Várod már a Formula 1 Magyar nagydíjat? Sör behűtve, ventilátor beállítva? Mi készültünk, de nem pattogatott kukoricával! A Formula 1 versenyautóautóinak gumijait szállító Pirelli egyik tuti receptjét készítettem el erre a forró napra. Ugyanis ők nem csak az autókhoz értenek. Íme a bizonyíték:
Pár hónapja a netet böngészve csodálkoztam rá, hogy a „Miles and Meals” keresőszóra nem csak ez a blog ugrik fel, hanem egy szakácskönyv is. Az autógumigyártó Pirelli saját kiadású szakácskönyve. Gyorsan kértem tőlük egy példányt, hogy lássam, mit tud egy gumigyártó cég kisütni.
Döbbenet a köbön! A könyv is szuperül lett összeállítva, az ételek bámulatosan befotózva, és a receptek egy elit étteremben is megállnák a helyüket.
A könyvről: A Formula 1 húsz pályáját mutatja be, úgyhogy képzeletben akár a maláj nagydíjat,a brazil pályát, vagy az ausztrált is megismerhetjük egy bennfentes szemszögéből. A pályákon túl megismerhetjük, a versenyeket kísérő Pirelli csapat hogy és hol tölti a szabadidejét, amikor nincs munka, majd a szakácsuk a helyi ételspecialitásokról is megoszt pár gondolatot.
A Hungaroringről például megtudjuk, hogy ezt a versenyt azért várják a versenyzők, mert ezután már a nyári szabi következik. Amúgy meg gatyarohasztó meleg van, és nagy lutri minden alkalommal, hogy milyen gumit tegyenek fel, mert sokszor az eső váratlanul leszakad.
A Pirelli stáb szabadidejében Budapesten, a Liszt Ferenc tér környékén lévő pici bárokat keresi fel, mert nagyon tetszik nekik a pezsgő kulturális élet, főleg az improvizációs jazz zene. Imádják a kóser ételeket, a szakácskönyvükben pedig a magyar résznél egy vaddisznó pörköltet ajánlanak. (Na, ez az, amit ebben a melegben nem kezdek el főzőcskézni…)
Az ételek többsége olyan, amihez még az alapanyagot se tudnám beszerezni (pl. friss tengeri sün, polip és rákocskák különböző fajtái…), de van egy tuti tiramisu recept is és egy egzotikus csirkemell saláta, amit idővel ki fogok próbálni. Itt a sünis kaja képe:
Végül úgy döntöttem, hogy az eper granitájukat készítem el, de mivel az eperszezonnak már vége, szederből és áfonyából készítem el.
Az eredeti receptet közlöm, mert ezt lehet ízlésünk szerint variálni:
Hozzávalók:
1 kg eper (vagy más gyümölcs)
1 citrom
400 g cukor
500 ml víz
(Én fele mennyiséget készítettem, mert csak fél kiló bogyós gyümölcsöt vettem…)
Elkészítés:
A vízből és a cukorból szirupot készítek: 5 percig kevergetem a bugyogó vízben a cukrot. ha kész, hűlni hagyom. A gyümölcsöt leturmixolom és egy szitán átszűröm, hogy a magocskák ne kerüljenek bele. (Én ezt a lépést kihagytam, de rájöttem, hogy tényleg muszáj, mert a magok később zavaróak lesznek…) Belefacsarom a citrom levét. Amikor már kihűlt a szirup, beleöntöm a pürés, átszűrt gyümölcsöt. Fagyasztóba teszem, és időnként megkavarom, hogy ne jegesedjen meg. Nyolc óra múlva kiveszem, és egy mixerrel átkeverem, hogy véletlenül se legyenek benne jégdarabok. Díszítem, tálalom, és hamm, bekanalazom.
Ebben a hőségben nem is esne más jobban, mint egy pohár hideg granita.