Ismét egy jó kis habzsi-dőzsi rendezvényen voltam, amit a Pesti Disznó Bisztróban tartottak a hazai sertéshús fogyasztásának fellendítése, és a csomagoláson található jelzések értelmezése céljából.
A tudáson kívül másra is szert tettem, mégpedig az étterem séfjének, Kantuly Istvánnak a receptjeire, amelyek közül itt a kedvencem:
Bordírozott sertésszűz kecskesajtos burgonya krokettel, sült paprikamártással
Burgonya krokett hozzávalói:
2 dkg sütő margarin
1 kg burgonya
1 dl olaj
2 tojás
1 kávéskanál só
1 evőkanál liszt
2 evőkanál zsemlemorzsa
fél szem szerecsendió reszelve
10 dkg kecskesajt
Bordírozott sertésszűz hozzávalói:
1 kg sertés szűz
10 dkg bacon szalonna
ízlés szerint só bors
Sült paprikamártás hozzávalói:
5db kápia paprika
2evőkanál olíva olaj
Csipet só
Csipet bors
Elkészítés
Köret: A burgonyát puhára főzzük. Amikor megfőtt, leszűrjük, forrón passzírozzuk vagy turmixoljuk, belekeverjük a tojássárgáját és a kecskesajtot, megsózzuk, majd hozzáadjuk a törött borsot és a szerecsendiót. Ezután a burgonyát panírozzuk. A krokettet öt cm hosszú, két cm átmérőjű alakra formáljuk, majd panírozzuk. Egy lapátkanál segítségével forró olajban ropogósra sütjük. Hús: A sertésszűzet lehártyázzuk és a bacon vastagságának megfelelően hengerekre vágjuk. A bacon szalonnával körbetekerjük a húshengereket, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Mártás: A mártáshoz a paprikákat 250 fokos sütőbe tesszük, hagyjuk megégni a paprika héját. 10 perc után kivesszük a sütőből, egy műanyag tálba rakjuk, amit körbetekerünk folpackkal. Miután szobahőmérsékletűre hűlt a paprika, lehúzzuk a héját és a kiszedjük a csumáját, majd összeturmixoljuk. Turmixolás közben adagoljuk hozzá az olívaolajat.
Végül pedig megosztok pár hasznos infót a sertéshússal kapcsolatban:
A sertéshús B-vitamin és ásványianyag-tartalma kiemelten magas, ezért mértékletes fogyasztása fontos része az egészséges táplálkozásnak. A hazai minőségi húsárut fiatal, telt hússal rendelkező állatok adják, amelyek a tápanyagdús, káros szennyező anyagoktól mentes hazai gabonán nevelkedtek. Húsuk a kedvező tenyésztési körülményeknek köszönhetően puha és finom rostú, nem túl zsíros, de nem is élvezhetetlenül száraz.
Egyre több a tudatos vásárló, aki ha teheti, magyar terméket tesz a kosarába. A „HU állatorvosi pecsétnek” (ovális körben HU felirat az üzem számával) köszönhetően a vásárló könnyen felismerheti, hogy az adott termék Magyarországról származik.
Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegyet viselő áru esetén garantált, hogy a sertés Magyarországon született, kizárólag GMO-mentes gabonán nevelkedett, valamint a húsa meghatározott márványozottsággal és sajátos, különleges ízzel és illatvilággal rendelkezik. A tanúsítás vizsgálja a termékek minőségét és az előállítás élelmiszerbiztonsági, nyomonkövethetőségi, állatjóléti, takarmányozási, higiéniai és termeléstechnológiai feltételeit.
Ha magyar sonkát szeretnénk a húsvéti asztalra tenni, a húsok csomagolásán érdemes ezt a jelzést keresni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: