Amikor kong a hűtő az ürességtől, és a bolt is zárva, a gyerek viszont nyafog, hogy sütit enne, akkor ez a recept pont kapóra jön.
Idén augusztus 20-án olyan káosz volt nálunk, hogy teljesen kiment a fejemből, hogy aznap minden zárva lesz, így majdnem üres hűtővel indítottam a napot. Annyira nem izgattam magam, de amikor az édesszájú gyereksereg nyaggatni kezdet, hogy sütit akarnak, akkor a készletet elnézve bizony elég hanyag szülőnek éreztem magam.
Szerencsémre pár tojást és egy pohár kefirt is találtam elfekvőben, így picit reménykedtem, hogy valami receptet csak találok a neten, ami igazodik szűkös lehetőségeimhez.
Az eredeti receptet Zsütibától vettem, de persze nálam cukor se volt otthon, na meg citrom se és 4 barack helyett is csupán kettő mosolygott rám a konyhapultról, ezért az én verzióm így alakult:
Hozzávalók:
– 1,5 dl (1 pohár) kefir
– 1,5 dl olaj
– 120 g Stevia (az eredeti recept 300 g cukrot ír, de nálam csak ez volt. Így is eléggé édes lett)
– 450 g liszt
– 4 db tojás
– 1 csomag sütőpor
– 1 csomag vaníliás cukor
– gyümölcs (eredeti receptben 4 barack szerepel, de más gyümölccsel is isteni)
Elkészítés:
A lisztet, a cukrot, a sütőport, és a vaníliás cukrot elkeverem. Hozzáadom a kefirt, az olajat és a tojásokat.
Kivajazott tepsibe zsemlemorzsát szórok. Ebbe öntöm a tésztát.
A felaprított barackokat szétszórom a tésztán. Igazából a 2 barack kevés volt, többet is elbírt volna a sütim. Érdemes a gyümölcsöket picit belenyomkodni a tésztába.
Előmelegített sütőben 180°C -on 30 percig sütöm. (Én alsó-felső sütést használok, de légkeverésessel gyorsabban elkészül.)
Tűpróbával ellenőrzöm, hogy nem ragad-e a tészta. (Amúgy a tészta nagyon könnyű, levegős lesz, nyami!)
Kihűlt állapotban tálalom. Tálalás előtt porcukorral meg lehet hinteni. (Már akinek van otthon…)
Ja, és fotózáshoz gyereket, kutyát, családtagokat messzire küldeni…legközelebb…