Háromszor futottam neki, mire tökéletes lett, úgyhogy itt a tuti recept egy kis vuduval megfűszerezve.
A torta ismerős lehet az őszi Segítsütiről, mivel idén ezt készítettem. Az eredeti recept 23 cm-es átmérőjű tepsire volt kitalálva, de az enyém ennél nagyobb, így picit laposnak találtam a sajtos részt. Bár az igazság az, hogy a sajtkrémes részből sosem elég.
Szóval addig variáltam a mennyiséget és a csokikat, míg tökéletes lett…na ezt vittem el a licit győzteseknek, így erről nincs fotó, csak egy szép levél a sü-Team-től. (Köszi, és köszönjük a licitálóknak a több mint 1 000 000 forintot!)
Hozzávalók:
200 g teljes kiőrlésű keksz, apróra zúzva (pl. a Győri Édes Zabfalatok)
65 g vaj, olvasztva
100 g fehér csoki
400 ml tejszín
60 g porcukor
4 közepes tojás
500 g zsíros krémsajt (pl.: Philadelphia)
3 evőkanál kukoricaliszt (az első körben ilyen nem volt itthon, fehér liszttel is működik)
75 g étcsoki (minőségi /drága/csokit vegyünk, mert az megolvad sütés közben, nem úgy, mint az első sütésem során a képen látható példány…)
75 g tejcsoki (véletlenül földimogyorósat vettem az első körben, majd a tesztelések során kiderült, hogy pont jó bele egy kis ropogós mogyoró)
Elkészítés:
A tepsibe helyezzünk sütőpapírt. A teljes kiőrlésű kekszet törjük nagyon apróra. (Tipp: én nylon zacsiba teszem a kekszet, és nyújtófával addig zúzom, amíg egész apró nem lesz.)
Egy edényben egyenletesen összekeverjük az apróra tört kekszet az olvasztott vajjal.
A kekszes masszát beleöntjük a sütőpapírral kibélelt tepsibe és alaposan belenyomkodjuk. (Tipp: eleinte ujjbeggyel, majd egy kanál segítségével lapítjuk bele.)
Ha ez kész, hűtőbe tesszük.
Egy kicsi, vastag falú edényben alacsony hőfokon melegíteni kezdjük a tejszínt, és beletördeljük a fehér csokit. Addig kevergetjük, amíg egyenletesen el nem olvad a csoki. Félretesszük kihűlni.
A porcukrot a tojásokkal addig kevered, amíg el nem éri a világos krémszínt. (Gyors fordulaton kell keverni, és kitartás, egyszer csak tényleg világosodni kezd!) Hozzáadom a krémsajtot és csomómentesre keverem.
A lehűlt fehércsokis tejszínt ebbe belekeverem és hozzáadom a kukoricalisztet. Ezt is jól elkeverem.
Az ét- és tejcsokit apró kockákra vágom, ezt is beleszórom a keverékbe. (Tipp: én az egyenletes eloszlás miatt végül nem kevertem bele a fehércsokis sajtkrémes szószba, hanem egy kanál szószt szétterítettem a tésztán, és úgy szórtam rá a csoki darabokat, majd rácsurgattam a többi sajtkrémet.)
Sütés előtt 10 perccel bekapcsolom a sütőt 175 C-ra. Amíg az melegszik, jönnek a vudus dolgok, amiket tudományosan nem tudok megmagyarázni, de egy biztos, hogy ezekkel a lépésekkel tuti nem fog berepedni a torta teteje.
Első vudu: alufóliával a tepsi alját és oldalát becsomagolom
Második vudu: a sütő aljára beteszek egy tepsit, amiben víz van.
Ez után a sajttortánkat is betesszük, és alsó-felső sütéssel 175 c-on egy órán át sütjük. Szép aranybarna lesz a teteje.
Ééés az utolsó vudu: ha kész, nem kapjuk ki a sütőből a tortát, hanem résnyire nyitjuk a sütő ajtaját (Én a kifogó kesztyűimmel támasztom ki) és a sütőben hagyjuk kihűlni.
Tálaláshoz frissen felvert tejszínhab dukál. (Tipp: minden 2 decinyi tejszínhez 1-1 csapott kanál porcukor kell, és ha nem akarjuk, hogy hamar összeessen a hab, lehet tenni bele habfixálót is. Persze a 2 decinyi tejszín az nem lesz elég, érdemes többet csinálni. A tortához és 6 dl-t vertem fel…elfogyott)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: