A világ legjobb pizzája, amit a sztárok is imádnak

Megkóstoltuk a legjobb pizzát. Hogy hol? Egy nápolyi pizzériában, ahol mindig tömeg van és, ami első látásra egyáltalán nem tűnik hívogatónak, ennek ellenére még a sztárok is oda vannak érte.

A L’ Antica Pizzeria da Micheleről még az olaszországi utazásom előkészületei alatt olvastam a neten. A cikk írója azon sajnálkozott, hogy túl későn tudta meg, hol is van a pizzéria, így nem tudta kipróbálni. Szóval túl sok részletet nem tudtam meg a helyről, csak annyit: több forrásból is megerősített, hogy itt kapható a világ legjobb pizzája.

Rengeteg díjat nyert

Miután landoltunk Nápoly repterén és egy kis bolyongás után lepakoltuk a csomagokat, kissé fáradtan és nagyon éhesen úgy döntöttünk, egyből el is látogatunk a pizzériába, úgyis viszonylag közel van a szálásunkhoz.

Már messziről látszott a hömpölygő tömeg az étterem előtt.” Ennyien kértek pizzát elvitelre?” – morfondíroztam. Miután átverekedtük magunkat a sokadalmon jött a szokásos kérdés: „hány személyre?” De a következő lépés nem az volt, hogy egy asztalhoz kísértek volna, hanem egy számot nyomtak a kezembe, nem esett le, mit kéne kezdenem a 88-assal. „Menj ki és várj – világosítottak fel.” „Hát ilyet sem hallottam még” – fortyogtam magamban nagyon éhesen, az utcán állva. Azon még jobban felháborodtam, amikor megtudtam: összesen két féle pizza van. – hát óriási a választék… Egész gyorsan hívogatták be az embereket, de a várakozás nem lett kényelmesebb, mert mindig érkeztek helyettük újak. Nagyjából 20 perc múlva mi is bejutottunk. Jött is a következő meglepetés. „Oda üljetek”- mondták és mutattak is valamerre, de ott nem volt üres asztal. Csak két szék egy idegen mellett, aki egyébként New Yorkból érkezett és nagyon kedves volt. „Á, first time in Napoli?” (Először vagytok Nápolyban) – reagálta le egyből a meglepettségünket.  Örültem, hogy végre ülök, de azért ez kicsit még idegesített, hogy miért eszi, mindenki olyan áhítattal a pizzáját.

Hamar rájöttem… Sok helyen ettem már pizzát itthon és Olaszország más részein is (Róma, Velence, Milánó), de ez valami teljesen más volt, valami semmihez nem hasonlítható. Igazából, ha nem tudtam volna, hogy pizzát eszem, rá sem jöttem volna az eddigi tapasztalataim alapján. Annyira összhangban volt a friss tészta, a paradicsom és a sajt elegye. Az egyetlen gond az volt, hogy nagyon folyós volt a feltét így nehéz volt enni, de, látva, hogy mások is szerencsétlenkednek vele, már ez sem zavart.

Margaritha

Marinara

Hogy mi a különbség a kétféle pizza között? A Margarita paradicsomszószt, mozzarellát és friss bazsalikomot tartalmaz. A Marinara pedig paradicsomot, fokhagymát, oregánót és extra szűz olivaolajat.

A pizzákat helyben sütik az éttermen belül, nincs teljesen elkülönítve. A kiszolgálás villámgyors, ez talán köszönhető annak is, hogy a vendégek könnyen választanak két féle pizza közül, és üdítőből sincs sokkal több: víz, fanta, kóla vagy sör.

Az étterem nagyon egyszerű sok asztal és szék, de miután megszokta az ember, megvan a maga hangulata. A pincérek remek memóriával rendelkeznek, hiába ül több társaság is egy asztalnál, mindig tudják, ki mit rendelt és kivel érkezett. Arra pedig nagyon ügyelnek, hogy az asztalok rendesen le legyenek törölve, mielőtt új vendég érkezik.

Három féle méretben rendelhetünk pizzát (normál, közepes, nagy), talán mondani sem kell, a normál méret simán megfelel a nagynak, az ára pedig 4 euró.

A pizza készítés tradícióját egyébként a Condurro család indította el Nápoly központjában 1870-ben. Salvatore Condurro fia, Michele egy híres Torre Annunziatai mestertől tanulta ki a tészta dagasztás művészetét, így tökéletesítve a családi pizza receptjét. 1906-ban Micheles saját pizzériát nyitott, ami 1930-ban az Ascalesi korház építése miatt költözésre kényszerült. Ekkor került a pizzéria a jelenlegi helyére a Cesare Sersale-re. Azóta már az ötödik generáció dolgozik a mesteri pizza elkészítésén Michelle instrukciói alapján.

A helyet a sztárok is kedvelik. Itt forgatta Az ízek, imák szerelmek egy jelenetét Julia Roberts, de járt itt például Forest Whitaker Oscar-díja színész is. Nemrég pedig Eva Longoria, a Született feleségek Gabyja posztolt innen Instagram profilján.

A történet úgy lenne teljes, ha más pizzériákból is lennének tapasztalataim, de annyira megszerettem ezt a helyet, hogy minden nap itt ettem, amíg Nápolyban voltam. Egy héttel később Ischia szigetén betértem egy másik pizzériába is, ott is meg voltam elégedve. A L’antica Pizzáját 100%-osra, az Ishiait pedig 98%-osra értékelem, de mindezt úgy kell érteni, hogy a korábban fogyasztott legjobb pizza, amit volt szerencsém enni, nagyjából 60%-osra csúszott le a Nápolyi élmények után.

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »