Már vagdosom a centit, és alig várom, hogy végre június 12-e legyen. Olyan ez, mint a suli végén az Ó- IÓ-CIÓ feliratok a táblán.
Nem, nem vagyok alkoholista, de állítom, nincs jobb egy forró nyári napon egy korsó hideg sörnél. Márpedig hamarosan nyakunkon a kánikula!
Idén még jobban várom a Budavári Sörfesztivált, mert Csehország lesz a vendég, és olyan sörfőzdék, manufaktúrák is itt vendégeskednek, amelyek nedűihez itthon máskor nem juthatunk hozzá.
És miért éppen Csehország? Bohumil Hrabal születésének 100. évfordulóját ünnepeljük, és a „kissé elmagyarosodott író” élete több ponton is kapcsolódik a sörhöz.
Az idei, 4. Budavári Sörfesztiválon közel 200 féle kézműves, hazai és import sörkülönlegességből válogathatunk. Én biztos a fura nevű, ízesített söröket fogom tesztelni.
Meggyesből jöhet a leves, a pite, na és a sör is!
És itt jön az örök kérdés: koccintsunk, vagy ne a sörrel?
Tudom, hogy már letelt a 150 éves tilalom, de én nem szoktam. És ti?
Egyetemisták körében készült friss közvélemény kutatás eredményei kerültek hozzám, amelyből az derül ki, hogy a megkérdezettek több mint fele koccint, egyharmaduk viszont még a másfél évszázados „tilalom” letelte után is tiszteletben tartja a hagyományt.
Bár a 150 éves szabályról mindenki hallott, a történelmi háttérrel sokan bajban vannak: minden tizedik egyetemista az ’56-os forradalomhoz, 6 százalékuk pedig a mohácsi csatához köti a koccintás felfüggesztését.
A helyes választ, az 1849-es aradi kivégzéseket 60 százalék tudta. Pedig a legenda szerint az osztrák tábornokok sörrel koccintva ünnepelték meg a szabadságharc leverését.
Koccintunk, vagy sem, szerintem a lényeg az, hogy finom, minőségi söröket igyunk, és érezzük jól magunkat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: