volt az egyetlen feladata, ő irányította az egész magyar konyhát. Több szakácsolimpián is előkelő helyezést ért el.

A Rákóczi túrós habos és omlós, a lekvár és a hab tökéletes harmóniát alkot, ebben rejlik a sütemény különlegessége. Mindehhez elengedhetetlenek a tésztához, illetve a túrókrémhez megfelelően kikalkulált mennyiségű alapanyag.

Somlói galuska

A remek desszert ötlete egy főpincértől származik, méghozzá a Gundel étterem főpincérétől, Gollerits Károlytól. A megvalósítás Szőcs József Béla cukrászmesterhez kötődik, a végeredményt pedig szintén az 1958-as brüsszeli világkiállításon mutatták be, ahol díjat is nyert. Megalkotója a fóti Somlyóról nevezte el a süteményt. A helyet vagy azért kedvelte, mert a közelében lakott vagy a kedvese élt arra, mindenesetre Somlyó úgy tűnik meghálálta a figyelmességet: a mester később sikeres cukrászdát is nyitott a közelben.

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »